Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TUNELE - korki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 11.08.2006 22:19

Jechałem w dzień powszedni, we wtorek około 12.00/13.00 korek przed tą najdłuższą Kapelą był na około godziny stania z powodu remontów. W kolejne dni słuchałem chorwackiego radia 2 HR i właściwie donosili o codziennych korkach przed Kapelą w kierunku na Split - w dzień. Między 1,5 km a nawet 6,5 km korków. Nie wiem jak to wygląda nocą. W drodze powrotnej z Chorwacji nie stałem w żadnych korkach przed żadnym z tuneli.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 31.08.2006 12:04

No więc teraz ja sama sobie odpowiadam po powrocie :)

Mała Kapela
Jechaliśmy w jedną strone w niedzielę - w kierunku Splitu rewelacja, zero korka, przejazd szybciutko.

Sv Rok
W stronę do Splitu dokładnie tak samo, zero korka.
W drugą stronę (Na Zagrzeb) lekka masakra. Korek kończył się jeszcze za tymi dwoma (trzema?) małymi tunelami skąd widac już pierwsze kawałeczki morza. Więc było to chyba z 5 km na pewno.
Ale była to niedziela po południu a więc nasilenie ruchu wyjazdowego spore.

W drodze powrotnej w ubiegły czwartek zero problemów w obydwie strony.

Bardzo przydatny jest 2 program chorwackiego radia, co ok pół godziny w 3 językach (+chorwacki) podają najświeższe wiadomości o korkach na autostradach i nie tylko. Warto mieć włączony rds.
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 03.09.2006 22:34

Hej,
wlasnie wrocilem,
w sobote 2.09.2006 chorwackie radio podawalo , ze korek przy tunelu Sv.Rok wynosi 5 km-godzina okolo 11 rano.
Nam sie nie spieszylo i pojechalismy jadranka w strone Rijeki.Troche robot drogowych,ale idzie wytrzymac.
Pozdrawiam Wszystkich
Jacek
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 03.09.2006 22:39

Wracałem 01.09.2006 zero korków. Dwa tygodnie wcześniej Mala Kapela 5 km, Sv Rok 12 km
krynia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krynia » 05.09.2006 08:55

My staliśmy 2,5 godziny ale wracając z Trogiru do Plitvic. W strone do Chorwacji raczej nie rzucił mi sie w oczy korek. jest droga lokalna, całkiem niezła, troche kręta ale 100km/godz można jechać. Bylismy w sierpniu, może teraz rzeczywiście ruch jest mniejszy. jednak co autostrada, to autostrada
pozdrawiam

corrina napisał(a):Poczytałam trochę na forum o dantejskich scenach, jakie dzieją się w 2 tunelach na autostradzie Zagrzeb-Split, o korkach na 5 godzin stania itp :? i trochę mi niewesoło ...
Będziemy jechać A1 przez Cro 13 sierpnia (niedziela) i zastanawiam się, czy może w jakichś konkretnych przedziałach czasowych tunele się korkują, o której względnie najkorzystniej byłoby je przejechać ?
Doradźcie proszę.
pozdr
Sajmon
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sajmon » 05.09.2006 09:32

Cześć Wam,

Odwiedzam Chorwację 4x w roku (nieregularnie), między połową maja a pierwszym tygodniem września. Wyjeżdżam z domu (mieszkam jakieś 35km od Graz w Austrii) zawsze w piątki 0 7:00 w kierunku Vir/Hvar/Korcula/Makarska/Dubrovnik, Korki przed tunelami (tymi długimi) zawsze widziałem dla powracających w stronę Zagrzebia. Z Chorwacji natomiast startuję zawsze o 6:00 i jeszcze nigdy nie stałem w żadnym korku, no może od czasu do czasu w Słowenii na granicy z Austrią.

Pozdrawiam.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 05.09.2006 10:30

zazdroszczę :D ale masz bliziutko :P
pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.09.2006 22:16

Sajmon napisał(a):Cześć Wam,

Odwiedzam Chorwację 4x w roku (nieregularnie), między połową maja a pierwszym tygodniem września. Wyjeżdżam z domu (mieszkam jakieś 35km od Graz w Austrii) zawsze w piątki 0 7:00 w kierunku Vir/Hvar/Korcula/Makarska/Dubrovnik, Korki przed tunelami (tymi długimi) zawsze widziałem dla powracających w stronę Zagrzebia. Z Chorwacji natomiast startuję zawsze o 6:00 i jeszcze nigdy nie stałem w żadnym korku, no może od czasu do czasu w Słowenii na granicy z Austrią.

Pozdrawiam.

Cześć Sajmon, w Chorwacji bywasz 4x w roku, ale na forum nie było Cię 4 lata :wink: :lol:
forum/search.php?search_author=Sajmon
Sajmon
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sajmon » 06.09.2006 22:44

Ano tak wyszło :)
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 07.09.2006 16:26

Nie chciał sie z nami podzielić na świeżo informacjami co roku...
CHitrusek :D
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 07.09.2006 19:39

Wracałem przez oba inkryminowane tunele w 2sobotę lipca i Chorwaci rozwiazali problem korków-Turyści powracający z urlopów zostali puszczeni górami (przejazd przez tunele był dla nich zamknięty).A ci co rozpoczynali wakacje i jechali w strone Splitu- mieli 2 wolne pasy w tunelu -wolne i tylko dla nich!! :?
Ci co powracali może zapomną takie potraktowanie do przyszłego roku 8)
maciek28
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek28 » 10.09.2006 21:51

dzisiaj wrocilem z Zadaru, jechałem ok godz 12 - 9 km w korku do wjazdu do tunelu Sveti Rok(jedyny tunel dwukierunkowy) -2,5 godz. Cały czas ruszanie i zatrzymywanie pod górę-szkoda samochodu. W strone Splitu czysta trasa. Jak jechałem na urlop tydzień temu było to samo, ja przejechałem prawie bez przystanku (ok 20 minut w koreczku do bramek z oplatami w Zagrzebiu) a w przeciwna sie pocili przed tunelem. Podobno tak jest tylko w soboty bo wymieniaja sie turnusy :?:
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 10.09.2006 22:33

Wszyscy piszą o korkach w tunelach w Corwacji /też stałem w tamtym roku/ w tym odmiana jechałem nie z Krakwa od rodziny a z domu ze Ś-cia pierwsze 1000km super 9 godz. reszta 400km 8 godz. A dlaczego też dwa tunele ale w Austrii i w dodatku płatne. Makabra!!!!
kiur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiur » 11.09.2006 08:12

Piątek 8.09.2006 - popołudnie - zero korków przy tunelach.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 11.09.2006 08:16

Sobota, 9 września, korek w drodze powrotnej do Polski przed tunelem Sv. Rok o długości 9 km. "Postój" zajął nam blisko 2 godziny!!!
Przed Małą Kapelą spoko - żadnych utrudnień.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone