Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tunele na A9 w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
literat
Globtroter
Tunele na A9 w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) literat » 19.07.2007 11:56

Witam,
Zadawałem już to pytanie na tymczasowym forum kilka dni temu, ale niestety nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi :( Jadę do CRO raczej mało popularną trasą przez Niemcy (mieszkam niedaleko granicy) i interesuje mnie czy ktoś jechał autostradą A9 w Austrii - kierunek na Graz. Tam po drodze są 3 tunele i interesuje mnie czy tworzą się tam korki (ktoś mnie straszył że można tam stać nawet 6 godzin).
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 19.07.2007 12:09

tuneli jest więcej ale część z nich jest dodatkowo płatna i stą dm. innymi te korki plus w weekend turyśći w tym z niemiec
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 19.07.2007 12:10

Na korek mozna zalapac sie wszedzie wystarczy wypadek,remont drogi i mamy korek ;).Jechalem kiedys to trasa i faktycznie zalapalem sie na korek przed tunelem..masakra byla, bo upal byl paskudny i do tego sobota.W drugiej polowie sierpnia jade to trasa do Chorwacji.
literat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) literat » 19.07.2007 12:27

Czyli wyglądana to że lepiej przez Czechy :( Co prawda trochę wolniej ale przynajmniej mniejsza szansa na korki i paliwo trochę tańsze :)
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 19.07.2007 12:33

literat napisał(a):Czyli wyglądana to że lepiej przez Czechy :( Co prawda trochę wolniej ale przynajmniej mniejsza szansa na korki i paliwo trochę tańsze :)

Ja jade 3x trasa przez niemcy, bo droga jest lepsza i bezpieczeniej sie jedzie, a u Czechow tez mozna sie zakorkowac ;).
literat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) literat » 19.07.2007 12:38

Lubuszanin napisał(a):Ja jade 3x trasa przez niemcy, bo droga jest lepsza i bezpieczeniej sie jedzie, a u Czechow tez mozna sie zakorkowac ;).

I tu zabiłeś mi ćwieka bo znowu nie wiem co wybrać. Autostrady niemieckie znam i są oczywiście super - zdecydowanie rośnie wtedy ETA na nawigacji :) tylko obawiam się mocno korków w Austrii w okolicach tuneli :( A tam nie mozna już uciec w jakąś boczną drogę (chyba że w przepaść :D )
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 19.07.2007 15:16

literat napisał(a):Czyli wyglądana to że lepiej przez Czechy :( Co prawda trochę wolniej ale przynajmniej mniejsza szansa na korki i paliwo trochę tańsze :)

jechałem tą samą trasą 01-02 lipca (niedziela-poniedz w tamtą stronę) i 11-12 lipca (środa-czwartek powrót).
Zero problemów. Małe korki na granicy CRO-SLO (ciasno i trudny przejazd między tirami) oraz w samej CRO przed jednym z tuneli (akurat coś remontowali).
Jeżeli masz możliwość jechać autostradami to wybierz autostrady. Zdecydowanie szybciej, bezpieczniej i mniej męcząca jazda.
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 19.07.2007 20:57

Witajcie.
Mam podobny dylemat, jadę 29 lipca (niedziela z samego raniusieńka) i również na dzień dzisiejszy nie wiem którą drogę wybrać. W ub. roku jechałem przez Czechy itd.zadnych problemów na trasie, w miarę szybko i spokojnie, żadnych korków ale zachecony pozytywnymi wypowiedziami na forum wybieram również wariant przez Niemcy. Nie jestem jeszcze zdecydowany. Poczekam, może wątek się rozwinie i ktoś jeszcze coś nowego doda.
Pozdrawiam
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 19.07.2007 21:00

Do literata.
Co to jest ETA w nawigacji? Jestem początkującym w temacie, mam ją od niedawna.
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 19.07.2007 21:00

Też wybieram się przez Niemcy do CRO w sierpniu - nie znalazłem na forum informacji o opłatach za tunele w Austrii - wszyscy piszą tylko o winietce za 7,60.
Jak to jest naprawdę? Ile eurasów trzeba doliczyć na tunele?
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 19.07.2007 21:09

Ktoś kto moze jechać autostradami to tak trzeba wybrać. Ja tak jeżdżę co roku i nie narzekam. Trasa na Graz to żadne tunele można spokojnie jechać.
Zależy gdzie kto jedzie ale trasa z Graz na Maribor to porażka ciągłe korki i w Słoweni brak autostrad. Radzę wybrać autostrady.
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 19.07.2007 21:14

andy.pl napisał(a):Też wybieram się przez Niemcy do CRO w sierpniu - nie znalazłem na forum informacji o opłatach za tunele w Austrii - wszyscy piszą tylko o winietce za 7,60.
Jak to jest naprawdę? Ile eurasów trzeba doliczyć na tunele?

przez Niemcy (Passau) trasa przez GRAZ (A9) i dalej Maribor - dwa tunele ( a właściwie grupy tuneli) płatne - 7,50Euro i 4,50Euro. Najdłuższy tunel na tej trasie w Grazu ma 10km 8O i jest bezpłatny :D

dalej w Słowenii odcinek autostrady płatnej 0,75 Euro (przed Mariborem) i dalej płacisz już tylko za autostradę w Chorwacji. Odcinek od granicy do Zagrzebia 5 Euro a dalej zależy gdzie jedziesz. Ja jechałem na Split więc ten odcinek kosztował mnie 146 kun (1Euro=7,24 kuny - kurs z kantoru w Chorwacji).
Paliwo najdroższe w Niemczech. Dalej ceny jak w Polsce lub lekko niższe (myślę o E95). W Chorwacji cena od 7.75 do 8.00 Kun (takie ceny spotkałem na autostradzie i w Trogirze).
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 19.07.2007 21:24

Ja z okolic Zielonej-Gory jade tak:Guben-Cotbus-Dresden-Chemnitz-Plauen-Regensburg-Salzburg-Villach-Ljiubljna-Zagrzeb lub Karlovac a dalej tylko autostrada ;).
literat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) literat » 19.07.2007 22:37

Lubuszanin napisał(a):Ja z okolic Zielonej-Gory jade tak:Guben-Cotbus-Dresden-Chemnitz-Plauen-Regensburg-Salzburg-Villach-Ljiubljna-Zagrzeb lub Karlovac a dalej tylko autostrada ;).

Jeżeli mogę Ci doradzić to trasa OK ale spróbuj sam wyjazd przez Przewóz a nie przez Guben bo dojedziesz od razu do A4 a nie A15. Do samego przejścia w Przewozie droga OK.
Jako ciekawostkę Ci podam że wczoraj wrócił kolega z CRO i do CRO jechał przez Niemcy - wracał przez Czechy. Mówi że przez Czechy mu sie jechało lepiej :?: Bądź tu mądry :D
literat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) literat » 19.07.2007 22:43

heza napisał(a):Do literata.
Co to jest ETA w nawigacji? Jestem początkującym w temacie, mam ją od niedawna.

ETA czyli Estimated Time of Arrival w skrócie jest to czas pozostały do przyjazdu na miejsce. Tym terminem również niektórzy oznaczają średnią z trasy ;) Niektóre programy nawigacyjne liczą ETA na podstawie klasyfikacji dróg (co za tym idzie max. prędkości na drogach) a inne obliczają ETA właśnie na podstawie średniej z trasy (wtedy w zależności z jaką prędkością jedziesz godzina przyjazdu cały czas Ci się zmienia. Używałem juz kilku programów do nawigacji i ETA jak dla mnie najlepiej jest podawana przez TOMTOM-a (w zeszłym roku na trasie 2300 km pomylił się około pół godziny - oczywiście nie licząc postoi :D )

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone