Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Truchtem przez Chorwację: Majówka 2023

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Franz
Legenda
Re: Truchtem przez Słowenię i Chorwację: Ston - Dubrownik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.07.2014 16:03

Dziękuję Wam za taką niespodziankę - okazuje się, że są tacy, którzy tu jednak zaglądają. :)
Nadaje to jakiś sens ciągnięciu tej relacji. 8)

Co do opłat za wejście na mury - my wchodziliśmy za darmo. Żadnej kasy wtedy nie zauważyłem.

Pozdrawiam,
Wojtek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.07.2014 17:15

Bo tej kasy to nie widać. My wchodziliśmy schodkami przy wejściu C i po prawej stronie za drzwiami jakby baszty była kasa. Gdybym nie weszła po bilety, pewnie nie zauważyli by naszego pobytu
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.07.2014 21:38

piekara114 napisał(a):Bo tej kasy to nie widać. My wchodziliśmy schodkami przy wejściu C i po prawej stronie za drzwiami jakby baszty była kasa. Gdybym nie weszła po bilety, pewnie nie zauważyli by naszego pobytu

W takim razie zyskaliśmy finansowo na naszym braku spostrzegawczości. :)

Często zdarza mi się "nie dostrzegać" zakazu fotografowania. Jakoś nie dociera on do mnie...

Pozdrawiam,
Wojtek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.07.2014 21:51

Do mnie też niektóre zakazy nie docierają, ale ja to na wpół ślepa jestem, więc to nie do końca moja wina :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.07.2014 23:51

piekara114 napisał(a):Do mnie też niektóre zakazy nie docierają, ale ja to na wpół ślepa jestem, więc to nie do końca moja wina :D

Są zakazy, które trzeba traktować z przymrużeniem oka. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.07.2014 22:53

te kiero napisał(a):tak w ogóle Wojtek, to zdjęcia niektóre kojarzą mi się z migawkami u Cejrowskiego z krajów Ameryki Płd. (np uchwycona na 7zdj dzwonnica)

Ja mam z Gwatemali coś takiego:

P16G1584.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.07.2014 13:58

Kilka zdań tekstu do poprzednio zamieszczonych foto-odcinków:

Europejski mur chiński - jak bywa on czasami nazywany - osiągamy, wchodząc po wąskich schodkach i dalej wspinamy się w górę, w kierunku najbliższej baszty. Nie jesteśmy tu sami, co nie dziwi - to największy kompleks obronny nad Adriatykiem. Ston przechodził analogiczne koleje losu, jak wiele innych osad wzdłuż wybrzeża, a więc po kolei Grecy, Rzymianie, Bizantyjczycy. Z dobrze widocznych w dole solanek korzystali już Rzymianie, zaś okres rozkwitu przypadł na panowanie Republiki Dubrownickiej, która w 1333r. przyłączyła cały półwysep Peljesac. Obecny kształt murów pochodzi właśnie z czasów dubrownickich, a miał z założenia świadczyć o wielkości i potędze Republiki.

Oczywiście, nie zamierzamy przejść całego, ciągnącego się przez pięć kilometrów długości muru - tylko zadawalamy się fragmentem nad samym miastem. Zaglądamy w zakamarki mijanych baszt, a także korzystamy z możliwości spojrzenia na solanki oraz miasto z góry - między innymi widać puste wnętrzności twierdzy Veliki kastio.

Schodzimy innym wyjściem i wracamy, zaglądając w dosyć puste uliczki starówki. Próbuję ponad brzydkim płotem ująć ciekawą fasadę zupełnie zrujnowanego kościoła, ale tylko częściowo mi się to udaje, po czym zakręcamy w stronę potężnych murów twierdzy.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.07.2014 08:29

Haloo! Kierowniku, czekamy...

:oczko_usmiech:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.07.2014 23:39

Zapewne jeszcze chwilę :wink: poczekamy , bo sezon ma swoje prawa . . .

Pozdrawiam
Piotr
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 20.07.2014 04:26

Powalająca relacja...co do obszerności, a zarazem szczegółowości, walorów zdjęć...Mam korzenie słoweńskie ze strony babci, ale z powodu galimatiasu rodzinnego nie było mi dane odwiedzić tego kraju.Trochę za sprawą babci , która bardziej "reklamowała" Jugosławię, niż samą Słowenię jeśli chodzi o uroki tej części świata, oraz innych zawiłości losu.Dlatego, będąc od 4 lat Cromaniaczką traktowałam Słowenię tranzytem, żeby jak najszybciej znaleźć się w moim ukochanym Stonie i okolicach, skąd już tylko żabi skok na wyspy.
Po Twojej relacji chcę odkryć kraj przodków, chociaż Słowenia była punktem docelowym-duża częśc rodziny prawdopodobnie pochodziła z terenów Chorwacji. Gratuluję Partnerki-mój mąż bardzo wygodnicki jest, i nie mogłabym odbyć z nim takiej urozmaiconej podróży, niestety. Ale dałeś mi inspirację co do Słowenii-to będzie mój must-see na kolejne wakacje.
Reszta miejsc i zdjęć obłędna.No comment.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.08.2014 22:27

Vjetar napisał(a):Haloo! Kierowniku, czekamy...

:oczko_usmiech:

piotrf napisał(a):Zapewne jeszcze chwilę :wink: poczekamy , bo sezon ma swoje prawa . . .

Łącznie z prawem do powrotu.

Katerina napisał(a):Po Twojej relacji chcę odkryć kraj przodków

Bardzo dziękuję za tyle miłych słów. :)

I cieszę się, że obudziłem w Tobie chęć bliższego poznania Słowenii. 8) :papa:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.08.2014 21:09

Niegdyś kluczowy element fortyfikacji, pełniący również rolę zbrojowni oraz spichlerza, obecnie przypomina raczej zaniedbany ogród - tak bardzo podupadła zrujnowana twierdza, do restauracji której jakoś nikt się nie kwapi.

Wracamy do samochodu i wyjeżdżamy ze Stonu. Wprawdzie trochę mnie kusi kierunek na Orebic - interesująco się z dala prezentował Sveti Ilja - ale na to nie ma czasu. Obieramy dalszy kurs na południowy wschód. Zanim jednak dojedziemy do Dubrownika, zatrzymujemy się na kawę. W lewo odchodzi droga na Banici, a my znajdujemy zjazd w stronę zalewu Budima, gdzie rozstawiamy nasz bar kawowy.

P1120128.JPG

P1120129.JPG

P1120130.JPG

P1120132.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.08.2014 23:43

W międzyczasie wypogadza się zdecydowanie i kiedy dojeżdżamy do Dubrownika, na niebie panuje niepodzielnie słoneczny błękit.

P1120133.JPG

P1120134.JPG

P1120135.JPG

P1120136.JPG
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.08.2014 06:37

Franz napisał(a):...na niebie panuje niepodzielnie słoneczny błękit.

Błękit wody też niczego sobie...
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.08.2014 11:51

Fajnie popatrzeć na Ston i zobaczyć trochę inne kadry niż swoje :)
Spacer po murach bardzo mi się podobał, mimo tego że podczas naszego zwiedzania było gorąco jak chol...
Samo miasto też bardo przyjemne, tylko ceny w knajpach trochę wygórowane, dobrze że za Ozujsko liczyli sobie standardowe 15kn :twisted:

Truchtamy dalej :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Truchtem przez Chorwację: Majówka 2023 - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone