Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trzeba pomuc, ale jak

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
Trzeba pomuc, ale jak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 05.12.2009 22:56

Kochane Polki i Polaci,
19.11. sie wibierale w daleka podruz. Bil to dzien, 18 rocznica zajencia Vukovaru przez Serbow i rzerzi. W rence mi akurat w poczekalni wpadla gazeta bezplatna 24sata. W niej kruciuka i bardzo i smutna historija o jednej z ofiar wojni w Vukovarze.
http://www.24sata.hr/news/pojave-se-na- ... ve/145412/
Pani Đilda Skorupski osiemnascie lat temu w Vukovarze miala znajomich, narzeconego Zvonko, rodzicow. W czasie oblezenia Serbovie zabili jej narzeczonego i wszstkich znajomich. Rodzice tej pani bili Polakami i uwarzali ze jako Polakow czetnici ich zostawia w spokoju. Niesteti pomilili sie mocno. Zostali prawie zabici a pani Đilda ledwo umknela gwaltu. Wigoniono ich z domu kturi potem Serbowie spalili. Dwoch starcow i mloda kobieta chowali sie po ruinach miasta. Teras pani Skorupski ma 45 lat. Jest sama pod karzdim wzglendem, biedna bez praci i chora.
Nie wiem czy zna jezik polski, i nie wiem czy ma obiwatelstwo polskie. Kiedisz w bilej Jugslawii i Polsce nie mozna bilo miec podwujnego obiwatelstwa.
Dopiero teras jestem przi kompie i pisze o tim poniewarz uwarzam ze kobieta potrzebuje pomoci. MOze jej CRO-manijaci jakosz pomoga tylko ja jako niemam zielonego pojencia jak sie za to zabrac oraz organizacijnie i logisticznie jestem uziemioni (z racjji czestej praci w morzu, bez kompa itp). Wielu jest Chorwatow z podobnim smutnim zyciorisem ktori potrzebuja pomoc, tagrze jest wielu Polakow w Polsce i po Swiecie ktory potrzebuja pomuc i nie ma sposobu wszistkim pomuc, ale trzeba sie troche poswiecic i pomagac ile sie moze.
Widaje mi sie ze trzeba zareagowac ale niemam pojencia jak to ugrisc.
W ksiarzce telefonicznej nie znalazle inienia Đilda ale Amalia Skorupski (po polsku chiba na koncu ma bić y ale znajanc tutejszich urzednikow to napisali i-bo my nie sliszimy y-ku).
Pozdrawiam
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 06.12.2009 20:27

No właśnie , jakiej pomocy tej Pani potrzeba ? Jeśli chodzi o pieniądze to ja nie widzę problemu "Mamy 20177 zarejestrowanych użytkowników" z tego niech 1/3 będzie aktywna - zrzutka po 5 zł z wpłatą na konto tej Pani i po problemie , na tyle to chyba każdego stać :wink:

W każdym razie ja jestem gotowy przelać jakąś sumkę powiedzmy wiekszą niż piątak !

Pozdrav !
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.12.2009 21:14

Pomyślmy jak zlokalizować , jak złapać kontakt .
Może pomogą jakieś służby konsularne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.12.2009 22:45

Jacek L napisał(a):No właśnie , jakiej pomocy tej Pani potrzeba ? Jeśli chodzi o pieniądze to ja nie widzę problemu "Mamy 20177 zarejestrowanych użytkowników" z tego niech 1/3 będzie aktywna - zrzutka po 5 zł z wpłatą na konto tej Pani i po problemie , na tyle to chyba każdego stać :wink:

W każdym razie ja jestem gotowy przelać jakąś sumkę powiedzmy wiekszą niż piątak !

Pozdrav !

Też uważam, że dobrowolne wpłaty nawet niewielkich sum od kilkuset czy kilku tysięcy osób dałyby konkretną pomoc. Sprawa techniczna może wyglądać tak, że ta osoba może nie mieć konta w banku i wtedy trzeba zebrać kwotę w Polsce i jakoś "za jednym zamachem" jej to wytransferować lub zawieźć. Pewnie dojdą do tego jakieś sprawy podatkowe i inne bzdety (na pewno tak wyglądałoby to u nas) :? A może zakupić na miejscu niezbędne rzeczy i ofiarować? np. za pośrednictwem jakiejś instytucji miejscowej?
Jeśli chodzi o zlokalizowanie osoby, to pewnie autor (ka) artykułu mógłby pomóc, ale taki kontakt może sprawniej nawiązać osoba mieszkająca w Chorwacji.
Pozdrav
ZAJEC
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 07.12.2009 00:15

Drogi Leonie to bardzo miło z Twojej strony,że podałeś tą informację.
Wpełni zgadzam się z przedmówcami ,już nieraz udowodniliśmy ,ze cromaniacy mogą wiele.Co do kwestii odnalezienia tej Pani to przecież możemy poprosić naszą koleżankę Bożenke Kljaković o pomoc Bożena jest przecież v-ce przewodniczacą Polskiego Towarzystwa Kulturalnego "Polonez"z siedzibą w Kastel Kombelować, myśle ,że nie odmówi nam pomocy.Po ustaleniu adresu i potrzeb pani o której pisze Leon możemy powołać grupe robocza lub organizacyjna w tej sprawie.
Z tego co wiem to bardzo dobry kontakt z Bożena maja zoole a wię prosba do Was o porozmawianie z nia o naszej prośbie(o ile dobrze rozumiem to jest nas już trójka gotowa do pomocy)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 07.12.2009 00:37

Dziekuje za odzew, jusz sie bale ze sie nie sprawdzimy. Sprubuje zlapac kontakt z autorka artikulu ale najpierw z Polonijom w Kastelach. Wlasnie przerazala mnie ta organizacja logistiki i ze by wszistko bilo transparentne. Moze zeczewiscie najlepiej bezposrednio do tej Pani wisilac. Dziekuje za dobre checi.
Pozdrawiam Leon
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 07.12.2009 05:45

ZAJEC napisał(a):...to jest nas już trójka gotowa do pomocy)

Czwórka. :)
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 07.12.2009 07:23

Piątka :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.12.2009 09:03

Szósty
jacek_katowice
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_katowice » 07.12.2009 10:06