Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TUNELE - korki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gina » 06.07.2006 18:26

Tak nastraszyliscie mnie tymi kilkugodzinnymi korkami przed tunelami,zwłaszcza w sobotę, ze zaraz pisze do wlascicielki apartamentu ktory zarezerwowałam i zapytam czy moge przyjechać co najmniej dzien wcześniej. :?
Minor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Minor » 07.07.2006 16:42

A jak wygląda sytuacja w sezonie z soboty/niedzielę - wyjeżdżam ze Śląska w sobotę po południu i granicę SLO/HR będę przekraczał w nocy. Czy o tej porze należy się spodziewać korków na granicy?
kominesku
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kominesku » 07.07.2006 18:58

w tym roku 24.06 sobota po około 1 godz. na każdy tunel, 13.07 czwartek bez żadnych problemów, w obu przypadkach przejazd w godzinach popołudniowych, dodatkowo w sobotę Słowenia 4 godz. :lol: oczywiście jazda do Cro :D
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 07.07.2006 19:21

W zeszłym roku jechaliśmy przez tunele w niedzielę przed południem, w tym roku tez tak planujemy. Korków nie było. Ludziska stali w korakach wracając z wypoczynku. Wynika ztego że korki na pewno będą w sobotę bo większość ludzi chce jak najszybciej rozpocząć odpoczynek.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 08.07.2006 16:52

Właśnie słucham
http://www.hrvaska.net/narodni_radio_slo.htm

Niedawno mówili, że w tej chwili (ok 17,30 8 lipca) na Mala Kapela nie ma korków, natomiast Swietli Rok korek na 5 kilometrów
gina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gina » 08.07.2006 18:07

A ja szperałam po necie i znalazłam taką stonkę o tunelach, może komuś sie przydadzą dodatkowe wiadomości

http://www.adriatica.net/croatia/featur ... ste_pl.htm
rafalz.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalz. » 09.07.2006 09:39

a tu macie real - http://www.hak.hr/cpage.aspx?page=thak4.html ja w tamtym roku w środę popołudniu przed wiazdem do Svety Rok stałem 3 godziny - chorwaci rozdawali wodę tak smaliło - a do połowy autostradydojechałem starą droga , dopiero za Plitwicami zjechałem na autobane i odrazu stop. Regóły nie ma .
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 09.07.2006 10:09

Witam Forumowiczów!!!!
Jadę czwarty raz do Cro. Jadąc do Cro zawsze skręcałem na „starą drogę” i nie było korków oprócz 2003 roku w Karlwaczu gdzie jeszcze nie było autostrady – stałem w korku 1,5 godziny rano ok. 8.00. Było to w sobotę. Następne wyjazdy do Cro planowałem w niedzielę wyjazd z Polski, a wjazd do Cro w poniedziałek przez przejście w Gorican. Jadę zawsze „starą drogą” i jak słyszę w radiu chorwackim o korkach na autostradzie do Splitu to się śmieję. Nie tylko oszczędności ale i ekonomia jazdy to się liczy (za te pieniądze na autostradzie jadę w okolice Sibenika 137 kun x 2 to mam bez korków i 4 sery domowe zakupione w Cro bardzo dobre).
Pozdrawiam JurekG
babilonman
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) babilonman » 11.07.2006 22:11

Witam,
Jedziemy po raz pierwszy. W sobotę, 15.07, wyruszamy rano z Wiednia. Na forum pojawia się często hasło "stara droga"- przez jakie miasta prowadzi? Czy można nią dojechać do Trogiru omijając Sv Rok? A może sobotnie popołudnia są trochę luźniejsze jeśli chodzi o koraski i lepiej zdecydować się na autostradę?
bregu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bregu » 12.07.2006 04:21

http://pl.croatia.hr/misc/brosure.php?m ... 793ff9ffcf

Information 2006 PDF Brochure Jezyk Polski str. 11

pozdravka
marco
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco » 12.07.2006 07:16

Na korki nie ma dobrej rady,wyjechałem z Polski 23 czerwca po południu i spędziłem 6 godzin w korkach w tym nawet na granicy w Mikulowie 2 godziny,za to przy powrocie w poniedziałek 10 lipca żadnych korków- nigdzie. Jeszcze jedna uwaga ,korki tworza się także wtedy kiedy silnie wieje wiatr, wtedy wprowadzają ograniczenia prędkości w tunelach do 40 km/h albo całkiem zamykaja droge dla aut z przyczepami jak mi sie to zdarzyło kiedy jechałem z południa na Istrię
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 12.07.2006 08:31

W ubiegłym roku dojechalem do tuneli z samego ranka (ok. 5-6)
Brak korków.
LPG na autostradzie było moze nie na kazdej stacji ale tak co 2-3 stacja.
Piotrek_W
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek_W » 12.07.2006 10:40

Irish napisał(a):Mariusz_M: Chyba tak naprawde to nikt nam nie bedzie w stanie doradzic. Ja tez jade z coreczka (niecale 2 lata) i tez boje sie strasznie utkniecia w korkach z nia w samochodzie. Przy zalozeniu ze nie mozemy zmienic dnia przejazdu, mamy chyba dwa wyjscia:
1) jechac autostrada w nocy i nad ranem - mysle ze korkow wtedy nie bedzie - przerabiam to co roku w drodze z Zakopanego po Nowym Roku - ja przelatuje Zakopianke o 5 rano bez problemu, po czym w radiu gdy jestem juz po Lodzia slucham o dantejskich scenach na tej trasie i korkach na 3 godziny
2) w dzien nie ryzykowac "stójki" i przynajmniej odcinek z tunelami ominac bokiem.
No wlasnie i tu pytanie: czy trzeba zrezygnowac z calego odcinka autostrady czy sa jakies ciekawe objazdy tylko jej czesci?

Witam !
Jestem własnie świeżo po powrocie i z powodów jak wyżej ominąłem wiekszość autostrady.

Tez mam dziecko niespełna 3 lata, byłem w Trogirze i autostradą w drodze powrotnej jechałem tylko do Benkovaca, dalej zjazd na starą drogę i jazda do Karlovaca.

Niestety tam prędkośc przelotowa to z reguły nie więcej niż 70 km/h, ale nie ma za to problemu żeby gdzies stanąć i dac dziecku pobiegać. Wracałem w sobotę i mimo dopiero początków sezonu wolałem nie stać w korkach.

P.
KrisRW
Autostopowicz
korki

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisRW » 09.08.2006 10:30

Witam. Jak wyglada sprawa korków w tunelach lub przed nimi na poczatku wrzesnia? Moge liczyc na ich brak? Wybieram sie do Baskiej Vody tak 2 lub 3.09:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.08.2006 19:35

Śledząc radio chorwackie przez blisko 3 tygodnie, korki są w obie strony w weekendy ( od 3 do 17 km), sporadycznie w inne dni i to małe. Tak wynikało z tych informacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone