Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja 2010- Wbrzeże Egejskie, Pamfilia, Licja- Italiano

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 06.11.2010 13:39

Ostatnio edytowano 23.07.2015 18:31 przez Italiano, łącznie edytowano 2 razy
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.11.2010 13:55

Italiano
B. fajna relacja, no i szacun za cierpliwość w kwestii wklejania zdjęć!
Zaostrzyłeś mój i tak nabrzmiewający apetyt na Turcję (hm.. nie wiem czy uda się w przyszłym roku, ale w 2012 to już na pewno... o ile przepowiednie Inków się nie spełnią... :( }.

W jakim miesiącu byłeś?
Pytam z ciekawości, bo skąd tyle chmur i jakiś paskudny deszczyk w Pammukale! A fuj! Brrrrr... !

pzodro
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 06.11.2010 14:01

Ostatnio edytowano 23.07.2015 18:32 przez Italiano, łącznie edytowano 3 razy
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 06.11.2010 14:01

Italiano napisał(a):było by fajnie :D teraz powoli planuje Istambuł i kapadocje i Tureckie wybrzeże Morza Czarnego :D gdzie byłeś i w jakim czasie?

przecież podałem link, jest podkreślony, chyba, że przez to "ukrycie" niezauważalny ?
Kapadocję obskoczyłem rok wcześniej idąc śladami Piotrka_B i Carnivalki...
Istambuł mnie nie tylko "przeraża", co raczej skłania, do przydzielenia mu owych 5 dni na złapanie ducha i atmosfery...
wybrzeże tureckie Morza Czarnego mniej jest atrakcyjne no i ograniczenie do czasu zbliżonego ciepełkiem jak w Bułgarii...
będzie jeden dzień jazdy ekstra ale może się okazać, że drożej będzie tylko o koszt paliwa bowiem ceny pozostałych usług i artykułów są nawet i niższe w TR niż w BG...
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 06.11.2010 14:11

janniko napisał(a):Italiano
B. fajna relacja, no i szacun za cierpliwość w kwestii wklejania zdjęć!
Zaostrzyłeś mój i tak nabrzmiewający apetyt na Turcję (hm.. nie wiem czy uda się w przyszłym roku, ale w 2012 to już na pewno... o ile przepowiednie Inków się nie spełnią... :( }.

W jakim miesiącu byłeś?
Pytam z ciekawości, bo skąd tyle chmur i jakiś paskudny deszczyk w Pammukale! A fuj! Brrrrr... !

pzodro

Witam...i przepraszam za powolność relacji robie to po prostu czasami w sobotę czy niedzielę :D rzeczywiście to trochę żmudna robota. :oops:
Turcję postrzegam jako dla mnie najfajniejszy i najbliższy kraj gdzie można zobaczyć starożytne zabytki( co jest moja pasja) i dojechać samochodem, nawet 10-letnim Passatem :D Fajan cenowo, nie licząc oczywiście niektórych miejsc wybrzeża najechanych przez tabuny europejczyków, dlatego tam wrócę.

Do Turcji pojechałem na początku czerwca chcąc ominąć upały, ale w tym roku pogoda oszalała 8O , w Turcji na przemian mialem 40 kilka stopni i potężne zlewy i mrzawki :D .Jadąc do Turcji napotkalem powódź na Słowacji i Węgrzech( w okolicy Miszkolca przejechaliśmy w ostatniej chwili bo Policja zamykała drogę a ludzie ukladali worki z piaskiem). Z jednej strony było fajnie w kwestii zwiedzania bo nie bylo tak gorąco cały czas ,a opalić sie i tak można było bez problemu.Rzeczywiście Pergamon wyszedł niestety pochmurny, ale wracając nie odpuściłem i zajechałem tam na chwile zrobić kilka słonecznych zdjęć w Pergamonie. :D
Ostatnio edytowano 06.11.2010 14:25 przez Italiano, łącznie edytowano 1 raz
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 06.11.2010 14:24

jacky z DG napisał(a): przecież podałem link, jest podkreślony, chyba, że przez to "ukrycie" niezauważalny ?
Istambuł mnie nie tylko "przeraża", co raczej skłania, do przydzielenia mu owych 5 dni na złapanie ducha i atmosfery...
wybrzeże tureckie Morza Czarnego mniej jest atrakcyjne no i ograniczenie do czasu zbliżonego ciepełkiem jak w Bułgarii...
będzie jeden dzień jazdy ekstra ale może się okazać, że drożej będzie tylko o koszt paliwa bowiem ceny pozostałych usług i artykułów są nawet i niższe w TR niż w BG...
[/color]

staram się za każdym razem jechać w inne miejsca gdzie jeszcze nie byłem. Jest maly plan na okolice Jeziora Wan i Nizinę Armeńska, ale to na razie plan. Na pewno nie pojade tam swoim Passatem, muszę kupić cos nowszego i bardziej terenowego. :D Więc moze w 2012, chyba że pojedziemy teraz ze znajomym ktory takowe auto posiada. :D . Konstantynopol muszę zobaczyć 8O ,
Szczęsliwie(lub nie :D ) urodziliśmy się na wschodzie Europy i do naszych korzeni przynależy nie tylko Rzym ale i Bizancjum co dostrzegam zwlaszcza ja, jako mieszkaniec Lublina.Mamy zatem trochę bliżej niż Anglicy, Amerykanie czy Niemcy do wspanialego miejsca kulturowo-historyczno-religijnego. Gdzie czas plynie nieco inaczej niż na zachodzie Europy( nie wiem jak to jest w Istambule, ale mam nadzieję że nie wszystko zdominowal tam islam i zobaczę tam ważną część"twarzy" europejskiej cywilizacji) :D
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 06.11.2010 14:36

Ostatnio edytowano 23.07.2015 18:33 przez Italiano, łącznie edytowano 3 razy
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 06.11.2010 16:09

jacky z DG napisał(a):
Italiano napisał(a):było by fajnie :D teraz powoli planuje Istambuł i kapadocje i Tureckie wybrzeże Morza Czarnego :D gdzie byłeś i w jakim czasie?

przecież podałem link, jest podkreślony, chyba, że przez to "ukrycie" niezauważalny ?

Jacky poczytałem twoja bardzo interesujaca relację i chciałbym byc w kontakcie poniewaz byłeś w okolicach szczególnie mnie interesujących pod kontem mojego wyjazdu. Widze też znajome hotel i resteurację w okolicy Harmanli :D .Niestety nie jestem zalogowany na forum Travel Globe :cry: . intersujace szczególnie są ceny i twoje miejsca noclegowe. pozdrawiam
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 06.11.2010 16:35

Italiano napisał(a):Jacky poczytałem twoja bardzo interesujaca relację i chciałbym byc w kontakcie poniewaz byłeś w okolicach szczególnie mnie interesujących pod kontem mojego wyjazdu. Widze też znajome hotel i resteurację w okolicy Harmanli :D .Niestety nie jestem zalogowany na forum Travel Globe :cry: . intersujace szczególnie są ceny i twoje miejsca noclegowe. pozdrawiam

a zatem interesujące ceny i miejsca noclegowe zostaną doprecyzowane w relacji...
także będę o tych aspektach pisać po Nowym Roku kładąc podwaliny pod kolejny wojaż na Bałkan i do krajów basenu Morza Śródziemnego...
na razie TR jest dla mnie mocno atrakcyjną z uwagi na cenniki i słabą zasobność sakiewki... no i rzecz oczywista - lokalne ciepełko - szczególnie w bliskości granicy Syryjskiej...
dzisiaj w Kizkalesi w południe było ponoć 28 st. C...
to powiada samo za siebie...
:wink: :wink: :lol: :lol: :P :P
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.11.2010 16:39

Italiano napisał(a):... nie licząc oczywiście niektórych miejsc wybrzeża najechanych przez tabuny europejczyków ...

Masz na myśli euro-azjatów znad Urala.. ?
:evil:
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 06.11.2010 16:45

Ostatnio edytowano 23.07.2015 18:34 przez Italiano, łącznie edytowano 3 razy
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 06.11.2010 16:56

janniko napisał(a):
Italiano napisał(a):... nie licząc oczywiście niektórych miejsc wybrzeża najechanych przez tabuny europejczyków ...

Masz na myśli euro-azjatów znad Urala.. ?
:evil:

rzeczywiście nie pomyślałem o nacji euro-azjatów którzy utracili Uklad Warszawski ale już w swojej naturze mają że muszą coś najechać. :D Mniej ich zauważyłem w Selcuk , Ayvalik czy wśróda turystów zabytkowych, ale Antalya , czy szczególnie Kemer są ich. Kurica nie ptica Turcja nie zagranica. :D
Ostatnio edytowano 06.11.2010 22:58 przez Italiano, łącznie edytowano 1 raz
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 06.11.2010 17:23

Ostatnio edytowano 23.07.2015 18:36 przez Italiano, łącznie edytowano 1 raz
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 06.11.2010 17:49

Ostatnio edytowano 23.07.2015 18:39 przez Italiano, łącznie edytowano 5 razy
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 07.11.2010 10:50

Na Antalyę nastepnym razem wymyslilem sobie inny patent trzeba będzie tam polecieć i pojeździć po okolicy wypożyczonym autem. Wyniuchany hotel za 35 YTL od osoby moze sie przydać . Niestety wszystkiego nie da sie zwiedzić w okolicy w czasie 3 dnioweego pobytu z plazowaniem :D :cry:
Ostatnio edytowano 07.11.2010 13:02 przez Italiano, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye