Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Trzecie koty..."-Powrót na Pag

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kaska1207
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaska1207 » 18.08.2010 21:50

Cudowna Helen ta Twoja relacja.Rozmarzyłam się w zakończeniu,tak smutno się zrobiło.A przecież my będziemy tam dopiero niedługo,bardzo niedługo.Tak naprawdę dopiero teraz dotarło do mnie co nas czeka.Oby tylko często nie padało,postaram się zwiedzić jak najwięcej zakątków tej innej wyspy.Pozdrawiam wszystkich- :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2010 21:57

Helen, Twoja relacja to wspaniały przewodnik po zatoczkach na Pagu. Mam nadzieję, że jeszcze na tę wyspę trafimy (2 dni w 2008 roku to było zdecydowanie za mało!) i wtedy wykorzystam Twoje sugestie i pomysły :D

Dzięki za świetny tekst i piękne zdjęcia.

:papa:
Adalberto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adalberto » 18.08.2010 22:45

To było piękne.
Dzięki.

Dzięki.

Dzięki.

I zacząłem się zastanawiać nad tym, czy nie zainteresować się porządnym aparatem :)
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 19.08.2010 07:22

Cholera, no podoba mi się ten Pag.... :)
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 19.08.2010 07:34

No bo Pag jest bardzo fajny, Helen piękne zdjęcia!
Jak w zeszłym roku Helen zaraziła Ines do Pagu (zresztą dwie miały super relacje) to pewnie w tym roku dzięki tym dwóm Paniom grono zwolenników Pagu sie powiększy i dobrze!
Pozdrawiam
Kobieta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobieta » 19.08.2010 07:55

hehe, fajne zakończenie :)
ale szkoda, że już koniec :(:(:(
za 9 dni i ja tam będę, dzięki Tobie może odwiedzimy Košljun :)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 19.08.2010 08:44

Kobieta napisał(a):hehe, fajne zakończenie :)
ale szkoda, że już koniec :(:(:(
za 9 dni i ja tam będę, dzięki Tobie może odwiedzimy Košljun :)

Już Wam zazdroszczę, jak będziecie wpisywać się do księgi w kapliczce, to nie zapomnijcie poszukać króliczka, ;) . Ciekawa też jestem jak jest w Košljun przy ładnej pogodzie.

Wszystkim bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że Wam się podobało. Pozdrawiam gorąco.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.08.2010 09:48

Witaj Helen 8)

Jak zwykle świetna relacja, bardzo fajnie się czytało.

Pasawa przepiękna, masz talent do wyszukiwania takich ciekawych miejsc "po drodze"....

Zdjęcia z nowego Canona mnie niekiedy wydają się troszkę nieostre , ale może to tylko złudzenie spowodowane moim nie całkiem orlim wzrokiem :oops:, w każdym razie kolory, a zwłaszcza ujęcia..... piękne 8O

Byliście w tej zatoczce i na tej plaży, którą w zeszłym roku widziałem z samiutkiego końca półwyspu, tego za miasteczkiem Pag, marzyłem by tam dotrzeć..... kiedyś dotrę :cool: , a może i dalej, np TU:

Obrazek

Obrazek

Jak dla mnie Pag to najatrakcyjniejsza chorwacka wyspa, choć oczywiście na wszystkich nie byłem. Ale jakoś nie wydaje mi się prawdopodobne by coś było w stanie przebić ją krajobrazami czy plażami a to interesuje mnie najbardziej.

Dzięki Helen, do następnego roku i następnej super relacji :D

Pozdrawiam
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 19.08.2010 11:32

Witaj, cieszę się, że zajrzałeś, zdjęcia są nieostre, to pewnie wynik braku umiejętności i doświadczenia, no i pewnie wina obiektywu też trochę, mam nadzieję, że dojdę z tym do ładu. Ale tak cieszę z zakupu.

A Pag, cóż... my wpadliśmy po uszy, co będzie w przyszłym roku, nie mam pojęcia. Na razie po cichu planuję ferie zimowe, może się uda gdzieś polecieć.

Dotrzyj do tych miejsc nieodkrytych przez nas na Pagu jak najszybciej, ja jestem ich bardzo ciekawa.
A co do zwiedzania po drodze, w drodze powrotnej tez odkryliśmy, zupełnie przypadkiem, fajny zakątek Słowenii, ale o tym w krótkim epilogu "powrotowym" do relacji, za który się zabiorę jak znajdę chwilę.

Pozdrawiam serdecznie.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 19.08.2010 12:12

Cześć Helen :D

Stwierdzam ,że o wiele za późno trafiłam na Twoją relację - ale dobrze, że w ogóle trafiłam :wink: Przyznam, że zwabił mnie Twój awatarek, którego wcześniej nie było.
Kulka wcześniej napisał, że masz talent do wyszukiwania ciekawych miejsc - i ja się pod tym dwoma ręcyma :wink: :D

Passau podobało mi się bardzo, a ziemniaczana klucha - imponujących rozmiarów :wink: :lol:

A te Wasze chorwackie ścieżki - też takie mało przez innych zdeptane :D :D :D

Helen napisał(a): a przed nami ... woooow
Faktycznie - wooow

Helen napisał(a): Girenica jest piękna, ale mnie nosi zawsze w inne miejsca
Oooo jakie dobrze znane uczucie :wink: :D

Helen napisał(a): Na wyspie nie ma ma dróg, nie ma domów, nie ma ludzi.... tzn, dom jest, jeden, postawiony jakieś 20 lat temu i nigdy nie zamieszkały, jest wybetonowany podjazd dla łodzi i kawałek drogi do domu... to wszystko. I ta cisza.....
:hearts: :hearts: :hearts: i to chyba cały mój komentarz :wink: :D

Helen napisał(a):Stojąc twarzą do morza widzimy tylko wodę i skały, mam wrażenie, że jesteśmy gdzieś na obcej planecie, tu jakoś bardziej ten księżycowy krajobraz do człowieka trafia... obłęd,
Helen - ty nie pokazuj tych miejsc :wink: bo po Twojej relacji tam dzikie tłumy zaczną przybywać. Ja sama nabieram ochoty być w tym tłumie :wink: :lol:

i ze smutkiem muszę stwierdzić - szkoda, że koniec :(

ale już wiem, co będę czytała w jesienne i zimowe wieczory - skoro to trzecie koty za płoty :wink: :D

pozdrawiam serdecznie
:D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.08.2010 12:23

Achhhh Tymonka mi podpowiedziała...... była przecież jeszcze wysepka 8) , czytałem o niej wczoraj i mi się zapomniało :oops: , ale super tam jest ta plaża, zazdroszczę że tam dotarliście, mniej że tak szybko trzeba było się zbierać :wink: :lol:

A co do sv Vida, pewnie wiesz, że prowadzą na niego 3 trasy, z Simuni, z zakrętu między Kolan i Simuni oraz z Bosany czy też właściwie z części o nazwie bodajże sv Marija. My szliśmy z zakrętu i to jest najłatwiejsza droga, tyle że widoków po drodze brak. Półtorej godzinki spokojnego spaceru i wtedy można podziwiać Pag z góry :cool: . Niestety byliśmy późnym popołudniem a pogoda..... była mniej więcej taka jak podczas waszego ostatniego dnia na Pagu. Ale i tak było rewelacyjnie, polecam :D
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 19.08.2010 12:34

Tymona, hej, wow, jaką wyczerpującą odpowiedź napisałaś, dziękuję. Rozumiem, że zimą będziesz pierwsze i drugie koty czytać? :) Fajnie, sama chyba poczytam, nie wracałam do pierwszych już bardzo dawno.

Kulka53, nie wiedziałam, że są 3 drogi, wiem tylko o tej od strony zatoki, to bodajże jest Dubrava nie sv. Marija. A wysepka Maun ze swoją "błękitną laguną" , ach... powzdychać sobie teraz tylko do niej mogę ;) . Ja myślę, że nasze następne pobyty w Chorwacji będą się dzielić na tydzień gdzieś i tydzień na Pagu :lol:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.08.2010 12:53

helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 19.08.2010 13:02

O, wszystko juz teraz wiem, :) dziękuję.

Jak szliśmy na plażę Beritnica, podziwialiśmy grupę turystów, która wlazła na grzbiet zbocza. Pewnie mieli super widok na drugą stronę Pagu i ląd, jak się tam dostali nie wiem, ale możliwości połażenia po pagórach Pagu pewnie trochę jest, tylko nie wiem, czy tak można sobie wszędzie chodzić? Tam nie ma zapewne wytyczonych żadnych szlaków.

Obrazek

Te kropeczki na zboczu to właśnie oni schodzący w dół:

Obrazek

Wydaje mi się, że to trochę lekkomyślne i ryzykowne było, co oni wyczyniali na tych kamolach .
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 19.08.2010 13:11

A zatoczka przy wyspie Maun na Google wygląda tak
Obrazek

czyli chcąc tam korzystać z samotności trzeba być wcześnie rano.

I jeszcze taka ciekawostka wyszperana przeze mnie:
http://www.tiara.sinica.edu.tw/~miki/ko ... slana.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

"Trzecie koty..."-Powrót na Pag - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone