Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trunki w Cro, wino, rakija itp.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.06.2009 21:56

Pestro napisał(a):Jeszcze jedno pytanko, ale to juz nie do trunków, tak przed wyjazdem chciałbym zapytać ( pytanie do Katarzyny - Kasi ), byc może jest ten wątek, ale....., jak należy witać sie z gospodarzami tzn. czy wypada uściśnąc itp. dłoń gospodarza i gospodyni bo ostatnio jakoś gospodyni była zdziwiona moim zachowaniem przy odjeździe. Pozdrav.

Nie wiem, dlaczego uścisk dłoni miałby wywołać zdziwienie....Ja nie zauważam różnic w tej kwestii pomiędzy zwyczajami w Pl i w Hr.
Pozdrawiam
luna35
Podróżnik
Jakie winko polecacie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) luna35 » 19.08.2009 14:16

Ja generalnie bardzo lubię wino, więc chętnie skosztuję go i w Chorwacji :) Jakie polecacie i jaka jest Wasza opinia o chorwackich winach?
Hehe ale od razu zaznaczam, że nie jestem kiperem :wink:
Vjetar
Legenda
Re: Jakie winko polecacie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.08.2009 17:03

luna35 napisał(a):Ja generalnie bardzo lubię wino, więc chętnie skosztuję go i w Chorwacji :) Jakie polecacie i jaka jest Wasza opinia o chorwackich winach?
Hehe ale od razu zaznaczam, że nie jestem kiperem :wink:

Klik
:)
luna35
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luna35 » 19.08.2009 17:54

JacYamaha, wielkie dzięki :) szukałam i szukałam i nie znalazłam ... ale widzę , że w słowach "szukajcie, a znajdziecie" jednak coś jest :wink:
Pozdrawiam
aga717
Turysta
mussolini

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga717 » 19.08.2009 18:36

Witam. Czy wiecie może z jakich składników robiony jest drinc Mussolini.
Piłam go w Makarskiej i nie miałam śmiałości :oops: zapytać kelnera z czego jest zrobiony. W internecie jest drinc pod ta nazwą ale to nie ten :cry: , mój był z czerwonego wina.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Re: mussolini

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.08.2009 21:42

aga717 napisał(a):Witam. Czy wiecie może z jakich składników robiony jest drinc Mussolini.
Piłam go w Makarskiej i nie miałam śmiałości :oops: zapytać kelnera z czego jest zrobiony. W internecie jest drinc pod ta nazwą ale to nie ten :cry: , mój był z czerwonego wina.

Czerwone wino i sok jagodowy.. chyba.
Pozdrawiam
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 06.03.2010 20:09

Pestro napisał(a):Byłem parę razy w Cro w różnych regionach, i w związku z tym mam pytanko, otóż czy są oprócz wina m.in. charakterystycznego Proszek, rakiji w rożnej postaci można coś więcej popróbować?

Polecam:
- wina DINGAC, PLAVAC i wiele innych czerwonych wytrawnych i półwytrawnych,
- rakije we wsztkich postaciach, jest ich sporo,
- juliszka mieszanka śliwowicy z likeirem gruszkowym, ulubiony Chrwacki alkohol mojej żony.....
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 12.06.2011 21:14

Kupujcie produkty BADELA, bo firma padła i już nie będzie tego dobra...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 12.06.2011 21:15

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
aga717 napisał(a):Witam. Czy wiecie może z jakich składników robiony jest drinc Mussolini.

Pozdrawiam

A nie czerwone wino i cola czasem?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.06.2011 21:39

Plumek napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):

Pozdrawiam
A nie czerwone wino i cola czasem?

Też tak myślałam (byłam prawie pewna), do momentu kiedy okazło się, że tutaj drink cola + czerwone wino nazywają bambus.... :?
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne