TRSTENIK-Peljesac
napisał(a) szp_ulka » 10.08.2007 13:27
Trstenik jest bardzo małą miejscowością i wiele osób mogłoby się tam nudzić. Nie ma żadnych dyskotek, ale dla mnie to tylko zaleta. Jak na tak małą mieścinę ma jednak wszystko co niezbędne:
-sklep z podstawowym zaopatrzeniem (Karlovacko i Ożujsko
)
-poczta
-budka z pieczywem (codziennie dowożone z Orebica)
-dwa stoiska z owocami i warzywami i wstrętnym sikaczem w plastykowych butelkach
-restauracja, pizzeria(polecam jumbo) i kilka barów
-sklep z artykułami plażowo-pamiątkowymi
-winiarnia z miejscowym cienkuszem (mnie nie smakowało)
-kościółek
-port
-boisko do siatkówki plażowej
-boisko do piłki wodnej
W pierwszym rzędzie wzdłuż zatoki jest około 20 domów. Plaża jest wąziutka, kamienista i brakuje na niej cienia - nieliczne krzaczki są okupowane w pierwszej kolejności bo na słońcu trudno wytrzymać (polecam zabrać parasol). Nie jest nigdy zatłoczona. Wzdłuż plaży biegnie droga dojazdowa i myślałam, że to będzie przeszkadzać, ale nie. Zazwyczaj samochody przybywają rano i zostają do późnego wieczora - nikt się nie szwęda w te i wewte.
Kamyczki na plaży są wygładzone i miłe, ale nie ma to i tak znaczenia bo gdy się nagrzeją i tak nie można się dotknąć bo parzy. Trzeba mieć obuwie plażowe. Minusem jest mazut - ktoś na forum to opisywał, że tak jest w Orebicu, tutaj jest tak samo. Nie ma tego dużo, ale nie da się ukryć , że jest i brudzi. Trzeba mieć coś na podkład pod ręcznik. Dobrym rozwiązaniem jest tania karimata, którą można na stałe zostawiać na plaży przyciśniętą kamieniem, żeby wiatr nie porwał.
Jeżowce są wszędzie i nie robi to na nikim wrażenia. Miejscami w morzu wybrane są większe kamienie i porobione takie metrowej szerokości wejścia do wody - tam gdzie jest żwir jeży nie ma, chowają się tylko między większym kamieniami. Dno morza opada dosyć szybko a małe dzieci zaopatrzona w rękawki nadmuchiwane bawią się pod okiem rodziców blisko brzegu. Woda jest czyściutka i niesamowicie przejrzysta.
http://www.thegrey.pl/CRO2007/Trstenik00021.JPG
Ostatnio edytowano 10.08.2007 13:35 przez
szp_ulka, łącznie edytowano 1 raz