Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tucepi Makarska, dojazd autostradą - pytanie

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakowiak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakowiak » 28.03.2006 19:29

kłaniam
nie byłem na forum ze 20 miechów
pojadę do cro w lipcu 4 tydz
autostrada zagrzeb split czynna?

ile peso wynosi koszt przejazdu?

pozdro
Krzysztof II
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof II » 03.07.2006 14:11

Autostrada jest czynna, ile Kun będzie wynosił przejazd nie wiem nie liczyłem ale ok 150kn(niech ktoś mnie poprawi).
aGGi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGGi » 03.07.2006 14:26

Autostrada z Zagrzebia (Lucko) do Splitu (Dugopolje) kosztuje 157 KN. Pierwszy płatny odcinek Zapresic - Krapina kosztuje 18 KN.

Autostrada prowadzi prawie do samego Splitu (z Dugopolje do Splitu jest jakieś 22 kilometry). Jest to jednak droga trochę rozgrzebana, bo wciąż trwają na niej roboty drogowe.
krakowiak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakowiak » 03.07.2006 21:52

aGGi napisał(a):Autostrada z Zagrzebia (Lucko) do Splitu (Dugopolje) kosztuje 157 KN. Pierwszy płatny odcinek Zapresic - Krapina kosztuje 18 KN.

Autostrada prowadzi prawie do samego Splitu (z Dugopolje do Splitu jest jakieś 22 kilometry). Jest to jednak droga trochę rozgrzebana, bo wciąż trwają na niej roboty drogowe.

ale autostrada jest oki już skończona budowa?
aGGi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGGi » 04.07.2006 07:38

krakowiak napisał(a):
aGGi napisał(a):Autostrada z Zagrzebia (Lucko) do Splitu (Dugopolje) kosztuje 157 KN. Pierwszy płatny odcinek Zapresic - Krapina kosztuje 18 KN.

ale autostrada jest oki już skończona budowa?

Autostrada kończy się w okolicach Splitu (zjazd Dugopolje). Dalej widać, że wciąż ją budują, bo droga jest rozgrzebana. Kiedyś ma być aż do Dubownika, bo już są gotowe znaki. Gdzieś po drodze na autostradzie zdarzają się przewężenia i jakieś roboty, ale nie sprawiało nam to większych trudności. Ogólnie rzecz biorąc można spokojnie dojechać autostradą prawie od samej granicy aż do Splitu. Ta przyjemność kosztuje łącznie 175 kun.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 04.07.2006 08:35

Mam pytanie?
Po zjeżdzie na końcu autostrady, lądujemy w miejscowości Dlugopolie.
Do Splitu mamy ok 20km.
Którą drogę wybrać kierując sie na dubrownik:
Jaka trasa jest lepsza.
1. Split- Dugopolie- Vagorac-Ploce
2. Split- Omis-Makarska- Ploce.
Trase nr 2 znam, ale jeszcze nie jechałem ta górną, może ktoś ma takie doświadczenia i może porównać
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 05.07.2006 08:34

Ja jechałem tą górną trasą - jakos specjalnie mnie nie zachwycila choć momentami bardzo ładne widoczki. W tym roku w obie strony przez Omis.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 05.07.2006 09:21

daisykf napisał(a):Mam pytanie?
Do Splitu mamy ok 20km.
Jaka trasa jest lepsza.
Trase nr 2 znam, ale jeszcze nie jechałem ta górną, może ktoś ma takie doświadczenia i może porównać

Jechalismy w tym roku trasą nr1 -przez góry.Widokowo ładna,ale za nerwowa dla mnie.Za wąsko,za stromo,za kręto.A najbardziej ubawiły mnie ograniczenia predkosci do 50km.,według mojego męża(stary wyjadacz za kierownicą)nieda sie ta drogą jechać bezstresowo z prędkością powyzej 40km.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 05.07.2006 09:28

to ja ewa napisał(a):
Do Splitu mamy ok 20km.
Jaka trasa jest lepsza.

Jechalismy w tym roku trasą nr1 -przez góry.Widokowo ładna,ale za nerwowa dla mnie.Za wąsko,za stromo,za kręto.A najbardziej ubawiły mnie ograniczenia predkosci do 50km.,według mojego męża(stary wyjadacz za kierownicą)nieda sie ta drogą jechać bezstresowo z prędkością powyzej 40km.

Dzięki za informacje.
Domyślam się. że nie jest to prosta droga, ale jazda nad morzem ma ten minus że co chwila jest jakaś miejscowośc, ograniczenia prędkości o pod nogą nasz już ponad 1000km.
Tak zastanawiam się którą drogą będzie dzybciej, bo chce się wyrobić na prom z Dvernika.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Jade na Korculę. Koniec sierpnia.
Krzysztof II
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof II » 05.07.2006 11:53

Jechalismy w zeszłym roku trasą numer 1, jedzie się nią dłużej niż prze Omis.
W tym roku jedziemy prze Omis:)
Ostatnio edytowano 05.07.2006 19:33 przez Krzysztof II, łącznie edytowano 1 raz
aniuczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniuczek » 05.07.2006 12:19

Potwierdzam. Pierwszy wariant jest dla odważnych. Miejscami na jezdni leżały chyba już nawet nie kamienie ale głazy. A i bez tego droga jest wąziutka i kręta. I jeszcze jedno. Jeśli się chce w końcu z tej drogi dostać na Jadrankę trzeba przeciąć góry, np. Biokovo. Miałem tego pecha , że droga którą upatrzyłem sobie na mapie była zamknięta i trzeba była nadrobić wiele kilometrów.

to ja ewa napisał(a):
Do Splitu mamy ok 20km.
Jaka trasa jest lepsza.

Krzysztof II
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof II » 05.07.2006 19:34

A kiedy byłes?(jechałeś)
aniuczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniuczek » 05.07.2006 22:31

Jechałem rok temu w połowie lipca. Najbardziej mnie "wzruszały" te skały na drodze, co pewnikiem wynika z tego, że wzdłuż drogi piętrzą się niczym nie zabezpieczone skaliste zbocza.
Krzysztof II
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof II » 06.07.2006 10:00

My byliśmy w pierwszej połowie Lipca.
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 06.07.2006 11:24

Trase nr jeden pokonywałem w nocy.,Nikomu nie polecam już lepsze korki w Omiszu. No ale wybór jest kwestią indywidualną . Zjazd z G.Breli do Breli bardzo interesujący :evil: Z powrotem jechałem Jadranką i było i szybciej i przyjemniej. PZDR

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone