W ubiegłym roku wykupiłem dwutygodniowy pobyt na Krecie w jej zachodniej części, w ustronnym miejscu, hotelik -bungalowy, wersja All incl. Impreza z biura Triada. Na kilka dni przed wylotem biuro odwołalo imprezę, tłumaczenia beznadziejne. Szczęśliwie oddali pieniażki, ale w szczycie sezonu jakakolwiek dobra rezerwacja jest już niemożliwa. Poszukałem w internecie, i alternatywnie, w ciemno- zdecydowalem się na wczasy w TUNEZJI, nigdy tam nie byłem. Cena była rewelacyjna, bo skumulowały się - promocja i Last minute.
Na przełomie sierpnia i września 2005 wykupiłem za 2,000 PLN od osoby 2tg w Hotelu Orient Palace, włącznie z przelotem. Jest to niewątpliwie najlepszy hotel w okolicy Sousse i port de Kantoui. Komfortowy hotel, wszystko jest tak zorganizowane, że po prostu rozpieszcza gości. Dobre pokoje, czysto, codziennie sprzątane, obsługa miła, zero konfliktów. Jedzenie po prostu bajeczne, wg. opinii rezydentów- jest to najlepsze jedzenie w okolicy Sousse, co również potwierdzam. Jestem zwolennikiem owoców morza, gdy mogę w krajach śródziemnomorskich jeść potrawy z morza- jest to dla mnie bardzo ważne. Tutaj spotkałem sie z tak olbrzymią paletą doskonałych dań, że jestem dotychczas pod olbrzymim wrażeniem. Zwolennicy dań mięsnych, do których się też zaliczam również mają olbrzymi wybór, w wszystkich dań nie da się po prostu spróbować, jest ich dużo, a możliwości ludzkie są ograniczone. Ponadto nie ma tu tzw. walki szczurów do koryta, jak to ma miejsce w olbrzymiej większości hoteli, tutaj jeżeli jakiegoś dania zabraknie- natychmiast jest donoszone, tak, że przez np 3 godziny wydawania posiłku zestaw jest zwykle pełny, i można - co często czyniliśmy przychodzić dopiero pod koniec ich wydawania. Teren ogrodów hotelu- zielona trawka, palmy, olbrzymia ilość profesjonalnych łóżek do leżenia w całym ogrodzie i na plaży, dodatkowo są roznoszone materace gąbkowe aby zapewnić wszystkim pełny komfort wypoczynku- wszystko w cenie. Wspaniały basen dla dorosłych, mniejsze dla dzieci, muzyka nad basenem, doskonały aerobik wg. zaplanowanych godzin, piłka wodna itp. Same superlatywy. Plaża - trochę mała- podmyta, ale po lewej stronie zaraz za terenem plaży prywatnej hotelu zaczyna się cudowna piaszczysta laguna, gdzie zawsze się kąpaliśmy, woda aksamitna, morze czyściutkie, zero meduz, sama przyjemność. Gorąco polecam hotel ludziom pragnącym spokoju, komfortu, miłych animacji, ale nie jest to hotel dla szaleńców, amatorów całonocnych eskapad, tutaj śpi się dobrze, wszędzie jest cicho, doskonała regulowana klimatyzacja, animacje kończą się ok 24, jest dyskoteka w podziemnym night-clubie, ale nie korzystałem.
Odbyłem rownież kilka fakultatywnych wycieczek, lepszych czy gorszych, najlepszą okazał się dwudniowy objazd Tunezji włącznie z karawaną na wielbłądach po pustyni oraz w kolejnym dniu - przejazdem terenówkami po piaszczystej i kamiennej pustyni, zwiadzaniem różnych oaz itp.
I CO WY NA TO? Jakie macie opinie o Tunezji - pozdrawiam Grzegorz