piekara114 napisał(a):Aż tak restrykcyjne w Rousanou w lipcu nie były... Ale po odwiedzeniu 4 klasztorów zauważyłam, że najtrudniej jest w żeńskich
Dla mnie to nieco dziwne było , ale z drugiej strony Anglik zupełnie jej prośbę zignorował , jeszcze w niewybredny sposób komentował zakaz , więc się nieco zdenerwowała
Rzeka Venetikos jest największym dopływem dużej rzeki Aliakmonas i płynie w całości w prefekturze Grevena . Łączy góry Epiru z równinami Greveny i tworzy krajobrazy o wielkich walorach estetycznych . Przy głównej drodze łączącej Grevenę z Kalambaką przepływa pomiędzy pionowymi skałami , jest to słynna „Brama Venetikos” . Kilka kilometrów na wschód , w pobliżu wioski Agapi , Venetikos kończy się w rzece Aliakmonas . Słynną bramę i kamienny wąwóz musieliśmy zobaczyć , tym bardziej że jest Venetikos fajnym miejscem na spływ
- z całą pewnością to sprawdzimy . . .
Venetikos i jego strumienie słyną z dziesiątek starych młynów i wspaniałych , średniowiecznych , kamiennych mostów łukowych . Póki co musi nam jednak wystarczyć mały spacer podczas popasu
Bardzo kusiła mnie realizacja planu
"Rajd po kamiennych mostach" . Portitsa , Spanos , Azis Aga , Stavropotamos ,
Kalogiros , Kagelia , Ziaka , Kastrou , Nidrouzi , Topolitsas , Konitsa , Klidonia to wspaniałe , zabytkowe , kamienne mosty w pięknym , górzystym terenie . Ten plan
kiedyś się doczeka , bo dałem się przekonać Agnieszce , żeby go zostawić na kolejny raz , na jego realizację w całości zabrakłoby nam czasu , bo jest tam również kilka ciekawych klasztorów . . . minimum trzy dni bez napinki
CDN