napisał(a) Krzyżak » 12.08.2008 19:27
jandrzej50 napisał(a):Wreszcie się dowiedziałem z biura do jakiej miejscowości pojadę za tydzień. Oficjalnie była to Riviera Kasztelańska, więc miałem nadzieje na Trogir. Okazuje się że jest to Kasztel, może ktoś ma jakieś miłe wspomnienia z tej miejscowości, chętnie pocztam.
Pozdrawiam
Witam,
5 lat temu (sierpień 2003 r.) byłem w miejscowości Kastel Stari w hotelu Palace. Do Trogiru parę kilometrów. Był to dość spontaniczny wyjazd (organizator Rainbowtours, za namową znajomych). Szczerze powiedziawszy niespecjalnie sprawdzałem, gdzie jedziemy
Wiedziałem, że blisko Splitu.
Mam dla Ciebie niezbyt interesujące informacje. Same miasteczko nieciekawe. Morze w tym miejscu śmierdzące, bałem się tam kąpać. W miejscowości nie ma w sumie niczego ciekawego do obejrzenia. Gdybym na podstawie tej miejscowości i jej otoczenia - miał wyrabiać opinię o Cro - to chyba nigdy już nie pojechałbym do Chorwacji.
Natomiast Trogir - jakby przeciwny biegun.
Wracając do Kastelu, a raczej Riwiery Kasztelańskiej - jest to grupa małych miasteczek i nie sprecyzowałeś dokładnie miejsca wypoczynku. Wiem, że biura oferują apartamenty i hotel Medena. Tam morze jest zdecydowanie ładniejsze, plaża zagospodarowana. Ale wokół hotelu to chyba nic nie ma (w sensie sklepów, itp.)
Mimo powyższego - swój pierwszy pobyt w Cro wspominam bardzo mile. Obsługa hotelu Palace (pomimo kiepskiego standardu hotelu - późny Gierek, zaczynali remont pokojów), miejscowi Chorwaci - pozostawili w mojej pamięci wyjątkowe wspomnienia - byli niezwykle otwarci, mili, uczynni, radośni. Tak więc - pomimo kiepskiego otoczenia - sam pobyt w hotelu i w Kastel Stari wspominam bardzo miło. Również ze względu na polskie towarzystwo.
A Trogirem jestem zauroczony po dziś dzień.
Pozdrawiam