Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Truchtem przez Chorwację: Majówka 2023

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 11.02.2011 15:40

Tak się właśnie zastanawiałam, gdzie Wy w tamtych okolicach znajdziecie "nieturystyczną noclegownię" :wink: Bo to, że takową znajdziecie, było dla mnie oczywistą oczywistością :D

Ciekawość zaspokoiłam...
Intuicja mnie nie zawiodła...
:wink:

pozdrawiam
:D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 11.02.2011 17:18

Franz napisał(a):Kasztel do tego stopnia nas nie zachwyca, iż nie robimy mu ani jednego zdjęcia - pamiątką z Vrsaru pozostanie jedynie widok uliczki.

Obrazek

mariusz-w napisał(a):Wszystko o Preću i Rovinji już z Pawłem powiedzieliście !
Vrasar ... też "przebiegliśmy" bez jednego zdjęcia. :)

:D

Że też mnie to spotkało :!: :!: :!:
Byłem w tych samych miejscach co Największy Globtroter croforum :wink:
Z tej to okazji pozwolę sobie wkleić 2 zdjęcia ze Vrsaru.

Obrazek

Obrazek

:wink: :wink: :wink: pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.02.2011 12:17

Tymona napisał(a):Tak się właśnie zastanawiałam, gdzie Wy w tamtych okolicach znajdziecie "nieturystyczną noclegownię" :wink:

Ależ ta nasza noclegownia była turystyczna, jak mało która inna! :lol:
Pokaż mi jakieś oferty noclegu z nielimitowanym i ekskluzywnym dostępem do liczącego sobie dwanaście wieków zabytku. ;)

longtom napisał(a):Z tej to okazji pozwolę sobie wkleić 2 zdjęcia ze Vrsaru.

Wszelkie uzupełnienia zawsze mile widziane. :D

longtom napisał(a):Obrazek

Jak widać, Casanova akurat w akcji. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 13.02.2011 11:35

Niedzielny poranek a ja cały ten czas spędziłem na czytaniu relacji.........
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.02.2011 16:39

kaszubskiexpress napisał(a):Niedzielny poranek a ja cały ten czas spędziłem na czytaniu relacji.........

Mogę mieć tylko nadzieję, że nie był to czas do cna stracony. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 13.02.2011 20:09

Absolutnie nie był to stracony czas.

Muszę przyznać, że słoweńskie miasteczka kojarzą mi się z klimatem południowych Niemiec a dokładniej z doliną Renu.

Pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 14.02.2011 09:20

Franz napisał(a):
kulka53 napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Wszystko o Preću i Rovinji już z Pawłem powiedzieliście !

Ooo.... a ja dopiero chciałem o nim napisać...
No dobra, mogę go pominąć. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

:D ... na dobra ... wracajcie !
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.02.2011 14:34

kaszubskiexpress napisał(a):Muszę przyznać, że słoweńskie miasteczka kojarzą mi się z klimatem południowych Niemiec a dokładniej z doliną Renu.

Mnie bardziej przypominają austriackie. Może dlatego, że od mojej przejażdżki wzdłuż Renu minęło już 20 lat... ;)
Generalnie, w Słowenii odcisnęło wyraziste piętno wielowiekowe panowanie germańskie.

mariusz-w napisał(a): ... na dobra ... wracajcie !

OK, jak tylko się obudzimy. ;)

A na razie mapka przejazdu do końcówki zakończonego dnia.

Obrazek

A - Pazin
B - Porec
C - Vrsar
E - nocleg u sveti Tome
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.02.2011 14:40

Obrazek

Kiedy rano zwijamy manele, wschodzące słońce podświetla kościół św. Tomasza od drugiej strony, ładnie uwydatniając jego boczne absydy. Opuszczamy gościnne miejsce noclegowe i zajeżdżamy do Rovinja. Podjeżdżamy jak najbliżej centrum, trafiając na ostatni parking przed samą starówką. Rzecz jasna, parking płatny i wspaniale nasłoneczniony. Nie daję się skusić tą ofertą - zawracam i przejeżdżamy jakieś pięćset metrów z powrotem, znajdując darmowe miejsca w cieniu wysokich drzew. Plecaczek na grzbiet i wyruszamy na poranny spacer.

Obrazek

Obrazek

Ponownie trafiamy na poprzedni parking - tym razem już na piechotę - gdyż stąd rozciąga się piękny widok na stare miasto. Niegdyś była to wysepka i na niej Rzymianie założyli w II w. p.n.e. osadę Ruginium. W owych czasach zbudowano na szczycie wzgórza umocnienia, o których pisze Anonymus z Rawenny, nazywając je Castrum Rubini. Po tym, jak pod ciosami Hunów i Ostrogotów upadło tu panowanie rzymskie, Rovinj znalazł się w granicach Bizancjum. Dalsze koleje losu, to władanie Franków, najazdy Słowian, Saracenów, a w 1283r miasto weszło na pięć stuleci w skład imperium weneckiego. Rovinj zaczął się rozwijać jako najważniejszy na Istrii ośrodek morski, silnie rozwijając rybołówstwo i budowę statków.

Obrazek

Obrazek

Zanurzamy się w puste o tej porze uliczki. Wąskie, brukowane, lśniące w odbitym świetle zaczynającego się dnia, obudowane wysokimi kamienicami - tak że światło słoneczne w bezpośredni sposób dociera tu zaledwie przez bardzo krótki czas. Z uwagi na niewielkie rozmiary wyspy, możliwości rozbudowy miasta wszerz były bardzo ograniczone, a co za tym idzie - kamienice rosły stopniowo wzwyż. Kierujemy się uliczką na zachodni koniec starówki, gdzie wychodzimy poza ścisłą zabudowę i w cieniu potężnej sosny mamy możliwość spojrzenia na sąsiednią wyspę św. Katarzyny, którą przez dziesięć stuleci zamieszkiwali zakonnicy. Później wykupił ją arcyksiążę Karol Stefan, a polski akcent wniósł hrabia Milewski, przekształcając ją w park.

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.02.2011 14:40

Pora wyruszyć na szczyt wzgórza. Do X w. stał tu kościół św. Jerzego, później zastąpiony wczesnośredniowieczną bazyliką, Niestety, nic z tego nie zachowało się do obecnych czasów - w połowie XVIII w. postawiono na tym miejscu niezbyt urodziwy kościół św, Eufemii. Przyznajemy zgodnie, że o wiele ładniej prezentuje się z daleka, górując nad zabudową starówki. Cóż, Eufemia miała znacznie silniejszą osobowość, już w roku 800 wypierając św. Jerzego ze stanowiska patrona miasta. Sama objęła tę posadę, po tym jak w cudowny sposób przypłynęła do Rovinja kamiennym sarkofagiem w 500 lat po swojej śmierci.

Przylegająca do kościoła wieża o wysokości 60m jest o sto lat starsza od niego. Na szczycie zamontowano ruchomą, obracaną przez wiatr, miedzianą figurę świętej. Wcześniejsza, drewniana rzeźba spłonęła po uderzeniu piorunem. Nie wiadomo, czym podpadła święta, skoro uratowała mieszkańców przed szalejącą wokół zarazą. Czyżby jednak nie miała tego czynić?..

Obrazek

Obrazek

Kościół jest o tej porze zamknięty, nie kryje jednak we wnętrzu zbyt wielu skarbów, przynajmniej takich, które nas by zainteresowały, więc nie odczuwamy dużego żalu. Opuszczamy wzgórze i schodzimy uroczymi uliczkami w stronę centrum.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 16.02.2011 10:55

Franz napisał(a):jak najbliżej centrum, trafiając na ostatni parking przed samą starówką. Rzecz jasna, parking płatny i wspaniale nasłoneczniony. Nie daję się skusić tą ofertą - zawracam i przejeżdżamy jakieś pięćset metrów z powrotem, znajdując darmowe miejsca w cieniu wysokich drzew.

Nie rozumiem.....
I potem taki kawał na nogach? 8O . Parę kun na parking żałujesz? 8O A słońce? przecież masz w aucie klimę, włączasz i po sprawie 8O :evil:

:cool: :D :wink: :lol:

Piękne zdjęcia z pustego Rovinj.... my mamy tylko parę skanów z analoga :roll: :? dlatego patrze na Twoje i wspominam..... :D

Pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 16.02.2011 11:03

kulka53 napisał(a):
Franz napisał(a):jak najbliżej centrum, trafiając na ostatni parking przed samą starówką. Rzecz jasna, parking płatny i wspaniale nasłoneczniony.

Nie rozumiem.....
I potem taki kawał na nogach? 8O . Parę kun na parking żałujesz? 8O A słońce? przecież masz w aucie klimę, włączasz i po sprawie 8O :evil:

Jak my tam byliśmy to parking nasłoneczniony już nie był :wink:

Obrazek :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 16.02.2011 11:08

longtom napisał(a):Jak my tam byliśmy to parking nasłoneczniony już nie był :wink:

Specjalnie przyjechałeś o tej porze żeby parkingowego w budce nie było :evil:
No i oszczędziłeś na klimie :roll:

:wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 16.02.2011 12:49

Franz napisał(a):jak najbliżej centrum, trafiając na ostatni parking przed samą starówką. Rzecz jasna, parking płatny i wspaniale nasłoneczniony. Nie daję się skusić tą ofertą - zawracam i przejeżdżamy jakieś pięćset metrów z powrotem, znajdując darmowe miejsca w cieniu wysokich drzew.

Zrobiliśmy dokładnie tak samo !

:)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.02.2011 18:32

kulka53 napisał(a):I potem taki kawał na nogach? 8O . Parę kun na parking żałujesz? 8O

Sknera jestem! Choćbym miał zelówki zedrzeć i się zasapać - nie zapłacę za dogrzewanie wozu w lecie. ;)

kulka53 napisał(a):A słońce? przecież masz w aucie klimę, włączasz i po sprawie 8O :evil:

Taką klimę to by się chciało czasem zabrać ze sobą, wychodząc z tego auta. :lol:

kulka53 napisał(a):Piękne zdjęcia z pustego Rovinj....

Uwielbiam te poranne pory. Chociaż czasem mało światła w wąskich uliczkach...

longtom napisał(a):Jak my tam byliśmy to parking nasłoneczniony już nie był ;)

Hmm... ciemne te okna. Czy oni mają tam stale zamknięte okiennice?

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Truchtem przez Chorwację: Majówka 2023 - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone