Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

~~tuČepi 2011~~

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
azymut38
Odkrywca
~~tuČepi 2011~~

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 12.02.2012 12:40

Wstawię tu relację z mojego pobytu w Dalmacji z przełomu czerwca i lipca 2011 roku. Byłem w Tucepi.
Moje wrażenia w kilku zdaniach.
1. Przepiękne krajobrazy.
2. Niesamowicie czyste ale raczej chłodne (jak na południową Europę) morze.
3. Jednak drogo.

Będą oczywiście fotografie. Zapraszam.

Ten widok zobaczy pewnie każdy, kto wybierze się tam autocesta A1.

Obrazek

Widok na góry w bliskiej okolicy Tucepi. (zdjęcie z drogi)

Obrazek

PLAŻA

Obrazek

Plaża wąska, ze stromy zejściem do wody. Cień na części plaży od drzew. Drzewa rosną pomiędzy deptakiem a plażą. Na plaży kamyki i żwir. Dla mnie zbyt drobny (lub zbyt gruby) by chodzić bez specjalnego obuwia ale widziałem dzieciaki chodziły boso.
Samego miejsca nie polecam raczej dla rodzin z dziećmi, bo trzeba mieć je wtedy non-stop na oku ze względu na głębokość wody. Woda robi się momentalnie głęboka, koło boi ok. 10 m. Nie ma ratowników.
Pod koniec czerwca były jeszcze luzy ale z początkiem lipca zaczął się prawdziwy "sajgon", tj. walka o miejsce. Z samego rana ludzie uderzali na plażę aby zajmować miejsca. Robili to przeważnie kładąc ręczniki i karimaty, zabezpieczając je kamieniami. Leżaki (te białe) na plaży płatne, nie pamiętam ile kosztowały ale chyba nie warto. Konsystencja żwiru umożliwia swobodne wbicie parasola, więc to rozwiązanie polecam. Oczywiście można rozłożyć się pod drzewami ale tu przeszkadzają ludzie ciągnący z wody na deptak no i ci chodzący z deptaka do wody. Generalnie miejsca bardzo mało.

Plaża - jeżowców nie widziałem. Za to można wyłowić coś innego...

Obrazek

Obrazek

Plaża o wczesnym poranku

Obrazek

Kolejna uwaga odnośnie samej plaży. Słońce w Tucepi wychodzi zza gór dopiero ok. 7:00, więc ranki nad wodą są raczej chłodne. Ze względu na krótszy dopływ promieni słonecznych i głębokość dla mnie morze było względnie chłodne. Podobne odczucia miało chyba większość turystów bo rano w wodzie były generalnie pojedyncze dzieciaki i jakieś morsy.
Głębokość wody a raczej szybkość zejścia plaży mi nie przeszkadzała. Wyobrażam sobie jednak, że z dziećmi to może być pewne utrudnienie. Konieczne moim zdaniem "motylki". Dodam, że w czasie mojego pobytu przez kilka dni były naprawdę spore fale, co stanowiło akurat atrakcję (przynajmniej dla mnie).
Samo Tucepi ma generalnie plażę wzdłuż całego brzegu oprócz odcinka mariny (portu). Plaża od strony południowej jest moim zdaniem lepsza ze względu na oddalenie od centrum, przy północnej części plaży jest zdecydowanie więcej ludzi ze względu na obecność promenady z kafejkami, lodziarniami itp.

Widok od plaży w stronę Mariny.

Obrazek
Ostatnio edytowano 12.02.2012 15:09 przez azymut38, łącznie edytowano 2 razy
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 12.02.2012 13:35

Wróciły wspomnienia z 2010r.
Jestem pierwszy.
inka 777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) inka 777 » 12.02.2012 14:32

druga :lol:
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 12.02.2012 15:09

MIASTECZKO

Tucepi jest pięknie położone. Tuż pod pasmem Biokovo. Zjazd z autostrady to początek cudownych widoków. Droga świetnej jakości. Generalnie nikt nie grzeje, nie licząc Chorwatów na których należy chyba jednak uważać. Znajomy w drodze do Bikova miał skopane (dosłownie) auto przez jakiegoś Chorwata-furiata, a wszystko przez to, że tamten chciał usilnie wyprzedzać na drodze do Biokova. Dla Polaka skończyło się to wizytą na komisariacie w Makarskiej (spisał numery Chorwata). Ja byłem też wyprzedzany na krętej drodze w okolicy Podgory przez chyba niespełna rozumu Chorwatkę w starym aucie. Chyba niektórzy autochtoni czują się tam zbyt pewnie na drodze więc miejcie to na uwadze.
Wracając do samego Tucepi. Mieścina pełna rodzin z dziećmi, co osobiście mnie zdziwiło bo wg mnie zbyt głęboka woda. Promenada zapełnia się popołudniu. Wzdłuż głównej alejki szereg knajpek, kilku naganiaczy na fish-picnic, lody, piekarnie i kramy z pamiątkami. Poza tym czysto, nie ma śmieci. Ceny, jak dla mnie, z kosmosu. Gdybym chciał stołować się "na mieście" to w przypadku czteroosobowej rodziny za samo żarcie wydałbym majątek. Osobiście mogę polecić pizzę, bo to chyba jedyny posiłek, który można zjeść w ludzkich cenach.
Alkohol sugeruję wziąć swój, piwo w puszce potrafi kosztować 6 zł.
Lody kosztowały 6 kuna za gałkę ale mimo wszystko warte polecenia, gałki duże i wyborne.
Internet w mieścinie płatny przez jakiegoś dostawcę komercyjnego (wifi). Jest kawiarenka internetowa ale ceny lekko załamują.

Widoczek z centralnej części w stronę pasma Biokovo.

Obrazek

Marina

Obrazek

Widoczek na początek promenady od strony południowej.

Obrazek

Wieczorny widoczek. Ciepłe noce. Tylko 2 razy (wieczorkiem) pokropił deszczyk. Czasem zrywał się popołudniem silniejszy wiatr ale nadał ciepło,a w dzień gorąco. Klimat bardzo korzystny, nie czuć "duchoty".

Obrazek
Ostatnio edytowano 12.02.2012 20:59 przez azymut38, łącznie edytowano 1 raz
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 12.02.2012 16:59

Poczytam i ja Tucepi to być może cel kolejnych wakacji.
Jeśli możesz to ujawnij te załamujące ceny sieci i jedzenia.
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 12.02.2012 18:34

Chętnie poczytam i pooglądam
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 12.02.2012 18:58

PiotrekS napisał(a):Poczytam i ja Tucepi to być może cel kolejnych wakacji.Jeśli możesz to ujawnij te załamujące ceny sieci i jedzenia.
Cóż, trudno oczekiwać, że w turystycznej miejscowości ceny będą zbliżone do baru mlecznego. Na szczęście są co najmniej dwa supermarkety i w podstawowe produkty można się zaopatrzyć w rozsądnych cenach. Na codziennie stołowanie się w knajpach wszędzie trzeba mieć sporo kasy...
Freier Beobachter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freier Beobachter » 12.02.2012 19:37

Do niejakiej agapi (jeśli mimo zapatrzenia w siebie zerknie na inne relacje ) :tak powinna wyglądać poważna relacja z Cro.(dla mnie takim nie jest opisywanie swoich problemów z mężem..)

azymut38-dzięki za przywrócenie turystycznego charakteru tej strony...super fotki. :
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 12.02.2012 20:50

Freier Beobachter napisał(a):azymut38-dzięki za przywrócenie turystycznego charakteru tej strony...super fotki. :

Dziękuję. Oczywiście dorzucę kolejne fotki, w tym parę z Makarskiej, którą naprawdę trzeba zobaczyć.
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 12.02.2012 20:53

Moje Tucepi :wink: i te popołudniowe fale....no i jak może mnie tu nie być :)
Ostatnio edytowano 12.02.2012 20:59 przez Aneta.K, łącznie edytowano 1 raz
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 12.02.2012 20:56

Widok na plażę od północnej strony Mariny. Wieczorkiem genialne widoki na zachody słońca (niestety nie mam przykładowej fotki).

Obrazek

Kolejne widoczki na północ od Mariny.

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy dalsze zdjęcia wstawiać w rozdzielczości poziomej 1024 czy może 800, jeżeli 1024 wydają wam się za duże to powiedzcie.
W następnych postach wrócę do tematu cen.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.02.2012 09:27

Cześć.
800x600 i strona się nie rozjeżdża.
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 13.02.2012 09:41

Chciałabym już tam być 8) ...a tu jeszcze tyle miesięcy :?
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 13.02.2012 10:10

azymut38 napisał(a):Nie wiem czy dalsze zdjęcia wstawiać w rozdzielczości poziomej 1024 czy może 800, jeżeli 1024 wydają wam się za duże to powiedzcie.

1024 jest dopuszczalne, więc nie ujmujmy sobie widoku Cro...
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 13.02.2012 20:44

Przykładowe ceny z jednej z knajp:

1. beefsteak am rost - 96
2. wiener schintzel - 45
3. kotlety wieprzowe - 60

Piwo w puszce to porażka jeśli chodzi o cenę, podobnie inne alkohole niezależnie od postaci.
PIWO Z POLSKI JAK NAJBARDZIEJ WSKAZANE.
Pieczywo również drogie i głównie kukurydziane. W całym Tucepi jest sporo małych sklepików z artykułami piekarniczymi, wybór niezły ale te ceny załamują.
Najtaniej było w markecie w Makarskiej ale też bez szału.
My przyjechaliśmy z pełnym prowiantem więc oprócz pieczywa nie potrzebowaliśmy generalnie niczego.
Nie miejcie wrażenia, że zbyt marudzę na ceny ale powiedzmy sobie szczerze: Chorwaci ostro przeginają. Z drugiej strony dla Niemca, Włocha czy nawet Czecha nie wyglądają one tak strasznie. I jak zwykle pukt widzenia bywa różny.
Pozwolę sobie na małą wycieczkę o zabarwieniu politycznym gdy powiem, że oprócz Polaków zostało niewiele europejskich nacji, dla których te ceny zdają się wysokie, nawet Grek by się uśmiał - bo po kryzysowych cięciach dostanie i tak 600 euro najniższej pensji. :evil:

jakieś przypadkowe menu no i ceny z bazarku

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone