c.d....
Tak więc po dwu godzinnej przerwie w podróży przez ten "kapeć" w końcu ruszamy dalej.
Mimo zapewnień "mistrza wulanizatora" nie jestem w 100 % pewny czy owa opona gdzieś nie wypierniczy po drodze.
Tu muszę zaznaczyć że moja Pani ma jeszcze większe obawy czy z oponą wszystko ok , zatem dla poluzowania zwieraczy odpalam Cromuzę na mp3 by przestać już myśleć i się niestresować.
Co ma być to będzie !!!
Do granicy PL jednak jeszcze z pięć razy tak na wszelki wypadek staję i zerkam czy wszystko z "kapciem" je ok.
W końcu koło 15:00 wreszcie dojeżdzamy do granicy PL/SK (Cieszyn).
Na całe szczęście dalsza nasza podróż do "Raju" już przebiega bez najmniejszych "przygód".
Wspomnę tylko że jak co roku jedziemy Cieszyn-Zilina-Bratysława-Wiedeń (obwodnica)-Graz-(pierwszy raz decydujemy się na objazd Mureck-Lenart-Ptuj) i Zagrzeb.
Jako że na granicy SLO/HR jesteśmy już dość póżnym wieczorem i przeca mamy wrzesień .........pustka!!!
Znudzony celnik tylko wziął paszporty , policzył sztuki i machnął.
Koło 23:00 docieramy do Karlovaca i stwierdzamy że pora coś się kimnąć , chociaż ze 3 godzinki w aucie.
Zostało nam jeszcze tylko 450km.
Ja jako że nie mogę zasnąć i nawet przejechanie tych 1300km. jakoś niespecjalnie mnie nie zmęczyło , łażę po parkingu w tę i we w tę.
Ekipa "M" z Volvo śpi jak zabita , moja Pani w Pedziu też , a ja co ?!
Nie wiem co ze sobą zrobić.
-"Raj" czeka a my tu śpimy bezsensownie!
1:00 - dobra idę chociaż trochę się kimnąć.
Smród pobliskiego szamba zadziałał jak narkotyk i zasnąłem bezproblemu.
Dlaczego zaparkowaliśmy na parkingu przy szambie ?
- a bo jak parkowaliśmy to wiało w drugą stronę i nic nie było czuć
Dopiero jak ekipa "M&M" zasnęła i moja żonka , tak chodząc po parkingu , się to skapowałem że parkujemy przy zbiorniku.
No budzić już nie chciałem..........zresztą wyrwanie śpiącego ze snu może skończyć się zaliczeniem "śledzia" .Tego ostatniego wolałem uniknąć.
3:00 - pobudka !!!!
Ruszamy dalej !!!
Około godz. 6:00 w końcu docieramy do gór Velebitu i mijamy "Bramę do Raju" Tunel Sveti Rok.
-TU SIĘ ODDYCHA!!!!!!!!!