Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TUNELE - korki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corrina
Cromaniak
TUNELE - korki

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 03.07.2006 18:44

Poczytałam trochę na forum o dantejskich scenach, jakie dzieją się w 2 tunelach na autostradzie Zagrzeb-Split, o korkach na 5 godzin stania itp :? i trochę mi niewesoło ...
Będziemy jechać A1 przez Cro 13 sierpnia (niedziela) i zastanawiam się, czy może w jakichś konkretnych przedziałach czasowych tunele się korkują, o której względnie najkorzystniej byłoby je przejechać ?
Doradźcie proszę.
pozdr
Grzegorz G.
Odkrywca
tunele.....................

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz G. » 03.07.2006 21:26

jezdze juz pare lat i z doswiadcenia wiem ze takie rzeczy generalnie dzieja sie w wekendy ale raczej w sobote.(zmiany turnusow)mnie na szczescie to tylko raz spotkalo gdy zrobilem sobie wycieczke z zadaru do plytvic i troszke sobie postalem............ :cry: :arrow: :arrow: :lol: :lol:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 03.07.2006 21:42

W niedzielę przed południem korków pewnie nie będzie.Przerabiałem A1 właśnie w niedzielne przedpołudnia 2 razy i obydwa rzeczone tunele przejeżdżałem płynnie i bez stania.
Pozdrawiam.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 04.07.2006 09:03

wojan napisał(a):W niedzielę przed południem korków pewnie nie będzie.Przerabiałem A1 właśnie w niedzielne przedpołudnia 2 razy i obydwa rzeczone tunele przejeżdżałem płynnie i bez stania.
Pozdrawiam.

Dzięki za pocieszenie, miejmy nadzieję, że będzie podobnie. Jakoś mi się nie uśmiecha tkwić w tunelu godzinami.. :roll:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 04.07.2006 10:24

Dzięki za pocieszenie, miejmy nadzieję, że będzie podobnie. Jakoś mi się nie uśmiecha tkwić w tunelu godzinami..

a nie lepiej starą drogą się przejechać - tym bardziej w godzinach okołopołudniowych :?: :lol: ja jadę 12 sierpnia
valDi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) valDi » 04.07.2006 15:20

wojan napisał(a):W niedzielę przed południem korków pewnie nie będzie.Przerabiałem A1 właśnie w niedzielne przedpołudnia 2 razy i obydwa rzeczone tunele przejeżdżałem płynnie i bez stania.
Pozdrawiam.

Witam wszystkich - to tak na wstępie, bo postuję pierwszy raz.

Czy jest jakaś szansa na uniknięcie korków w sobotę wczesnym rankiem? Planuję wyjazd z Wrocka od Splitu, a dalej na Hvar 14/15.07 (pt/so) lub dzień później (so/ndz) i nie bardzo uśmiecha mi się koczowanie przed tymi tunelami... Jeździłem do HR w czasach "przedautostradowych" więc na chwile obecną zero doświadczenia z "przelotem" w nowych warunkach. Dużo się naczytałem na forum o jeździe/staniu w sobotę, ale nie znalazłem informacji o konkretnych godzinach... Może raniutko jakoś przelecę...?

pzdr.
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 04.07.2006 18:12

Jechalem do 24.06.2006 i ok godz 12:00 w poludnie korki byly tak na okolo godzinki stania
przegladajac w niedziele 02.07.2006 chorwacka gazete w Trogirze wyczytalem ze w sobote byly korki po 3 godziny, na zdjeciu dzieci graja w pilke wewnatrz jedengo z tuneli

wracallem w poniedzialek 03-07-2006 przejezdzajac przez tunele w godzinach popoludniowych zero problemow zero czekania plynna szybka jazda

wniosek od soboty do niedzieli rana a byc moze i troche poznej korki przed tunelami sie jednak tworza osobiscie jechalbym tylko w dzien powszedni

pozdrowienia ketivv
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 05.07.2006 09:13

Jeśli z Wiednia wyjedziemy powiedzmy koło 8:00 rano, o której mniej więcej powinniśmy być przy pierwszym tunelu w Cro ? (sorki ale nie pamiętam, który to :oops: )
Czy powinniśmy wyjechać z Wiednia jeszcze wcześniej czy 8:00 wystarczy ? Jedziemy 1 raz więc nie mam zielonego pojęcia, jak jest najrozsądniej :(
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 05.07.2006 09:28

liczę że gdzieś koło 15 powinnście być przy 1 tunelu ( Mala Kapela)
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 05.07.2006 13:03

ketivv napisał(a):... Jechalem do 24.06.2006 i ok godz 12:00 w poludnie korki byly tak na okolo godzinki stania
przegladajac w niedziele 02.07.2006 chorwacka gazete w Trogirze wyczytalem ze w sobote byly korki po 3 godziny, na zdjeciu dzieci graja w pilke wewnatrz jedengo z tuneli ...

... czy to znaczy, że korkuje się również wewnątrz sam tunel? ... to nie może być! ... słyszałem o korkach przed tunelami, ale w tunelach nie ... ???? :( ... chyba tylko w szczególnych okolicznościah np. z powodu wypadku wew. tunelu ...
Les.ek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Les.ek » 05.07.2006 19:32

Wracałem w sobotę 1 lipca. Przed tunelem sv. Rok byłem o 13 i stałem w korku 2 godz., a w przeciwnym kierunku przed M. Kapela było podobnie. Od granicy Słoweńskiej do Karpiny sznur samochodów poruszał się tak około 20km/godz.
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 06.07.2006 07:10

konkluzja chcesz nie stac w korkach nie jezdzij w soboty w sezonie :-)
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 06.07.2006 14:01

Prosze o poradę: czy jechać autostradą czy starą drogą.
Dotychczas (z braku autostrady 3 lata temu i z oszczędności 2 lata temu) jechałem starą trasą - czyli do Karlovaca - a potem zjazd z autostrady i na Split.
W tym roku bardzo mi zależy na czasie przejazdu - a to dlatego, że jadę razem z córką, która będzie miała w dniu wyjazdu niecałe 2,5 roku. Wiadomo jak śpi - to mogę jechać i jechać, ale jak się już obudzi to każda minuta powyżej 1,5 godziny jazdy jest dla niej męczarnią. I dla nas zarazem.
Miejscem docelowym naszej podróży jest Baska Voda. Trasę planuje tak, aby na miejscu być do 10 rano w sobotę 26 sierpnia (lub w piatek 25 sierpnia - choć ten wcześniejszy wyjazd to na dzień dzisiejszy odpada).
A więc będę jechał w sobotę - ale po autostradzie raczek w nocy i wczesnym ranem. Wobec tego pytanie: czy mam sie bać korków na autostradzie? Bo jeżeli mam stać z 2 godziny to wolę jechać bokami - czasowo wyjdzie tyle samo - ale przynajmniej cały czas samochód w ruchu to tak nie jest irytujące jak stanie w korku i tylko sprzęgło - jedynka - sprzęgło - luz - sprzęgło... itd.
Czy może jednak w środku nocy nie będzie tam korków i dojadę sobie do samego Splitu.

Drugie pytanie: jak wygląda dostępnośc LPG przy autostradzie. Dotychczas tankowałem w Karlovacu - czy teraz też będę musiał zjechać do Karlovaca czy być może LPG jest na [każdej] stacji przy autostradzie?
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 06.07.2006 14:22

rok 2004 wjazd do tunelu św. Roka (Mała Kapella jeszcze w budowie była) ok. 5 rano, sobota, ZERO korków, pięć aut na krzyż - nudaaa.
rok 2005 - Mała Kapela - ok 5 rano, sobota, troszkę więcej samochodów niż rok wcześniej, św. Rok, okolice 7 rano - j.w.
Generalnie wcześnie rano korków nie ma.
Acha w drodze powrotnej św. Rok godz 10.00 sobota, korek i stanie ponad godzinę.
Irish
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irish » 06.07.2006 14:25

Mariusz_M: Chyba tak naprawde to nikt nam nie bedzie w stanie doradzic. Ja tez jade z coreczka (niecale 2 lata) i tez boje sie strasznie utkniecia w korkach z nia w samochodzie. Przy zalozeniu ze nie mozemy zmienic dnia przejazdu, mamy chyba dwa wyjscia:
1) jechac autostrada w nocy i nad ranem - mysle ze korkow wtedy nie bedzie - przerabiam to co roku w drodze z Zakopanego po Nowym Roku - ja przelatuje Zakopianke o 5 rano bez problemu, po czym w radiu gdy jestem juz po Lodzia slucham o dantejskich scenach na tej trasie i korkach na 3 godziny
2) w dzien nie ryzykowac "stójki" i przynajmniej odcinek z tunelami ominac bokiem.
No wlasnie i tu pytanie: czy trzeba zrezygnowac z calego odcinka autostrady czy sa jakies ciekawe objazdy tylko jej czesci?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone