Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tucepi czy Peljesac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.08.2008 20:17

skee napisał(a):
bartosz-w napisał(a):Sporo jest wątków o Tucepi na tym forum. Pojedziemy zobaczymy. Mnie to najbardziej interesuje gdzie się stołować. Wyjeżdżamy 1.09 i mam nadzieję że będzie super.

A ja Cię jeszcze trochę podkręcę i powiem krótko: Tucepi OK, ale południowy Peljesac TO JE TO. Żebyś potem nie żałował...
Był na tym forum ktoś, kto trafnie ujął kiedyś piękno Peljesaca i Hvaru, a mianowicie powiedział, że ma z tymi lokalizacjami jeden problem: od nich właśnie zaczął poznawanie Chorwacji i teraz, po kilku latach, gdziekolwiek pojedzie, innym miejscom zawsze czegoś brakuje... Ja również uważam, że południowy Peljesac i Hvar to takie wysokie C Dalmacji.
Consider it food for thought - jak powiedzieliby kowboje z Arizony. Nie chcę Ci mącić w głowie, ale gdybym był Tobą, zastanowiłbym się raz jeszcze.
Pozdrawiam.

To wszystko prawda :D Jednak myślę , że można w Dalmacji odkryć jeszcze wyższe nuty :wink: np. na Mljecie , Lastovie ,Visie lub na Elafiti :D
bartosz-w
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartosz-w » 24.08.2008 20:34

mkm napisał(a):
skee napisał(a):
bartosz-w napisał(a):Sporo jest wątków o Tucepi na tym forum. Pojedziemy zobaczymy. Mnie to najbardziej interesuje gdzie się stołować. Wyjeżdżamy 1.09 i mam nadzieję że będzie super.

A ja Cię jeszcze trochę podkręcę i powiem krótko: Tucepi OK, ale południowy Peljesac TO JE TO. Żebyś potem nie żałował...
Był na tym forum ktoś, kto trafnie ujął kiedyś piękno Peljesaca i Hvaru, a mianowicie powiedział, że ma z tymi lokalizacjami jeden problem: od nich właśnie zaczął poznawanie Chorwacji i teraz, po kilku latach, gdziekolwiek pojedzie, innym miejscom zawsze czegoś brakuje... Ja również uważam, że południowy Peljesac i Hvar to takie wysokie C Dalmacji.
Consider it food for thought - jak powiedzieliby kowboje z Arizony. Nie chcę Ci mącić w głowie, ale gdybym był Tobą, zastanowiłbym się raz jeszcze.
Pozdrawiam.

To wszystko prawda :D Jednak myślę , że można w Dalmacji odkryć jeszcze wyższe nuty :wink: np. na Mljecie , Lastovie ,Visie lub na Elafiti :D

To teraz mam już niezły koncert w głowie:) Sam już nie wiem. A jak wyglądają plaże na Peljesacu? I co ja mam zrobić? Dużo dalej od makarskiej?
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.08.2008 21:25

Trochę plaży masz tu - http://www.croatia1.com/mapbeach-hr.htm :D Jest jeszcze Divna , Duba i wiele jeszcze innych :wink:
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 24.08.2008 21:47

Witam. Byłem już na płw. Peljesac już 3 razy i za kazdym razem wracam stamtąd coraz bardziej zachwycony. Dla ludzi szukających spokoju miejsce idealne. Na samym płw. jest mnóstwo rzeczy do obejrzenia, a można również stamtąd robić dalsze wycieczki np. do Dubrownika, Mostaru, Medjugorie. W tym roku odkryliśmy przecudowne miejsca w okolicy miejscowości Kuna i Crkvica - totalne zadupia. Cały Peljesac to jedna wielka winiarnia - od tych domowych do markowych. Osobiście polecam winiarnię u Indianera w Potomje.
bartosz-w
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartosz-w » 24.08.2008 21:50

Jednak dzielę wyjazd na dwie części 6 dni w Tucepi i 6 na Peliesac. Napiszcie mi tylko jaką miejscowość wybrać i która strona lepsza.
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 24.08.2008 22:00

bartosz-w napisał(a):Jednak dzielę wyjazd na dwie części 6 dni w Tucepi i 6 na Peliesac. Napiszcie mi tylko jaką miejscowość wybrać i która strona lepsza.

Spróbuj Borak, Trstenik, Zuljana itp. Generalnie, południowy Peljesac od strony zachodniej. Ale to tylko moje zdanie.
Pzdr.
PatCym
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PatCym » 25.08.2008 10:05

Cześć, ja w Peljesac nie byłem więc się nie będę wypowiadał.

Ale spędziłem 2 tyg w Tucepi i wiem, że za rok pojadę w to samo miejsce.
Plaża ma 3800m długości, a w wzdłuż plaży deptak z restauracjami i sklepikami.
Piękny porcik z odlotowymi jachtami, blisko do Makarskiej - przepiękna miejscowość.
Tucepi jest doskonałym miejcem wypadowym na Biokovo (1764 m n.p.m.)!

W Tucepi idziesz sobie wzdłuż plaży deptakiem i pukasz od domu do domu i przebierasz w apartamentach z tarasami przy samej plaży!

Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.08.2008 21:00

piamir napisał(a):Witam. Byłem już na płw. Peljesac już 3 razy i za kazdym razem wracam stamtąd coraz bardziej zachwycony. Dla ludzi szukających spokoju miejsce idealne. Na samym płw. jest mnóstwo rzeczy do obejrzenia, a można również stamtąd robić dalsze wycieczki np. do Dubrownika, Mostaru, Medjugorie. W tym roku odkryliśmy przecudowne miejsca w okolicy miejscowości Kuna i Crkvica - totalne zadupia. Cały Peljesac to jedna wielka winiarnia - od tych domowych do markowych. Osobiście polecam winiarnię u Indianera w Potomje.

... I wszystkie 26 zakretów do Crkvic udało Ci się pokonać na jeden raz :?:
Lewusss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 29.07.2009 13:36

Czy może mi ktoś przekazać konkretne namiary na apartament w Tucepi. Na miejscu będęod 5 września do 12 września - 7 osób. Na stronach widziałem sporo, ale nie chcę robić rezerwacji, tylko uderzyć spontanicznie. Chciałbym usłyszeć jakie mieliście doświadczenia, gdzie warto jeść itd... :)
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne