Witam.
W tym roku po raz drugi wybieram się do Chorwacji, tym razem wybór padł na Riwierę Makarską a konkretnie miejscowość Tucepi. W zeszłym roku byłem w Pakostane a więc Riwiera jest dla mnie jeszcze nieodkryta. Mam kilka pytań logistycznych dotyczących tego rejonu:
Czy z Tucepi można bez problemu dojść spacerkiem do Makarskiej czy jest to raczej zbyt długi dystans? Na mapach pokazuje ok 5km ale jeśli miałby być to spacer jakąś fajną ścieżką to myślę, że jest do zrobienia. Niestety nie wiem jak jest z tymi ścieżkami pomiędzy miejscowościami. Chodzi tu też o możliwość dojazdu rowerem z Tucepi do Makarskiej. Z tego co wiem przez Tucepi biegnie pasaż pieszo-rowerowy przy samej plaży ale niestety nie wiem czy biegnie on też trochę dalej poza miejscowość.
Czy w najbliższej okolicy można znaleźć jakąś skałkę z której można by poskakać do wody z wysokości kilku metrów (nic mega ekstremalnego;). Taka skałka jak np w Breli, żeby była możliwość skoku do wody?? Swoją drogą nie wiem czy z tej w Breli można skakać i w ogóle na nią wchodzić...
Co można zaliczyć do kategorii "must see" na Riwierze? Będziemy tam 10 dni więc na pewno znajdzie się chwilka, żeby gdzieś wyskoczyć. Krka zaliczone w zeszłym roku, myślę o Dubrowniku na cały dzień i może jakiś rejs na wyspy.
Jak mi się coś jeszcze przypomni to zapytam w temacie.
Z góry dziękuję za pomoc.