Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Trzecie koty..."-Powrót na Pag

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.08.2010 08:21

helen napisał(a):
Obrazek
Obrazek

Aleee woda 8O
Aż chce się zanużyć i pływać i nurkować, a później wyjść i prażyć się na słońcu... a tu nic z tego :cry:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 12.08.2010 07:26

Z Vlašići udaliśmy się do oddalonej o bodajże 4 km Smokvicy. To malutka miejscowość położona dość wysoko nad morzem. Droga doprowadziła nas na mały parking, dalsza jazda zabroniona była zakazami wjazdu, ale i dróżki w dół do zjeżdżania autem się nie bardzo nadawały. Myślałam, że uda nam się znaleźć inną drogę, ale chyba coś przegapiliśmy, w każdym bądź razie widoki z owego parkingu były fajne (zdjęć nie zrobiłam :evil: ). Nie biorąc nic ze sobą poszliśmy między domkami , ogródkami, winnicami w dół szukać plaży. Domy stoją na skarpie, ale zanim dojdzie się do plaży już robi się bardziej płasko, a plaża prawie pusta:
Obrazek

Cisza niesamowita, tylko w zatoczce za małą przystanią słychać plażowiczów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wracamy, powietrze zdaje się parzyć, szukamy chłodu w cieniu drzew figowych, jakie one tu dorodne, to od nich nazwa miejscowości? Chyba tak...
Obrazek
Nie wzięliśmy nic na plażę, jest tak gorąco, że nikt z nas po rzeczy wspinać się nie chce, droga pod górę dużo gorsza niż w dół, mija nas miejscowy chłopiec, biegiem leci na górę, po chwili wraca z kanapką w dół, też biegiem.... heee?! 8O

My wracamy na górę zdecydowanie wolniej
Obrazek

Chwilę później termometr w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz : 38 stopni ...
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 12.08.2010 09:05

Helen, przepiękne miejsce! Obłędne zdjęcie z tą mini przystanią :roll: cudne!

Nasz termometr w samochodzie też osiągnął tę temperaturę, i była to najwyższa temperatura podczas naszego pobytu. Więcej było tylko w Wiedniu, gdzie nocowaliśmy dwie noce :P I był to creme de la creme naszego wyjazdu! No ale o Wiedniu przecież tu peanuów nie będę pisać :wink:
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 12.08.2010 10:28

Oj wspomnień czar!
Smokvica w zeszłym roku była dokładnie taka sama... cisza, spokój, niewielu turystów, odległości pomiędzy kolejnymi opalającymi się zachowane ! ( uwielbiam ludzi sic! jak z "Dnia Świra", którzy nawet na zupełnie pustej plaży rozkładają się tuż obok jedynych opalających się :lol: :cry: )
W zeszłym roku właśnie do Smokwicy jeździliśmy szukać słońca! :)

goszka
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 12.08.2010 12:10

Goszka, to chyba w Twojej relacji oglądałam zdjęcia ze Smokvicy? Nie mylę się?
Ta temperatura nie wróżyła nic dobrego. Od razu przypomniało mi się jak w zeszłym roku, po takim szczycie temperaturowym przyszedł deszcz i lekkie ochłodzenie. Ale w sumie... byłoby przyjemniej, spałoby sie lepiej... czas jednak już niedługo pokaże co z tego wynikło.

Na razie opuszczamy Smokvicę, gdyby ktoś chciał spędzić urlop w ciszy, z dala od tłumów turystów, niemalże na wsi, choć wciąż nad Adriatykiem... to tam mu będzie dobrze, wybierając między Vlasici a Smokvicą chyba jednak wybrałabym tą drugą.

Tuż za Smokvicą stajemy... widok piękny przed nami:

Obrazek

Będąc w tej części wyspy postanawiamy zajechać jeszcze do Povljany, była tam ines i chyba jej się podobało, zobaczmy więc.

Gdy docieramy do okolic plaży zauważamy masę samochodów na parkingu, ludzi chodzących z i na plażę, z materacami, dziećmi, kołami, pontonami i całą resztą, fajnie, niech sobie odpoczywają i chodzą gdzie chcą... ale mi już się odechciało oglądania plaży, na której są wszyscy właściciele tej masy samochodów. Jemy lody przy stoliku jakiejś lodziarni i wracamy do Mandre. To nie jest Povljana w jakiej była ines, wtedy był wrzesień i senne miasteczko, teraz jest tu zdecydowanie inaczej.

Kulamy się więc w stronę domu podziwiając tą część wyspy, na której nas jeszcze nie było.... :

Obrazek
Obrazek

Dzień kończymy jak zwykle spacerem ku zachodowi słońca:

Obrazek
Obrazek

Spacerując wzdłuż zatoczki portowej zgadujemy, która łódka należy do naszych gospodarzy, gdyż jutro czeka nas mała wycieczka, zobaczymy co kryje się za wysepką Maun ;) ....

Ale na razie... księżyc już na niebie,

Obrazek

a słońce właśnie się żegna

Obrazek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 12.08.2010 13:02

Jak znam życie, Helen, to wydaje mi się, że dopiero teraz czeka nas najfajniejsza przygoda? :) Zobaczyć Pag z perspektywy łódki, od morza... To najcudowniejsze wycieczki, moim zdaniem. W Chorwacji wystarczy mieć własną łódkę lub ponton i widoki takie, że dech w piersiach! Do każdej zatoczki można dopłynąć, do takich miejsc, o jakiś malarzom się nie śniło :roll:
Czekam już w wypiekami na twarzy :)
A ja się może dziś zabiorę za Pag, choć koła nie odkryję. Tydzień na tej wyspie to stanowczo za mało.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 12.08.2010 13:05

Najfajniejsza? Nie, jeszcze nie... najfajniejsza dopiero za kilka dni, ale wycieczka łodzią była cudna, niestety nie wzięłam swojego aparatu, a w aparacie córki co chwilę siadały baterie, musiałam oszczędzać, więc zdjęć tylko kilka będzie, ale będą.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 12.08.2010 13:11

Dobre i kilka :lol:
A nie to co ja, gapa! Nie włożyć baterii do aparatu jadąc ku Lun!!! Dramat!

BTW, ta malownicza wioska leży gdzieś po drodze właśnie?
Bo gdybym miała dwa tygodnie, zaliczyłabym wszystkie te wiochy od Novalji po Lun właśnie. I idę o zakład, że podobałoby mi się tam!
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 12.08.2010 13:14

Nie, te dwie miejscowości, które opisałam, Vlasici i Smokvica, leżą na tym krańcu wyspy, gdzie jest pażski most. W wioseczkach, które leżą po drodze do Lun też jeszcze nie byliśmy.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 12.08.2010 20:53

Helen, fotki super :) cały czas twierdzę, że Pag to jedna z najbardziej fotogenicznych wysp Cro :)
Co do Povlijany...dla mnie była to jedynie baza wypadowa, miasteczko niczym nie zachwycało, praktycznie same nowe apartamenty...znalazłam co napisałam w mojej relacji :
"Povljana jest na początku wyspy więc podjeżdżamy najpierw do niej. Wcześniej wyczytałam na forum, że to typowe miasteczko z nowymi willami, bez klimatu. Rzeczywiście w miasteczku królują piękne nowe wille, jedziemy do osiedla Dubrovnik i tu zaczepia nas starszy facet. Pokazuje swój dom, przy samej plaży, apartamenty do wyboru, 30E. Jest godzina 15, oglądamy apartamencik, nowy, ładnie urządzony i ten widok na same morze i żwirową plaże...zaczynamy się zastanawiać czy jest sens szukać dalej..Mieliśmy jechać do Mandre, chwilka namysłu..decyzja zostajemy w Povljanie, nie jest tak źle, na 4dni pobytu na wyspie będzie ok."
Także czy mi się tam podobało, było prawie pusto, mieścinka bez klimatu,co prawda plaża żwirowa przy naszej kwaterze nie była zła i prawie pusta, no i ten widok przez 4 dni - nie było źle :) ale zdecydowanie wolę inne klimaty :)
Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 13.08.2010 17:17

Oooo, dzięki Ines, jakoś nie odnalazłam tego posta. Na Twoim zdjęciu 3 samochody na krzyż, ja nie zrobiłam zdjęcia, ale w kadrze byłoby ich znacznie więcej ;)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 13.08.2010 17:29

A mnie się to miejsce bardzo podoba, ten kadr zwłaszcza! Jest w nim jakaś cisza i przewidywalność. Być może ze względu na otwarte morze, które kocham ponad wszystko...
W Povlijanie nie byliśmy, być może dlatego, że kilka osób na forum gazety odradzało, ale jeśli tam były takie widoki, to dopisuję ją do listy tego, co następnym razem powinnam zobaczyć.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.08.2010 17:59

mahadarbi napisał(a):A mnie się to miejsce bardzo podoba, ten kadr zwłaszcza! Jest w nim jakaś cisza i przewidywalność. Być może ze względu na otwarte morze, które kocham ponad wszystko...
W Povlijanie nie byliśmy, być może dlatego, że kilka osób na forum gazety odradzało, ale jeśli tam były takie widoki, to dopisuję ją do listy tego, co następnym razem powinnam zobaczyć.

była cisza, ale pewnie dlatego, że był to wrzesień..mieścinka wyludniała, dużo wolnych apartamentów nad samym morzem w przystępnych cenach :) ale widok był piękny, to fakt, szczególnie rano po wstaniu z łóżka, tego w Polsce mi bardzo brakuje 8O :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2010 18:16

Witaj, Helen, już wiem dokąd pojedziemy za rok.....

Dzięki za piękną relację. Czekam na więcej.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 13.08.2010 18:17

[quote="ines"
ale widok był piękny, to fakt, szczególnie rano po wstaniu z łóżka, tego w Polsce mi bardzo brakuje 8O :twisted:

O tak, wszystko za widok! Dlatego zapłaciliśmy jak za zboże, żeby budzić się szczęśliwym :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

"Trzecie koty..."-Powrót na Pag - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone