Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ttrasa lądem do Orebic

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jolcix
Croentuzjasta
Ttrasa lądem do Orebic

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 20.02.2012 19:45

witam, wyjeżdżam do Lumbardy na Korculę w lipcu tego roku, od dwóch miesięcy czytam forum i wprost pochłaniam wszystkie wiadomości :D
Trasę mam juz zaplanowaną, jedynie zastanawia mnie jak dotrzeć lądem do Orebica , żadna mapa mi się chce tego pokazać, ani mapagoogle, ani michellin, cały czas kierują mnie na prom w ploce i promem do Orebica, czy ktoś mógłby mi pomóc i wrzucić scrim trasy lądem/ Bardzo prosze o pomoc, z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.02.2012 19:51

Bo mapa nie pokazuje drogi przez BiH. Takie gópie som :) Jedziesz autostradą i kierujesz się na Dubrovnik. Za stacja benzynową skręcasz w prawo na Pelješac w kierunku na Korčulę i Ston.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.02.2012 20:32

I dokup sobie przed wyjazdem mapę papierową. 8)

Pozdr.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 20.02.2012 20:41

Napisz mi adres na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Mapę podeślę pocztą!
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 20.02.2012 21:25

Nie zgubisz się na pewno. Tak jak pisano wyżej, jedziesz cały czas na Dubrownik aż do końca zatoki (przez bośniackie Neum cały czas główną drogą, to zaledwie kilka kilometrów). Potem znaki kierują na Korczulę.

Obrazek

PS W Bośni warto zatankować.
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 21.02.2012 07:36

strasznie Wam dziękuję! jestescie kochani :)

mapa papierowa będzie, tylko czekam na jakieś fajne wydanie już z 2012 r :)

a Waszym zdaniem jak będzie lepiej? jechać autem na Orebic i z tamtąd promem na Korculę, czy dwoma promami ?z Ploce a potem z Orebica?
cro_hrubek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro_hrubek » 21.02.2012 09:18

Bocian napisał(a):Bo mapa nie pokazuje drogi przez BiH. Takie gópie som :)

Dlatego też polecam mapę http://www.targeo.pl.
Po szybkiej rejestracji i zalogowaniu mamy dostęp do mapy niemalże identycznej z tą, która jest w aplikacji AutoMapa Europe.

Jest i BiH i Albania i co tam jeszcze zechcecie...
WojteC5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojteC5 » 21.02.2012 09:39

jolcix napisał(a): a Waszym zdaniem jak będzie lepiej? jechać autem na Orebic i z tamtąd promem na Korculę, czy dwoma promami ?z Ploce a potem z Orebica?

To zależy czy chcesz zobaczyć wspaniałe drogi Peljesca "tracąc" przy tym około 2 godzin, czy czekać na prom i poprostu przepłynąć z Ploce do Trpani, potem przejazd do Orebić (około 30min) i dalej prom.
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 21.02.2012 09:55

Opcji masz jeszcze kilka innych ...

Oprócz wspomnianych możesz jeszcze popłynąć bezpośrednio z Drvenika do miasta Korcula (dokładnie Domince, jeszcze bliżej Lumbardy). Płyniesz obok całego półwyspu, podziwiasz go sobie i jest dobrze. No, może ten prom niezbyt duży i tylko w wakacje ...

A jak masz czas i chęci to możesz popłynąc prosto ze Splitu do Veli Luki na Korculi. Płyniesz 3 godziny, ale lądujesz po drugiej stronie wyspy. Do plusów - zaliczysz przejazd całej wyspy po dobrej drodze.

Różne opcje dotarcia na Korculę znajdziesz tutaj: http://www.korcula.net/grad/pitanja/index.html
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 21.02.2012 09:56

przez Chorwację będę jechać nocą wieć raczej się nie napatrzę, w tą stronę będę chciała jak najszybciej dojechać, ponieważ jedziemy z dzieckiem bez noclegu, więc jak najszybciej dotrzeć do celu, w drodze powrotnej możemy popatrzeć , bo będziemy wracac w dzień i z noclegiem

cro_hrubek, dzięki! rewelacyjna mapa! faktycznie pokazuję tą trasę o która mi chodzi, dziękuję :)
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 21.02.2012 09:59

Adam Sz, prom ze Splitu odpada, ze względu na to, że będziemy w Splicie okolo 5 rano a z tego co czytałam promy ze Splitu są w późniejszych godzinach

o Drveniku myślałam,byłaby to najlepsza opcja ale jak narazie nic nie wiadomo czy będzie pływał w te wakacje
cro_hrubek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro_hrubek » 21.02.2012 10:46

jolcix napisał(a):cro_hrubek, dzięki! rewelacyjna mapa! faktycznie pokazuję tą trasę o która mi chodzi, dziękuję :)

Polecam się :P
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 22.02.2012 17:16

Jadąc nocą zobaczysz migające czerwone światełka na wiatrakach, oszczędzone będą ci widoki :(((( oraz lęki :)). Choć gdy pierwszy raz w Hr zjeżdżałem o północy z Sestanowaca do Omisa a widać było tylko odległy Brac i księżyc odbity w wodach Jadranu, to muszę przyznać że wrażenie było !!! I to pomimo, że prawie urodziłem się w aucie a proste odcinki drogi budzą we mnie wstręt i nudę...
Trasa jest piękna, znaki należy szanować, nawet jeśli jest to B-33 z cyferką 10 !!!! np. na zjeździe do Trstenika.
Spoko, na 414 tak drastycznie nie było w 2011.
Tu możesz jechać już:

07:26 ostatnie paliwo na lądzie stałym
11:26 na lewo "trajekt", bulwarem do przystani
Pomyślności !

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone