Dochodzimy do drogi, która doprowadzi nas do teatru.
Myślę sobie, po co iść naokoło, jak można na skróty.
Dlatego udałam się bliżej murów teatru, ale niestety dalej się iść nie dało i musiałam się wrócić. A Waldek ze mną nie poszedł i już był pod teatrem.
Z tego miejsca teatr nie wygląda imponująco.
Na drodze minął mnie pojazd, którym można samodzielnie jeździć po terenie Hierapolis. Trochę ciężko mu było wjechać pod górę, mając na pokładzie trzy osoby.
Nie dojechał więc pod sam teatr, lecz zaparkował trochę niżej i jego pasażerowie dalej poszli na nogach, ale to był już tylko kawałeczek do przejścia.
Zmęczyła mnie droga pod górę i z tego zmęczenia przestałam robić zdjęcia.
Przed wejściem oczywiście jest tablica informacyjna.
Gdy weszłam do teatru, to z wrażenia aż musiałam usiąść.
Stąd dopiero widać, jaki ten teatr jest wielki.
I tak siedząc, bo już nie mieliśmy siły chodzić, chłonęliśmy tę chwilę, którą spędziliśmy w teatrze.
Pierwotnie w tym miejscu znajdował się teatr wybudowany przez cesarza Hadriana w II w. n.e. W latach 206-208 n.e. swój teatr wzniósł tutaj cesarz Septimus Sever. Widownia teatru jest oparta na naturalnym zboczu wzgórza i może pomieścić 12 tysięcy widzów. Długie okrężne przejście dzieli widownię na dwie części, które z kolei podzielone są na dziesięć sektorów. Wyższa cavea posiada 25 rzędów a niższa 20 rzędów.
Obecnie na tym okrężnym przejściu ustawiona jest barierka, która broni dostępu do niższej części widowni i sceny, gdyż tam schodzić nie można.
Scena ma długość 100 metrów. Dolna część sceny jest bogato zdobiona reliefami przedstawiającymi mity o Apollo i Artemidzie. Budynek sceny kiedyś był trzykondygnacyjny.
Orchestra była tam skonstruowana, że można było napełniać ją wodą, co pozwalało na organizowanie przedstawień ze scenami morskich bitew.
Obecny stan teatr zawdzięcza pracom konserwatorskim, które prowadzone były w latach 1938-2013.
Podczas tych prac przebadano pojedynczo blisko 3000 tysięcy marmurowych bloków i ozdób architektonicznych, należących do budynku sceny i przy rekonstrukcji wykorzystano 95% oryginalnych materiałów architektonicznych.
Końcowe prace renowacyjne rozpoczęły się 19 kwietnia 2010 roku. Ukończono je 10 czerwca 2013 roku. Pamukkale Hierapolis Antique Theatre jest jedynym teatrem w Turcji, którego budynek sceniczny został odrestaurowany.