Torac napisał(a):Odpowiem jako autor tematu.Chodzi o to, że jeżeli dane nie kłamią i w obu państwach spędza swój urlop ok. miliona Polaków. Niech 10% obierze kierunek- Chorwacja .jeszcze nie problem ale jak reszta turystów Europy zareaguje podobnie . To na pewno ceny wzrosną i po prostu będzie problem z miejscami.
weldon napisał(a):Torac napisał(a):Odpowiem jako autor tematu.Chodzi o to, że jeżeli dane nie kłamią i w obu państwach spędza swój urlop ok. miliona Polaków. Niech 10% obierze kierunek- Chorwacja .jeszcze nie problem ale jak reszta turystów Europy zareaguje podobnie . To na pewno ceny wzrosną i po prostu będzie problem z miejscami.
Chyba większym problemem byłaby komercjalizacja rynku i opanowanie go przez biura podróży.
Jeżeli Tunezja i Egipt wypadłyby z ofert biur turystycznych, to musiałyby te lukę czymś wypełnić (albo zbankrutować), a więc czemu nie Chorwacją?
Od razu sobie odpowiem - po pierwsze rozdrobnienie sieci turystycznej w Chorwacji jest tak wielkie, że wkroczenie tu, na poważnie, jakichś biur turystycznych mijałoby się z celem - oni muszą mieć gwarancję, nie na 4, 8 czy 16 osób, ale na tyle, co wejdzie w autokar, w samolot.
Poza tym, cała logistyka zakwaterowania, wyżywienia, komunikacji ... Nie da rady. (na szczęście).
A po drugie - Egipcjanie i Tunezyjczycy głupi nie są i wiedzą co im przynosi prawdziwe dochody - wszak pierwsze co poszła ochraniać armia, to muzea i zabytki.
Mimo wszystko, dalej, tak jak pokazują, turyści się przemieszczają do tych państw, omijając, po prostu, miejsca, w których coś się dzieje.
Do wakacji się uspokoi.
wojtek51 napisał(a):mkm napisał(a):Leon napisał(a):W zwiazku z niepokojancimy wiadomosciamy z Egiptu u mnie jest duzo wiencej zapitan niz zwikle. Z tego co slisze problem jest w tym ze sie do wladzi chca dobrac islamisci. A to nijak nie wchodzi pod reke z turistyka.
Tylko ze by sie ludzi nie zabijali.
Każda odmiana fanatyzmu religijnego jest niebezpieczna . Kościół trzeba trzymać stale pod kontrolą , krótko i za pysk ... to jest podstawowy i z....y obowiązek każdego państwa
mkm: masz rację. Najwyższy czas to zrobić. Proponuję zacząć od naszego kraju.
Torac napisał(a):Ja tam takim radykalnym przeciwnikiem Egiptu nie jestem, ale przyrównywać go do Chorwacji to grzech.
mkm napisał(a):wojtek51 napisał(a):mkm napisał(a):Leon napisał(a):W zwiazku z niepokojancimy wiadomosciamy z Egiptu u mnie jest duzo wiencej zapitan niz zwikle. Z tego co slisze problem jest w tym ze sie do wladzi chca dobrac islamisci. A to nijak nie wchodzi pod reke z turistyka.
Tylko ze by sie ludzi nie zabijali.
Każda odmiana fanatyzmu religijnego jest niebezpieczna . Kościół trzeba trzymać stale pod kontrolą , krótko i za pysk ... to jest podstawowy i z....y obowiązek każdego państwa
mkm: masz rację. Najwyższy czas to zrobić. Proponuję zacząć od naszego kraju.
W naszym kraju nie da się już tego zrobić , ponieważ państwo praktycznie nie istnieje ... jedyne wyjście jakie nam pozostaje , to czekanie na ponowną ''Rewolucję Pażdziernikową ''
mkm napisał(a):wojtek51 napisał(a):Może Rewolucję Francuską?
Może ... ale brakuje nam Bastylii