Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trzeba zobaczyć!!! :)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafaoo
Odkrywca
Trzeba zobaczyć!!! :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaoo » 21.08.2003 12:04

Muszę się pochwalić 8) Było to chyba 18 albo 19 lipca tego roku w Omisu; siedzimy sobie w jednej z knajpek w tych wąskich uliczkach, sączymy zimne piwko :hut: a tu nagle 8O obok nas przechodzi prezydent Chorwacji pan Stjepan Mesic i siada w knajpce obok :) co ciekawe wokół pezydenta było tylko 4 ochroniarzy i może 2 albo 3 fotoreporterów; myślę że gdyby pan Kwaśniewski spacerował taką wąską uliczką to byłby znacznie bardziej "obstawiony". Jednak do knajpki, w której siedział pan Mesic nie wpuszczono nas, ale jeden z fotoreporterów zrobił zdjęcie naszym aparatem:
Obrazek
emes
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) emes » 21.08.2003 12:08

Otarles sie o Wielki Swiat. I to w czasie wakacji :D Czujesz jakies zmiany :lol:

Ciekawe czy naszego prezydenta daloby sie tak samo sfotografowac?

Pozdrawiam
rafaoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaoo » 21.08.2003 12:12

zmiany są takie że po powrocie do domu sprawdziłem jak się nazywa prezydent Cro; wstyd się przyznać :oops: ale wtedy tego nie wiedziałem :wink: pozdro.
Wadzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wadzik » 21.08.2003 18:09

prezydent Chorwacji powiadzasz, hmm
a ja w tym roku rozmawiałem z jednym Chorwatem i powiedziałe ze Chorwaci nie są zadowleni z ich prezydenta ale nie pamietam powodu..

Leon czy to prawda?
rafaoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaoo » 22.08.2003 00:18

Wadzik napisał(a):prezydent Chorwacji powiadzasz, hmm
a ja w tym roku rozmawiałem z jednym Chorwatem i powiedziałe ze Chorwaci nie są zadowleni z ich prezydenta ale nie pamietam powodu..

Leon czy to prawda?

a w którym kraju społeczeństwo jest zadowolone ze swojego prezydenta?
Wadzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wadzik » 22.08.2003 16:12

teoretycznie w kazdym demokratycznym - bo go samo wybiera , z praktyka troche gorzej............
rafaoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaoo » 23.08.2003 00:41

właśnie... :wink:
DarekJ
Odkrywca
Stepe Mesic

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekJ » 27.08.2003 10:20

Nie wiem czy ktoś o tym wie, ale Stepe Mesic był ostatnim przewodniczącym Prezydium (kolegialne gremium, które to zastąpiło funkcję prezydenta po śmierci Tity w 1980) Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii przed wybuchem konfliktu w 1991r. W momencie ataku armii jugosławiańskiej na Chorwację i Słowenię przebywał wraz z przewodniczącym parlamentu jugosławiańskiego (również Chorwatem) już w Zagrzebiu. Mianowanie Chorwatów na te dwa najważniejsze funkcje w państwie (i spełnienie innych żądań autonomicznych) było ostatnią rozpaczliwą (z góry skazaną na niepowodzenie) próbą ratowania przez Serbów spójności Jugosławii w momencie gwałtownego pojawienia się tendencji secesyjnych w byłych republikach.
A wszystkiego tego można dowiedzieć się z bardzo ciekawej książki R.Bilskiego "Kocioł bałkański".
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 27.08.2003 10:27

O książce była już mowa, ze jest nie do dostania ale o ile pamiętam to mianowanie Mesica wynikało z tego, że to stanowisko było rotacyjne i przysługiwało kolejnym republikom a nie było żadnym gestem.
DarekJ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekJ » 27.08.2003 12:49

Łukasz napisał(a):O książce była już mowa, ze jest nie do dostania ale o ile pamiętam to mianowanie Mesica wynikało z tego, że to stanowisko było rotacyjne i przysługiwało kolejnym republikom a nie było żadnym gestem.

Być może ten aspekt w tej książce nie był tak jasno podany, ale gdzieś taką interpretacje wydarzeń słyszałem. Natomiast rotacyjności funkcji przewodniczącego Rady trochę zaprzecza fakt, że przez wiele lat od śmierci Tity funkcję tą pełniła kobieta, której nazwiska nie pamiętam.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone