piekara114 napisał(a):Ale Wam się trafiło indywidualne zwiedzanie. Super. Nie widząc na zdjęciach, ale czy zachowały się podpidlohowr instalacje doprowadzające wodę i ja ogrzewające? To jest to o w łaźniach zawsze mnie mega interesuje.
Nie wiem, bo zupełnie na to nie zwróciłam uwagi
. Po pierwsze dlatego, że zafascynowały nas kopuły, przez które do wnętrza łaźni wpadało światło. A po drugie, to nie rozglądałam się za instalacjami, dzięki którym łaźnie działały, gdyż o zasadzie ich działania nie miałam wówczas najmniejszego pojęcia. Jeśli jeszcze kiedyś uda się trafić do takiego miejsca, to zapewne będę ich wypatrywać.
piekara114 napisał(a):A co do cen wycieczek, możesz napisać ile zapłaciłaś za wycieczkę? Sama teraz oglądam oferty i ciekawa jestem jak na tle zeszłego roku to wygląda. Może być na priv, jeśli nie chcesz tutaj.
Nie ma problemu, mogę napisać tutaj, bo to żadna tajemnica.
Podstawowa cena za jedną osobę wynosiła 1.783 zł.
Do tego doszła obowiązkowa opłata na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny: 2 x 15 zł = 30 zł
Ponadto wykupiłam jeszcze:
- dodatkowe ubezpieczenie z opcją rezygnacji: 217 zł od osoby = 434 zł
- ubezpieczenie SOA (po alkoholu): 2 x 50 zł = 100 zł
- gwarancja niezmienności ceny: 2 x 15 zł = 30 zł
- transfer lotnisko-hotel-lotnisko: 2 x 50 zł = 100 zł
Razem impreza kosztowała nas 4.290 zł
Teraz oferta z tego samego biura i w tym samym terminie (różnica jednego dnia) jest droższa i wynosi 2,575 zł od osoby (cena podstawowa). Ja zarezerwowałam swoją imprezę w październiku 2021 i jak sprawdzałam później ceny, to cena rosła. Podejrzewam, że we wczesnym okresie Firts Minute ta impreza też była w niższej cenie.
W tej chwili najtańsza oferta w czerwcu 2023 jest w cenie
2.412 zł od osoby.
piekara114 napisał(a):Czekam na jakieś plażowanie, jestem ciekawa temperatury morza.
Na plażowanie to się nie nastawiaj, bo my w zasadzie bardzo mało plażujemy. Częściej jest to kąpiel w basenie i po niej krótki odpoczynek na leżakach. W Kuşadası są plaże, które nie specjalnie nas interesowały, są one bowiem pełne ludzi.
Te plaże to:
Palm Beach - plaża miejska, znajdująca się w pobliżu naszego hotelu. Jak dla mnie fajna, żeby tam przyjść wieczorem i obejrzeć zachód słońca, ale w żadnym wypadku nie nadająca się na plażowanie.
Ladies Beach (Kadınlar Denizi), która położona jest nieco ponad 2 km na południe od centrum Kuşadası. Jest to bardzo popularna piaszczysta plaża, z łagodnie opadającym dnem. Można na niej wypożyczyć leżaki i parasole, a wzdłuż plaży działa sporo beach barów i restauracji.
Long Beach, która z
opisu wydaje się najbardziej interesującą w tym rejonie.
Na plażę Ladies i Long można się dostać dolmuszem, ale my się nie skusiliśmy na taką wyprawę.