Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Truchtem przez Chorwację: Majówka 2023

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.04.2012 13:26

Jacek S napisał(a):Wojtku, przepraszam ale czy to nie jest Primošten?

Oczywiście. :)

Wprawdzie nie traktowalem tego jako zagadki i nagród nie ma, ale bylem ciekaw, czy ktoś rzuci nazwą.
Dla przejeżdżających między Szybenikiem a Trogirem - widok znany. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.04.2012 13:37

Czytam o trogirskim moście i Ciovo, że wjeżdżacie...przepraszam.
To tylko dlatego.

Pomyślałem, że coś się zaplątało.

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.04.2012 14:56

Jacek S napisał(a):Czytam o trogirskim moście i Ciovo, że wjeżdżacie...przepraszam.
To tylko dlatego.

Pomyślałem, że coś się zaplątało.

To byla ilustracja tekstu:

Wykorzystujemy miejsce niedaleko od szosy, gdzie możemy spokojnie wypić popołudniową kawę z pięknym widokiem na morze, wyspy, jachty, rozkoszując się błogim lenistwem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.05.2012 16:28

Z oczyma utkwionymi w wieżę katedry św. Wawrzyńca wchodzimy na Plac Jana Pawła II, chyba najciekawsze miejsce w całym mieście. Oprócz samej katedry, której budowę rozpoczęto w pierwszej połowie XII wieku, a kończono kilkaset lat później, co pociągnęło za sobą udaną kombinację stylu romańskiego z gotyckim, plac zamyka kilka innych, interesujących budowli. Stoi tu ratusz miejski, również romańsko-gotycki, pochodzący z przełomu XIV i XV stulecia. W kolejnej pierzei wieża zegarowa z czworobocznym pękatym szczytem, pełniąca niegdyś również rolę pręgierza - skazańcy przywiązywani byli do niej łańcuchami ku uciesze gawiedzi. Sąsiaduje z nią miejska loggia, pełniąca różne funkcje, często sądownicze. Naprzeciw katedry gotycko-renesansowy pałac Cipiko z pięknymi triforiami, z których niższe - opatrzone balustradą - pełni funkcję balkonu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przechodzimy pod bodajże najpiękniejszy portal w Chorwacji - słynny Radovanov portal trogirskiej katedry. Pochodzące z 1240r arcydzieło w stylu romańskim przedstawia w kilkudziesięciu płaskorzeźbach sceny z ówczesnego życia miasta, ale także elementy religijne, w tym Narodzenie Chrystusa. Umieszczone po bokach postacie Adama i Ewy są najstarszymi w Dalmacji, wyrzeźbionymi biblijnymi nagusami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.05.2012 16:28

Obchodzimy katedrę, przyglądając się dokładniej wieży, odzwierciedlającej sekwencję stylów budowlanych - najniższe piętro wczesnogotyckie, kolejna kondygnacja w ozdobnym gotyku weneckim, najwyższe piętro z kolei w stylu renesansowym. Wieńczący całość, czerwony szpikulec jest charakterystyczny dla weneckich zakończeń kościelnych dzwonnic.

Obrazek

Obrazek

Zostawiamy zabytkowy kombinat i zagłębiamy się w labirynt uliczek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
KAISA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAISA » 31.05.2012 13:37

Piękna i ciekawa relacja! Już za 2 tygodnie wybieram się po raz 5 do Chorwacji, w paru miejscach, które opisujesz miałam okazję być ale teraz muszę przyznać, że odkrywam je z Tobą na nowo i jest to bardzo przyjemne uczucie- pomieszanie miłych wspomnień razem z nowymi ciekawostakami dotyczącymi tych miejsc. Z niecierpliwością czekam na dalszą relację!Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.05.2012 16:41

KAISA napisał(a):Już za 2 tygodnie wybieram się po raz 5 do Chorwacji, w paru miejscach, które opisujesz miałam okazję być ale teraz muszę przyznać, że odkrywam je z Tobą na nowo i jest to bardzo przyjemne uczucie- pomieszanie miłych wspomnień razem z nowymi ciekawostakami dotyczącymi tych miejsc.

To znasz Chorwację lepiej ode mnie. Ale cieszę się, że mimo to sprawia Ci przyjemność podróżowanie ze mną. 8)

KAISA napisał(a):Piękna i ciekawa relacja!

Z niecierpliwością czekam na dalszą relację!

Dziękuję Ci bardzo. :)
A w świetle najnowszych wniosków z toczącej się w innym wątku dyskusji właśnie się przyczyniłaś do powstania dalszego ciągu relacji.

Pozdrawiam,
Wojtek
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 31.05.2012 18:23

Tyle razy już oglądałam Trogir w relacjach, tyle razy podczas przeglądania zdjęć i za każdym razem jak na to wszystko patrzę, to sobie powtarzam, że kiedyś muszę tam wrócić.
W tym roku doceniłam urok chorwackich miast wieczorową porą, więc chcąc nie chcąc do Trogiru muszę wrócić nocą ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.06.2012 15:19

Roxi napisał(a):W tym roku doceniłam urok chorwackich miast wieczorową porą, więc chcąc nie chcąc do Trogiru muszę wrócić nocą ;)

Wieczorowa pora potrafi sprawić, że nawet mało atrakcyjne miejsca bywają czarujące. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 01.06.2012 20:23

Witaj Franz :)
"Z pewnom niesmiałościom" zabieram wreszcie głos, żeby
powiedzieć wooooow :!:

Przekopuję się przez Twoje relację i stwierdzam, pewnie nie
ja jedna,.... jesteś wielki :lol:

Pozdrawiam Gośka :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.06.2012 15:03

malina1959 napisał(a):"Z pewnom niesmiałościom" zabieram wreszcie głos, żeby powiedzieć wooooow :!:

Nieśmiałość zupełnie nieuzasadniona.
Za resztę bardzo dziękuję. :P

malina1959 napisał(a):Przekopuję się przez Twoje relację i stwierdzam, pewnie nie ja jedna,.... jesteś wielki :lol:

No cóż, metr osiemdziesiąt. Bez kapelusza. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.06.2012 16:35

Franz napisał(a):
Roxi napisał(a):W tym roku doceniłam urok chorwackich miast wieczorową porą, więc chcąc nie chcąc do Trogiru muszę wrócić nocą ;)

Wieczorowa pora potrafi sprawić, że nawet mało atrakcyjne miejsca bywają czarujące. :)

A jakie możliwości daje późna noc . . . :roll: :wink:

Franz napisał(a):A w świetle najnowszych wniosków z toczącej się w innym wątku dyskusji właśnie się przyczyniłaś do powstania dalszego ciągu relacji.

Do ilu Twoich relacji mogę ( w tym samym świetle ) wrócić , by zbytnio nie obciążać i tak zapewne napiętego harmonogramu :?: :)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.06.2012 15:02

piotrf napisał(a):Do ilu Twoich relacji mogę ( w tym samym świetle ) wrócić , by zbytnio nie obciążać i tak zapewne napiętego harmonogramu :?: :)

Ilość równolegle prowadzonych przeze mnie relacji przytłacza nie tyle mnie, co czytelników. Zatem - wedle woli. Ja nie będę ciągnął wyłącznie tych relacji, na które brak zapotrzebowania.
A co do harmonogramu - zaczął się już sezon letnich wyjazdów, więc do października częste będą przerwy w relacjach.

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.06.2012 13:30

Tu to dawno mnie nie było.
Ciekawe czy aniołkom, w międzyczasie, odrosło. :)

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.06.2012 23:39

longtom napisał(a):Tu to dawno mnie nie było.

Mnie też, ale fakt - Ciebie dawniej. ;)

longtom napisał(a):Ciekawe czy aniołkom, w międzyczasie, odrosło. :)

Tiaaa... nie sprawdzę. Nie będę wracał tą samą drogą.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Truchtem przez Chorwację: Majówka 2023 - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone