Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trogir-wodospady Kravica-Dubrownik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Renata40
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renata40 » 28.06.2010 17:20

Witam wszystkich :D Jestem stała czytelniczka tego forum,gdyż od dawna przygotowuje sie do wyjazdu do Chorwacji.Znajomi z którymi jade smieja sie że bede rezydentem tej wycieczki, wiec jak na rezydenta przystało chce sie perfekcyjnie przygotować.
Krótko-jak dojechać do Dubrownika zahaczajac o wodospady Kravica?Gdzie właczyc sie na autostrade,gdzie zjechac,w którym miejscu przekroczyc granice BH.Znalazłam opisy jak dojechac do wodospadów ale nikt nie pisze w którym miejscu przekracza granice( z mapy wynika ze autostrada kończy sie w Ravca i dalej droga 62 do Metkovic).Czy tak???I co dalej? Wrócic z powrotem ta sama trasa i dalej wybrzezem do Neum.No i czy jest to do zrobienia w jeden dzień,zakładając wyjazd wczesnie rano z Trogiru.Dziekuje za wszystkie zyczliwe rady i porady.
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 28.06.2010 17:27

Dobry temat bo mam podobny plan w jeden dzien na Dubrownik i z powrotem obrucić do Omisia :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 28.06.2010 18:24

Kravicę lepiej łączy się z Mostarem. I w tym wypadku granicę z BiH przekracza się niedaleko miejscowości Imotskie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.06.2010 18:39

Torac napisał(a):Kravicę lepiej łączy się z Mostarem. I w tym wypadku granicę z BiH przekracza się niedaleko miejscowości Imotskie.

Bez wątpienia lepiej zrobić trasę Imotski, Kocerin, Siroki Brijeg, Mostar,
zahaczyć o Blagaj, wrócić przez Pocitelj do Medjugorie (niekoniecznie)
i przez wodospady pojechać na Ljubuski, Humac i przejściem Crveni Grn pojechać na Veliki Prolog.

Ewentualnie autostradą do Ravcy, Pociteli, Mostar, Blagaj i wracamy tą samą trasą,
po drodze przejeżdżając Neretwę i przez Medjugorie do wodospadów, a dalej jak w poprzedniej wersji.

Z Dubrownikiem to łączyć, to tak, jak napisał Torac - słaby pomysł.
Na drodze do Dubrownika jest sporo atrakcji + samo miasto - czasu wam, nie starczy.
Renata40
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renata40 » 28.06.2010 18:58

Prosze podajcie do link do strony z taką mapą Europy, zeby móc sobie wyznaczyc drogę z Cro przez BH do Cro.Szukam w google ale HB jakby nie istniała.Szukacz mówi ze trasy nie mozna wyznaczyc.Wszystko sie kończy w Chorwacji.W ogóle BH mało wyraźna na mapie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.06.2010 19:07

Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 28.06.2010 19:14

Albo tutaj ,niestety całej BiH nie będzie.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.06.2010 19:52

Renata40 napisał(a):Prosze podajcie do link do strony z taką mapą Europy, zeby móc sobie wyznaczyc drogę z Cro przez BH do Cro.Szukam w google ale HB jakby nie istniała.Szukacz mówi ze trasy nie mozna wyznaczyc.Wszystko sie kończy w Chorwacji.W ogóle BH mało wyraźna na mapie.

Z Trogiru to bez sensu.Starczy ledwie na 3 godziny w Dubrowniku i trzeba będzie wracać do...... Trogiru.
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 28.06.2010 20:35

AndrzejJ. napisał(a):Z Trogiru to bez sensu.Starczy ledwie na 3 godziny w Dubrowniku i trzeba będzie wracać do...... Trogiru.

Taką "bez sensu" wycieczkęodbyłem w tamtym roku. Wyjechałem wczesnym rankiem i około 9 byłem w Dubrowniku. Zobaczyłem co chciałem czyli obowiązkowe mury a potem najważniejsze punkty i muzea (syn historyk). Wracając zajechaliśmy do Vid koło Metkovic, gdzie jest świetnie urządzone muzeum w miejscu wykopalisk z czasów antycznych. Wracając zdążyliśmy jeszcze do Solin. Uważam, że ta wycieczka była świetna.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.06.2010 20:45

waldeq napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Z Trogiru to bez sensu.Starczy ledwie na 3 godziny w Dubrowniku i trzeba będzie wracać do...... Trogiru.

Taką "bez sensu" wycieczkęodbyłem w tamtym roku. Wyjechałem wczesnym rankiem i około 9 byłem w Dubrowniku. Zobaczyłem co chciałem czyli obowiązkowe mury a potem najważniejsze punkty i muzea (syn historyk). Wracając zajechaliśmy do Vid koło Metkovic, gdzie jest świetnie urządzone muzeum w miejscu wykopalisk z czasów antycznych. Wracając zdążyliśmy jeszcze do Solin. Uważam, że ta wycieczka była świetna.

A byłeś na wodospadach Kravica w ten sam dzień co w Dubrowniku?
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 28.06.2010 20:57

AndrzejJ. napisał(a):A byłeś na wodospadach Kravica w ten sam dzień co w Dubrowniku?

Napisałem gdzie byłem, przychylając się do opinii, żeby nie łączyć Dubrownika z Kravicą albo Mostarem. Te atrakcje plus Pocitelj zaliczę w tym roku. Niezależnie od tego polecam tym co na Ciovo jednodniową wycieczkę do Dubrovnika!
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 28.06.2010 21:05

Jeżeli jesteście zdeterminowani to polecam taką trasę. Trochę extreem. Ale cóż...
Rozumiem że jedziecie bez dzieciaków!
Wcześnie rano: Trogir - Sestanovac (chyba że jest zjazd w Zagvozd) potem do Imotski i do granicy (tam pamiętam sprawdzali zieloną kartę i paszporty)
droga na śiroki brijeg i do Mostaru- tam 3-4 godzinki i jazda na Kravicę (odpoczynek) po 3 godzinach do Dubrovnika. Wieczór w Dubrowniku (z murami już będzie problem) powrót w późnych godzinach wieczornych (nocnych).
Dla mnie Kravica nie jest celem samym w sobie . To piękne miejsce na odpoczynek. Po Mostarze , Imotskach , Medjugorie itp.
Warto pomiędzy celami podróży takie miejsce mieć.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.06.2010 21:14

Torac napisał(a):Jeżeli jesteście zdeterminowani to polecam taką trasę. Trochę extreem. Ale cóż...
droga na śiroki brijeg i do Mostaru- tam 3-4 godzinki i jazda na Kravicę (odpoczynek) po 3 godzinach do Dubrovnika. Wieczór w Dubrowniku (z murami już będzie problem) powrót w późnych godzinach wieczornych (nocnych).
.

A po co komu takie extreme w dodatku bez murów?
Nie lepiej sobie osobno do Mostaru i na wodospady pojechać?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 28.06.2010 21:20

Oczywiście że lepiej.
Renata40
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renata40 » 29.06.2010 19:26

Dziekuje wszystkim za dobre rady:D Przedyskutuję to ze swoim kierowcą i mam nadzieje wybierzemy najbardziej optymalne rozwiązanie.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone