Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja 2010 - kraj muezinów i dj-ów, czyli...

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2010 18:49

gospodarz napisał(a):ps. Aktualne zdjęcia z Pamucaku też będą :).
Tam chyba nic się nie zmieniło.

Pamucak póki co jest mało zmieniony.
W ub. roku byłem na tej plaży po dość długiej przerwie (poprzedni pobyt był w 1991 r.) - wtedy dopiero zaczynali budować te 3 hotele, które widać z okolicy plaży k. Dereli Motel.
Na szczęście zmian w przyrodzie prawie zero i oby jak najdłużej tak było bo miejsce fajne i klimatyczne. Szkoda by było jakby zabudowali je "olinkluziwami" :twisted:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.09.2010 18:59

Piotrek_B napisał(a):[Pamucak póki co jest mało zmieniony.
W ub. roku byłem na tej plaży po dość długiej przerwie (poprzedni pobyt był w 1991 r.) - wtedy dopiero zaczynali budować te 3 hotele, które widać z okolicy plaży k. Dereli Motel.
Na szczęście zmian w przyrodzie prawie zero i oby jak najdłużej tak było bo miejsce fajne i klimatyczne. Szkoda by było jakby zabudowali je "olinkluziwami" :twisted:

Jeden z tych trzech hoteli ciagle stoi niedokończony. Parcela między Derelim a główną drogą już splantowana i coś tam już dłubali w ziemi. Poza tym za drogą spore osiedle nowych domków na zboczu wygładało na skończone.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2010 19:07

gospodarz napisał(a):za drogą spore osiedle nowych domków na zboczu wygładało na skończone.

Patrząc na tą fotką "od dołu" to te domy budują przed hotelami czy za ?
Obrazek
Bo jak przed to małe zmartwienie ale jak jakiś młot wpadł na pomysł żeby zniszczyc plaże "na górze" fotki to załamka :roll:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.09.2010 19:29

Piotrek_B napisał(a):
gospodarz napisał(a):za drogą spore osiedle nowych domków na zboczu wygładało na skończone.

Patrząc na tą fotką "od dołu" to te domy budują przed hotelami czy za ?
Obrazek
Bo jak przed to małe zmartwienie ale jak jakiś młot wpadł na pomysł żeby zniszczyc plaże "na górze" fotki to załamka :roll:

Napiszę inaczej:
Wychodząc z terenu Dereli przez bramę widzimy, między tą boczną drogą a główną, kawał placu - tam zaczynają na razie ryć w ziemi. Patrząc dalej w głąb lądu, za drogą główną jest górka i to na jej zboczu buduje się/zbudowano? to osiedle.
A więc nie przy samej plaży , a raczej kawałek od nie. Kto tam mieszka? Pojęcia nie mam.
Za najwyżej położonym hotelem jest jeszcze kawałek zarośnięty chaszczami a plaży właściwie nie ma. Tam miejscowe chłopy ciągle jeszcze mogą sobie wjechać autami "prawie do wody". Wędkują albo po prostu urywają się od żon i spędzają miłe chwile w swoim towarzystwie :)

PS. patrze w googlemapy i to osiedle to stara sprawa bo na zdjęciu jeszcze mola przy plaży za Derelim nie ma
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 04.09.2010 22:23

Byłem w tym roku w Selcuku i z sentymentu wpadłem do dereli. Osiedle domków jest juz skonczone. To jeden z tych potworkow, które powoli obsiadaja wybrzeze tureckie.
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 17.09.2010 20:38

No daleś mi motywacje by pociągnąc moją relację. :D dzięki za przypomnienie i wspomnienie znajomych widoków Turcji :D Edirne, Bergama ...i dalej to miód na moją duszę :D .Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.10.2010 12:14

gospodarz napisał(a):Jeden z tych trzech hoteli ciagle stoi niedokończony...

Chyba zaciągnął się przy budowie... :wink:

Italiano napisał(a):No daleś mi motywacje by pociągnąc moją relację...

Italiano też?

:lol:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.10.2010 12:57

Jacek S napisał(a):
gospodarz napisał(a):Jeden z tych trzech hoteli ciagle stoi niedokończony...

Chyba zaciągnął się przy budowie... :wink:

Przecież miało być krótko ... to jest !

:)
krissdevallnor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krissdevallnor » 26.10.2010 08:50

kontynuuj opowieść ;)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.10.2010 10:20

dopisuję się :@)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 27.10.2010 13:30

Dobry początek, a cdn? Tyle by się poczytało i zobaczyło.

Co się stało gospodarzu?
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 27.10.2010 20:41

z kilkutygodniowym opóźnieniem jechałem śladem "gospodarza"...
tyle, że później drogi nasze się rozjechały...
ja wybrałem centrum ( od Lapseki ) a on prawicę... od Canakkale..
...
a może gospodarzowi odcięli sieć ?
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 09.11.2010 11:53

no .. i. .... ???? gdzie autor zaginął ????
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 02.07.2011 19:55

Wróciłem. Jako ten syn marnotrawny

Obrazek

Nic nie mam na swoje usprawiedliwienie :oops: ale postaram się dokończyć tę moją nieszczęsną relację, a więc do dzieła.

Dzień 4.
Dyrekcja, jeszcze poprzedniego dnia zarządziła dzień bez samochodu, będzie więc kąpanie w morzu i spacer do Oren. Nie wiem co nas podkusiło ale wybraliśmy się tam koło południa. Do centrum jeszcze jakoś doszliśmy, a nawet kawałek dalej, do kolejnego kempingu. Ten jednak mało fajny bo dość kawałek od morza ale ludzi, szczególnie młodzieży, było tam sporo. Chcieliśmy zlokalizować bankomat żeby mieć pieniądze na opłacenie kempingu ale wg planiku, który dostaliśmy w informacji turystycznej w centrum, do hotelu gdzie miał się on znajdować było jeszcze przynajmniej kilometr. Musieliśmy zawrócić bo słońce okazało się silniejsze. Przeżyliśmy dzięki mrożonej wodzie kupionej po drodze. Do wieczora już tylko morze
Obrazek

i nurkowanie po muszle.

Obrazek
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 02.07.2011 20:38

gospodarz napisał(a):Wróciłem. Jako ten syn marnotrawny

będzie wybaczone ...
po relacji dokończonej...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye