napisał(a) typ » 03.03.2006 23:51
No to i ja wrzucę kilka zdjęć...
Tunel - wjazd od strony Pitve:
Tunel w środku:
SylwiaMM napisał(a):zawodowiec napisał(a):ally napisał(a):Można go jedynie omina jadąc nad nim szutrową drogą. Widziałam kilku zapaleńców - sama nie próbowałam
Ano ja też się skusiłem w zeszłym roku. Jak wolno jechać to nic się nie stanie. Typ gdzieś zapodał parę fotek z tej drogi z tego roku.
znaczy się ....jak to nad tunelem?
wiecie, ja blondynka jestem, mógłby mi to ktoś opisać bardziej obrazowo?
widziałam wiele tuneli, jechałam tez nie jednym, ale uwierzcie mi, żaden nie nadawał sie do przejechania górą, nad nim
Jako że cięzarówki nie mogą jeździć tunelem (są za wysokie) jeżdżą szutrową drogą nad nim. Wszystkim gorąco polecam tą trasę. Jakiś czas temu pisałem o tym:
"Widoki na cały Hvar i okolice, wyjeżdza się prawie na sam szczyt oznaczony na mapie jako Hum, trasa ma ok 5-7 km. Podjazd od strony Zavali ma lepszą nawierzchnię, można dosyć szybko jechać (równa nawierzchnia, drobne kamienie) zjazd - bardziej wyboisty, trzeba uważać, ja trochę przesadzałem z prędkością i kilka razy dostałem mocno po podłodze dużym kamieniem. Pamiętać tylko trzeba żeby skręcić na samym szczycie (jadąc od Zavali) w lewo (nie ma oznakowania). Następnym razem jak pojade skręcę w prawo, zobaczę gdzie tamta droga prowadzi, bo nawierzchnie ma podobną."
Stan nawierzchni jaki opisywałem był z czerwca 2005.
A tak na marginesie - ta nawierzchnia jest chyba wzorcowa przy tym z czym przyjdzie nam się "zmierzyć" w tym roku.....
Poniżej kilka zdjęć z przejazdu nad tunelem Zavala-Pitve:
No i dowód na to że ciężarówki dają sobie radę z tą trasą: