Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

~~tuČepi 2011~~

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 13.02.2012 22:19

tak szczerze, czy te ceny są AŻ TAK wyższe niż dajmy na to w Łebie lub Mikołajkach latem?
krzys182
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzys182 » 13.02.2012 22:38

W 2011 byłem w Tucepi piękna miejscowosc mieszkałem w domu z dwiema palmami obok wyschnietej sosny przy knajpce .
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 14.02.2012 06:51

kor_nick napisał(a):tak szczerze, czy te ceny są AŻ TAK wyższe niż dajmy na to w Łebie lub Mikołajkach latem?

Moim zdaniem są sporo wyższe. Zobacz na skrzynki z owocami. Takich cen w Łebie nie widziałem.
Wcześniej bywałem tylko nad Bałtykiem i choć Chorwacja jest droga, to oprócz cen wszystko mnie tam przyciąga :lol:
Najbardziej w Polsce nie mogłem zrozumieć "chamstwa i drobnomieszczaństwa", w tym np. celowo zmniejszonego ciśnienia wody w kranie (przypadek z Władysławowa).
I korci mnie również, żeby pojechać równo po tych wielkich gospodarzach spod samuśkich Tater ale to nie miejsce ani pora.

W następnych postach Makarska.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 14.02.2012 07:38

azymut38 napisał(a):Przykładowe ceny z jednej z knajp:

1. beefsteak am rost - 96
2. wiener schintzel - 45
3. kotlety wieprzowe - 60

Piwo w puszce to porażka jeśli chodzi o cenę, podobnie inne alkohole niezależnie od postaci.
PIWO Z POLSKI JAK NAJBARDZIEJ WSKAZANE.
Pieczywo również drogie i głównie kukurydziane. W całym Tucepi jest sporo małych sklepików z artykułami piekarniczymi, wybór niezły ale te ceny załamują.
Najtaniej było w markecie w Makarskiej ale też bez szału.
My przyjechaliśmy z pełnym prowiantem więc oprócz pieczywa nie potrzebowaliśmy generalnie niczego.
Nie miejcie wrażenia, że zbyt marudzę na ceny ale powiedzmy sobie szczerze: Chorwaci ostro przeginają. Z drugiej strony dla Niemca, Włocha czy nawet Czecha nie wyglądają one tak strasznie. I jak zwykle pukt widzenia bywa różny.
Pozwolę sobie na małą wycieczkę o zabarwieniu politycznym gdy powiem, że oprócz Polaków zostało niewiele europejskich nacji, dla których te ceny zdają się wysokie, nawet Grek by się uśmiał - bo po kryzysowych cięciach dostanie i tak 600 euro najniższej pensji. :evil:

jakieś przypadkowe menu no i ceny z bazarku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To ja powiem tak,w styczniu wróciłem z Ukrainy konkretnie Kijów i tam ceny spożywki i owoców są porażające,dla przykładu 100gram jakiejkolwiek gównianej wędliny w sieciówce Billa to koszt 5zł,jabłka w granicach 7zł,pomidory 18-20zł/kg, żeby zrobić obiad dla pięciu chłopa musiałem wydać w tym sklepie 150zł :evil:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.02.2012 07:43

To tylko świadczy o tym, że... mamy małą zdolność nabywczą.
roma002
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) roma002 » 14.02.2012 08:20

Pisz i dodawaj jak najwięcej zdjęć! Ja w czerwcu wybieram się do Chorwacji i jeszcze nie zapadła ostateczna decyzja czy będzie to właśnie Tucepi albo druga opcja - Baska Voda. Mam nadzieję, że Twoja relacja pomoże mi..
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 14.02.2012 10:12

Bylismy tam w 2010 oraz w 2011 w powrocie z Orebica i jak ponownie zobaczyłem Tucepi to już wiedziałem gdzie wakacje 2012!

Jeszcze tylko ok. 4 miesięcy!

Poza tym pojedynek Tucepi - Orebić, Tucepi GROMI.

A beer po 6 zł to przecież normalność nad Bałtykiem, zgadzam się co do stołowania w "mieście", drogo, ale przecież trzeba coś spróbować z ich specjałów.
J4ROMIR
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) J4ROMIR » 14.02.2012 11:59

Tak jak napisałeś, punkt widzenia bywa różny.
W tym roku z końcem sierpnia byłem w Tucepi i wcale cenowej tragedii nie było biorąc pod uwagę poprzednie lata (6 raz w Cro), może z owocami faktycznie trochę przegięcie.
Piwo wozić z Polski.....nie wyobrażam sobie będąc w Cro napychać się polskim browarem. Ach to Karlovacko... :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 14.02.2012 12:11

J4ROMIR napisał(a):Tak jak napisałeś, punkt widzenia bywa różny.
W tym roku z końcem sierpnia byłem w Tucepi i wcale cenowej tragedii nie było biorąc pod uwagę poprzednie lata (6 raz w Cro), może z owocami faktycznie trochę przegięcie.
Piwo wozić z Polski.....nie wyobrażam sobie będąc w Cro napychać się polskim browarem. Ach to Karlovacko... :wink:

Ależ dlaczego. Osobiście wożę żywca i zamieniam go na karlovaćko z właścicielem albo bimber z cukru zapalanka z rakiją. Owca cała i wilk syty. Do tego smalczyk ze słoniny z cebulką, ogórki kwaszone i chorwaci są wniebowzięci. Pozdrawiam
J4ROMIR
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) J4ROMIR » 14.02.2012 12:18

ha ha , no tak takiego rozwiązania nie wziąłem pod uwagę :D
Krzysztof i Lidia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof i Lidia » 14.02.2012 12:30

Tucepi zaludnione czy nie i tak jest bajeczne 8)

Ceny jak ceny. Owoce tańsze można kupić np. wzdłuż Neretvy przed Opuzen :twisted:
tylko to kawałek drogi :roll:

Piwo w Kozumie w Makarskiej w przystępnych cenach, nie trzeba targać krajowego :lol: Luksusowa 8O ... tańsza niż u nas.

Stołowanie w knajpkach też nie specjalnie droższe o naszych krajowych knajpek ....... nie mylić z barami

To moje subiektywne wrażenia
nie mające na celu negowania odmiennych zdań a w szczególności autora relacji :wink:

:wink:

Chętnie pooglądam i poczytam dalszą cześć.
Pozdrawiam.

:D
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 14.02.2012 15:46

nam się ta plaża podobała :D
Obrazek
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 14.02.2012 20:09

Makarska - przepięknie położone miasto w Chorwacji, bardzo blisko Tucepi.
Po prostu widok urzeka. Samo centrum pełne ludzi, spory ruch samochodów, parking przy marinie dość drogi (można znaleźć miejsce za darmochę, ale ciut dalej od centrum).
Wzdłuż głównej alei ciąg kafejek i restauracji. Przy marinie sprzedawcy ryb, młodzież na jachtach i zwykli turyści. Opłaca się przejść nieco dalej i pstryknąć parę fotek na miasto z góry, widoki "miodzio". Tucepi wymięka
w konkurencji widoków z Makarską.

parę fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rybki na targu sprzedawał fajny facet. Zapytany "koliko" zagadał skąd jesteśmy. My odpowiedzieliśmy, że z Polski, facet na to: "Polak 60, ruski 80 a Niemiec 100" - to mi się naprawdę spodobało. :lol:

Obrazek

Obrazek

Szukając ciekawego punktu widokowego, kierujcie się na ten pomnik z umieszczoną w pobliżu flagą Chorwacji

Obrazek

Obrazek
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 15.02.2012 16:08

Cudowne zdjęcia, te kolory, słońce, morze, ahhhh :)
Miło sobie powspominać chorwackie klimaty, cykady, wieczorem winko na tarasie, sałatka, rybki z grilla...
No nie wytrzymam! :)))))
My w tym roku zdecydowaliśmy się na Bieszczady ze znajomymi, mamy nadzieję, że wyjazd wypali :).
W końcu po kilku razach w Cro, trzeba oddech złapać ;)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 15.02.2012 17:48

Ładna Żabnica
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

~~tuČepi 2011~~ - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone