Wypadałoby teraz napisać kilka słów kończących moją relację, ale w zasadzie to nie bardzo wiem, co napisać. Podsumowanie cenowe chyba nie ma sensu z uwagi na obecne wariacje z tym zakresie.
Może napiszę o tym, dlaczego mój wybór padł właśnie na Kuşadası.
Kuşadası jest znanym kurortem na tureckim wybrzeżu morza egejskiego, ale niedocenianym i niewybieranym przez turystów, którzy wolą kurorty na Riwierze Tureckiej. Powodem takiego stanu rzeczy jest zapewne to, iż Kuşadası uznawane jest za bardzo głośny kurort, obfitujący w dużą ilość dyskotek i barów, w którym młodzież bawi się do samego rana. Ponadto sporym odstraszaczem są wycieczkowce, które codziennie zawijają do portu w Kuşadası. Wylewają się z nich setki turystów, ale ci turyści rzadko pozostają w Kuşadası. Ich celem jest pobliski Efez, do którego jadą autokarami, które na nich czekają przed portem, więc w samym mieście ich obecność nie jest zbyt mocno odczuwana.
Ale Kuşadası ma również zalety. Najważniejszą z nich jest lokalizacja. Na początku relacji zapewne napisałam, iż głównym powodem wybrania tego miasta było to, iż znajduje się ono w pobliżu Efezu. Dzięki temu położeniu mogliśmy samodzielnie zwiedzić Efez a także Selçuk i to bardzo niskim nakładem kosztów, bowiem dojazd do tych miejsc można ogarnąć dolmuszami w bardzo niskiej cenie.
Ponadto w samym Kuşadası nie można się nudzić. I nie chodzi tutaj oczywiście o imprezy, lecz o możliwość poznawania tego miasta o każdej porze dnia a nawet nocy.
Kolejną zaletą Kuşadası jest wiatr wiejący od morza, zwłaszcza w godzinach popołudniowych oraz brak wilgoci, co powoduje, że nie odczuwa się tutaj upału a w powietrzu wyczuwa się przyjemny chłód. Dzięki temu Kuşadası jest miejscem, w którym bardzo przyjemnie spędza się czas.
Nasze tureckie wakacje były bardzo udane i z chęcią pojedziemy to Turcji ponownie, ale oczywiście w jakieś inne miejsce. Chcielibyśmy dotrzeć do Kapadocji i polecieć nad nią balonem o wschodzie słońca, ale ponieważ nie mamy niestety możliwości podróżowania w taki sposób, jak
piotrf, więc będę się rozglądać za jakimiś wycieczkami objazdowymi po Turcji.
Dziękuję wszystkim za obecność w mojej relacji.
Mam nadzieję, że się tutaj nie nudziliście i że może komuś przydadzą się informacje, które tutaj zamieściłam.
KONIEC