Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trójmiasto - Brela

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kimek
Autostopowicz
Trójmiasto - Brela

Nieprzeczytany postnapisał(a) kimek » 22.05.2011 12:36

Witam,
Jestem świeżakiem i w tym roku pierwszy raz wyjeżdżamy do chrowacji na wakacje (wyjazd 17.06) - 2 samochody 2+1 i 2+2.
Sporo się naczytałem na forum odnosnie różnych tras - mój typ: Gdańsk - Bydgoszcz - Wrocława - Kłodzko - Olomuc - Brno - Breclav - Wiedeń - Graz - Maribor (chociaż chciałbym ominąć) - Zagrzeb - i już dalej A1.
Będziemy wyjeżdżać ok 15-16 w piątek 17.06, chcemy przejechać Polskę i pewnie gdzieś w Czechach nocleg ok 2-3 w nocy (okolice Brna jak się uda).
W zeszłym roku znajomi jechali przez Łódź, Katowice i starsznie nie polecali tej trasy.
Czy macie może jakieś sugestie odnośnie tej trasy?, ew. czy możecie polecić jakiś nocleg po drodze w Czechach?
Staram się wybrać jak najbardziej optymalną trasę w końcu jedziemy na wakacje;]
Dzięki z góry za odp.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 22.05.2011 13:54

Witam

Kilkukrotnie jeździłem przez Boboszów i dopóki A1 nie będzie kompletna nadal będę tak jeździł

Gdańsk - Omisz - 19 - 21 godzin jazdy

Najwolniejszy odcinek masz od Wrocławia do Brna.

Nie bawiłem się w objazdy czeskiej autostrady i śmigałem na winietce - coś ok. 220 koron.

Jeżdżę z 3 dzieci i one dawały rade.

Autostradę w Słoweni objeżdżam - jak - masz na forum.

Co do naszej "1" - odcinek od Torunia do Wocławka to porażka - roboty drogowe - nie polecam.

Nocleg robiłem we Wiedniu - hostele są tanie.

W Czechach nie nocowałem.
Pozdrawiam
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 23.05.2011 15:05

kolega ma rację, nie ma co oszczędzać na winietacj jeżeli zależy ci na czasie-witamy na forum
kimek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kimek » 23.05.2011 18:57

Witam,
Dzięki za odp. tez tak myślałem czechy autostradą a w słowenii objazdem;].
teraz tylko szukam jakiegos noclegu w czechach po drodze.
Dzięki i pozdr.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 31.05.2011 12:16

No ja też jestem z trojmiasta i wyjeżdżam do Breli. Aktualnie jestem w Częstochowie (u rodziny), okolo 20ej ruszamy już do Breli. Z uwagi na to, że mam na pokładzie 7 - miesięcznego bobasa, a ponadto jadę pierwszy raz , odpuścilem sobie zabawę w objazd autostrady w Słowenii i zaraz za Cieszynem wpadam na autostarde i jade jak mnie gps poprowadzi.
Trudno, budżet przekroczę o te 30 euro, ale może się u gospodarza utarguje mniejsza cenę za noclegi i jakoś to będzie.
Zastanawiam się jeszcze jak pojechać do Cieszyna - ominąć katowice i jechac przez Dąbrowę Gorniczą i BB? Czy może Katowice Ruda Śląska - Żory?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 31.05.2011 12:49

Slavko1974 napisał(a):... Czy może Katowice Ruda Śląska - Żory?

Witaj

Na Cieszyn śmigam Katowice - Mikołów - Żory - DK81. Z tym, że w Pawłowicach na drogę nr 938 na Hażlach zbaczam. W sumie spokojnie, bezkorkowo.

Pozdrawiam
konio
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konio » 31.05.2011 21:15

No a ja ruszać będę z 3city, postój w Częstochowie i potem 1 skokiem do Szybenika. czy syneliście już kiedyś w tym kierunku. Na temat objazdów w Slowenii to mnie głowa boli ale może ktoś tak w "pigułce" bo koszt autostrad znam na pamięć.
Pozdrawiam
mayekmc
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayekmc » 31.05.2011 21:49

hejka
tez ruszamy z Gdanska ale z noclegiem w Monachium, i mam pytanie chodzi mi o najkorzystniejsza trase wlasnie z Monachium do Trigoru oczywiscie pytam doswiadczonych bywalcow, wyruszamy na noc z ponidzialku na wtorek (na noc bo z dzieciaczkami:-), niechcemy robic postoju na nocleg, jaka polecacie najlepsza trase ta oprocz ktorej znajde w google:-) pozdrawiam i na jakie koszty sie przygotowac z gory dzieki
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 01.06.2011 15:14

konio napisał(a):No a ja ruszać będę z 3city, postój w Częstochowie i potem 1 skokiem do Szybenika. czy syneliście już kiedyś w tym kierunku. Na temat objazdów w Slowenii to mnie głowa boli ale może ktoś tak w "pigułce" bo koszt autostrad znam na pamięć.
Pozdrawiam

Ja bym jechał tak :Czestochowa ->Katowice->Gliwice(A4)-Świerklany(A1)-Wodzisław->Chałupki->Brno->Breclav->Wieden->Graz->Mureck->Ptuj->Zagreb->Szibenik

Jak dla mnie to najlepszy kompromis pomiędzy czasem a kosztem przejazdu ale co kierowca to inne preferncje.
Płacę dodatkow parę euro z autostradę w Austrii, ale jest ok 1,5h zysku na czasie w porównaniu do trasy przez Bratyslawe i Wegry zachodnie
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 01.06.2011 16:59

Na forum jest wątek o trasach ale to tak naprawdę trzeba samemu przetestować.

Napiszę o sobie.

Na Istrię jeżdżę przez Niemcy, Austrię (nocleg w Salzburgu) i dalej autostradą w Słowenii.

Do Dalmacji jeżdżę przez Wrocław - Boboszów - Brno - Wiedeń (tutaj nocleg) - Mureck (omijam autostradę w Słowenii) i dalej autostradą w Chrowacji.

Planują w przyszłości przejazd przez Chorwację "1" z Karlovaca do Splitu.

Jeżdżę z 3 dzieci (najmłodsze miało 8 miesięcy jak do Omisza śmigało).

Jeśli macie pytania chętnie odpowiem ale nie doradzę, która droga lepsza - każdy ma inne priorytety.

Dodam jeszcze, że trasę Omisz - Gdańsk spokojnie w 19 godzin robię a Medveja - Gdańsk w 21.

Nocuję bo lubię zwiedzać i jeździć bezpiecznie.

Pozdrawiam
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 03.06.2011 05:21

My w tym roku 4 raz do Cro.

Docelowo to samo miejsce co kimek

Brela/Baska Voda

Trasa z Tczewa TYLKO przez niemcy. wygodnie, szybko i bezstresowa.

Z tczewa droga 22 do niemiec, Berlin ring od poludnia, dalej na Numberg, Passau, austria tunele, Graz, Slowenia Autostradami, Cro i Baska Voda/Brela

trasa 2000km bez malego ogonka. trase zawsze przejezdzamy na 1 raz w czasie okolo 18h max 20h (jesli jest jakas drzemka).

Raz w zyciu (za pierwszym razem) pojechalismy na poludnie przez polske (boboszow) i dla nas byla to masakra (jakos drog, korki, itp)

w tym roku wyjezdzamy 19-go czerwca i rowniez przez niemcy
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.06.2011 07:21

Gdzieś już o tym pisałem, ale powtórzę swoją ulubioną ( absolutnie "bezkorkową", zawsze w czerwcu ) trasę.

Gdańsk - Łódź - Korbielów - Banska Bystryca - Sahy - Budapeszt -Zagrzeb - Karlovac i tutaj zjeżdżam z A1 i jade starą "1".
Do Sestanovac około 100 km krócej, super widoczki, taniej.

Pozdrawiam ze słonecznego Gdańska.
lordbanan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lordbanan » 03.06.2011 14:01

kaszubskiexpress napisał(a):Gdzieś już o tym pisałem, ale powtórzę swoją ulubioną ( absolutnie "bezkorkową", zawsze w czerwcu ) trasę.

Gdańsk - Łódź - Korbielów - Banska Bystryca - Sahy - Budapeszt -Zagrzeb - Karlovac i tutaj zjeżdżam z A1 i jade starą "1".
Do Sestanovac około 100 km krócej, super widoczki, taniej.

Pozdrawiam ze słonecznego Gdańska.

Kaszubskiexpress jedziesz na "jeden raz" czy z noclegiem? A jak z noclegiem to czy moglbys napisac gdzie?

pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.06.2011 18:14

lordbanan napisał(a):
Kaszubskiexpress jedziesz na "jeden raz" czy z noclegiem? A jak z noclegiem to czy moglbys napisac gdzie?

pozdrawiam

W 2001 roku mieliśmy nocleg za "grosze" nad południowym Balatonem. Wyjechaliśmy z Gdańska około 2-3 nad ranem, tam byliśmy około 17-18.
Wtedy pojechaliśmy przez Cieszyn, Żylinę i Komarno.

Ostatnio wyjeżdżaliśmy chyba o północy, może o 1-ej, dojechaliśmy do Plitvic o 21-ej i tam mieliśmy nocleg. Znajomi byli wtedy pierwszy raz w Cro i chcieli zobaczyć Park. Dla nas jazda do Cro na raz, to absolutnie nieuzasadnione ryzyko. Jeśli zapłacisz za nocleg po drodze, to przecież zapłacisz o jeden mniej na miejscu, więc trudno mówić o dodatkowych kosztach.
Zawsze jeździmy w czerwcu i o korkach czytam tylko na tym forum, nie znam tego z własnych doświadczeń.

To moja ulubiona trasa

Jadąc tak jak jeździ wielu, czyli Gdańsk - Bydgoszcz - Wrocław -Brno - Graz zrobisz podobną ilość km, ja mimo wszystko lubię swoją dróżkę.

Pozdrawiam.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 11.06.2011 18:10

3 godziny temu wróciłem z Breli. :cry:
Jutro wrzucę krótką relację, ja jednak jechałem przez Czechy, Austrię i Słowenię
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone