Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Trzecie koty..."-Powrót na Pag

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 10.05.2011 23:07

Hej kaja45, miło Cie "widzieć". Dalmacji zazdroszczę, za dobre słowo dziękuję i pozdrawiam.
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 17.05.2011 00:22

Zasiadam do czytelni tyle się dobrego nasłuchałam ,że lecę nadrabiać zaległosci;)
SewerynR
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) SewerynR » 14.06.2011 20:59

Helen, wybieram się na Pag za tydzień i postanowiłem sobie wynotować z Twojej relacji wszystkie interesujące miejsca. Innymi słowy "Po Pagu tropem Helen" :-) Dzięki za relację. Pytanie tylko, czy mieliście takiego mega pecha z tą pogodą czy też jest ona na Pagu taka niestabilna ?
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 14.06.2011 21:15

Trochę mieliśmy pecha, ale nie był to jakiś dramat. Z pogodą bywa przecież różnie, nawet i w Chorwacji. W poprzednim roku takich popisów bora nie robiła, chociaż pamiętam, jak wtedy w Słowenii spotkaliśmy Niemców, którzy opowiadali, że most na Pag był zamknięty tak wiało, jak my tam dotarliśmy 2 dni później już była super pogoda.
Cieszę się, że będziecie dreptać naszymi śladami , my też mamy na forum swoich "przewodników" . Pięknej pogody i cudownych wrażeń z Pagu życzymy.
Ustronianka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ustronianka » 21.06.2011 00:43

I ja jestem....................... i czytam dalej 8)
AMFI
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AMFI » 21.06.2011 10:59

witaj Helen, wpadłam się przywitać :) za 2 dni ruszamy na Pag, więc chłonę co mogę w tym temacie, a Twoja fotorelacja mnie zachwyciła: piękne miejsca, super fotki, gratuluję udanych wakacji i świetnego oka do obiektywu :) Bardzo dizekuję za umożliwienie oglądania :)
pozdrav !
Ostatnio edytowano 22.06.2011 07:43 przez AMFI, łącznie edytowano 1 raz
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 21.06.2011 18:55

Witaj AMFI, pozdrówcie Pag od nas, my czaimy się na pewne last minut. Pod koniec lipca może wyruszymy na wysepkę, o której nic na naszym forum nie znalazłam. Jak się uda to będzie mała zdrada. Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.07.2011 17:24

Helen- powiem wprost: bez Twej relacji nie byłoby moich wakacji.
Dzisiaj wróciłem z Pagu, ale esencją pobytu nie był sam fakt bycia tam, czy pogoda (jak dla mnie za gorąco i za duszno, lało się z człowieka jak w saunie!) choć bora nas olewała i tylko jedna burza przyszła, lecz możliwość zobaczenia tego, co Ty już wcześniej "odkryłaś" dla nas.
Dzięki temu, że zechciałaś szerzej opisać i pokazać co widziałaś miałem niewątpliwą przyjemność zobaczyć ten jedyny w swoim rodzaju kawałek księżyca....i oczywiście obejrzeć co dla mnie najciekawsze.

Będzie mi chyba trudno przebić bywalców tej wyspy jakimś nowym "odkryciem", ale być może znajdzie się kilka uwag wartych wzmianki dla kolejnych łowców księżycowych i pustynnych krajobrazów.

Wielkie dzięki za Beritnicę. Nawet miejscowi nie znają jej potencjału.

Pozdrawiam serdecznie. :)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 16.07.2011 17:43

Baaaaardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa. Mam nadzieję, że będę mogła zobaczyć Pag widziany Waszymi oczyma. Będzie relacja? Proszę ... :) :) Nam dostarczono kilka dni temu zapas sera i nim zabijamy wieczorami tęsknotę za tym "kawałkiem księżyca".
Pozdrawiam również.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.07.2011 18:01

Z tą relacją to mam wrażenie, że będzie to najkrótsza opowiastka w moim wydaniu, ponieważ wszystko co najciekawsze na Pagu już tu nasi miejscowi spece odkryli, więc ja tylko po ich śladach poleciałem.
Mam co najwyżej wrażenie, że u mnie bardziej zielona woda na zdjęciach bywa. :lol: :wink:
Dla ścisłości dodam, że był to mój najbardziej popieprzony pobyt w CRO...
Nie dość że zamiast Grecji i Albanii to jeszcze w otoczeniu ludzi, którzy skutecznie przyhamowali moje zapędy eksploratorskie.
Tak więc zamiast konkretnej eksploracji, była.... sauna (tak szczerze, to były to chyba co najmniej "dziesiąte poty") i lenistwo. :lol: :wink: :twisted: 8O :) :wink:

W ogóle cud, że coś zwiedziłem! 8O :roll:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 16.07.2011 18:11

Fatamorgana napisał(a): to jeszcze w otoczeniu ludzi, którzy skutecznie przyhamowali moje zapędy eksploratorskie.
...
W ogóle cud, że coś zwiedziłem! 8O :roll:

Dlatego my niezmiennie i uparcie podróżujemy sami, towarzystwo poznajemy na miejscu i w ten sposób mamy zawsze sporo swobody a wieczorem z kim pójść do knajpki ;) . Nasi kochani znajomi z Pagu, których 2 lata z rzędu spotkaliśmy w tym samym miejscu w tym roku znowu jadą w tym samym terminie na Pag. My jak na razie w tym dzielnie opieramy się chorwackiemu uzależnieniu, ale objawy odstawienia są i nie łatwo z nimi walczyć.

Napisz chociaż troszkę i okraś zdjęciami.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.07.2011 18:38

Tak w ogóle, to masa Polaków i...zero naklejek "cromaniaków".
Ale zielonogórzan też widziałem.
Udało się jednak dowiedzieć od napotkanych na plaży rodaków kilka praktycznych informacji. Postaram się nimi podzielić.
:) :wink:

Ja z reguły też zwiedzam "po swojemu", ale tym razem byłem niejako uziemiony towarzystwem. Jednak największym wrogiem aktywniejszego pobytu okazał się...upał.
Jak na któryś tam - ponad 10-ty pobyt w CRO i trzeci w lipcu to było to naprawdę ponad moją wytrzymałość.
Z pustych butelek po wodzie dałoby się zbudować chyba tratwę- tyle ich było!!! 8O :lol:

O kolejnym koszmarku opowiem już w innym miejscu. :wink:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 20.07.2011 19:16

Pragnę donieść, że w tym roku "Czwartych kotów" nie będzie. Decyzja zapadła, za tydzień fruniemy do Hiszpanii. Po raz pierwszy "zakochałam się" w wyspie jeszcze przed wizytą na niej.

Zdania typu :
Dzikie plaże i skaliste odludzia, zagadkowe budowle sprzed tysięcy lat, szmaragdowa woda. Przemysł turystyczny tu nie dotarł. Taki rajski zakątek Ziemi

To jedno z tych miejsc na Ziemi, gdzie ponoć przestępczość nie istnieje

Raj wciąż jeszcze nie do końca odkryty

Trudno o bardziej kojącą mieszankę: spokój dzikich plaż, rumianek i dżin. Nie tylko dla ludzi o skołatanych nerwach
zachęcały do szperania, czytania, oglądania...
przeczytałam, że to wyspa dla szukających spokoju, dla rodzin z dziecmi i emerytów, że ma więcej plaż niż Ibiza i Majorka razem wzięte, że większość jej powierzchni to rezerwat biosfery, że nie wolno tam budować typowych wysokich hoteli, (sprzed zakazu pozostało ich tylko 9) że do wielu plaż trzeba iść pieszo z położonych z dala od nich parkingów. Że wyspa szybko zasypia, nie ma tam takiego gwaru jak na jej sąsiadkach.
Wybrałam hotel z widokiem na morze...
Obrazek
wybrałam Minorkę , będą murki jak na Pagu, będzie ser... czarne konie, zupa z homara... gin, majonez i sandały...
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 27.07.2011 19:42

Czas dopinać walizki i kłaść się wcześniej spać. O 5-tej rano ruszamy. Do zobaczenia w nowej relacji; mam nadzieję, że będę miała o czym pisać i że będą to same pozytywne wrażenia.
Pa :D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.07.2011 22:52

Czego Ci baaardzo życzę!
Pozdrawiam. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

"Trzecie koty..."-Powrót na Pag - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone