Minęło już sporo czasu od naszych wczasów w Tunezji. Byliśmy w Tunezji w 2008 na przełomie czerwca i lipca.
Pojechaliśmy do Tunezji z oferty pewnego biura podróży za około 3600zł za urlop 15dniowy (śniadania i obiado-kolacje , hotel 3*** położony na samej plaży, przeloty , transfery , opieka i ubezpieczenie).
Jechałem z żoną wraz z naszymi wtedy niespełna 2 letnimi córeczkami (Weroniką i Magdaleną).
Tunezja przywitała nas naprawdę wysoką temperatura i piękną pogodą ...
Mimo że dla wielu Tunezja jest uważana za mało interesujący kraj , nadający się tylko do wylegiwaniu na plaży udało nam się sporo zwiedzić ...
No może do końca planów nie zrealizowaliśmy , bo dzieciaki nam się pochorowały , ale tyle ile się dało udało nam się (mi) zwiedzić ...
Tunezję wspominam bardzo dobrze. W hotelu bardzo miła obsługa , która za darmo od razu nam dała większy pokój (mimo że zapłacliśmy za pokój 2osobowy) , dodatkowo dostaliśmy pokój z którego było widać morze ...
Jedzenie było wspaniałe i urozmaicone ...
Ludzie super uprzejmi i mili ...
Przywiozłem sobie piękny ręcznie robiony talerz , który sam targowałem na Medinie
Tak nam się spodobało , że w tym roku lecimy w maju jeszcze raz tym razem jeszcze raz (tym razem bez dzieci) ...
Ceny (2008) zbliżone do polskich a nawet taniej niż w PL ...
Piliśmy bardzo często sok z wyciskanych przy nas owocach , chodzilismy do ... włoskiej pizzerni (rewelacyjna pizza z świeżutkimi oliwkami).
Pogoda (15dni) cudowna. Bardzo ciepło , brak jakiegolwiek zachmurzenia i deszczu. Morze super czyste , piasek na plaży także. Morze super ciepłe , piasek na plaży wręcz gorący !
Pierwszy raz w życiu zobaczyłem morze w dwóch kolorach. Tam gdzie było płytko - było zielone , tam gdzie głęboko - niebieskie.
Przejrzystość wody - cudowna ...
Nasz hotel
Moje córeczki na plaży
Sousse
Chott El Jerid - największe słone jezioro
W drodze na Saharę ...
El Jem - koloseum rzymskie
Góry Atlas
Góry Atlas - oaza Chebika
Kairouan - święte miasto
Kartagina (a raczej ruiny) (miasto Hanibala)
Matmata
Miasteczko = STAR WARS
Oaza pustynna w Tozeur
Oaza Tamerza
Port ElKantaoui
Sahara
Sidi Bou Said
Sousse
Tunis
Tunis - Muzeum Bardo