Relacja z pobytu w dniach 03.07.-17.07.2010 roku na Ciovo i okolicach ale i nie tylko
Jako, że od ubiegłego roku po pierwszym pobycie na w Chorwacji na Istrii, planowaliśmy wakacje 2010 roku również w Cro, padało tylko jedno pytanie - kiedy i gdzie. Nasze poszukiwania rozpoczęliśmy już w styczniu 2010 roku. Po lekturze wielu realcji z forum jak i planowania z mapa w ręku - zapadła znamienna decyzja - Dalmacja.
No tak, jednak Dalmacja jest wielka - gdzie - tak żeby było dobrze i wszedzie blisko - w gre wchodził Zadar, potem Sibenik, Vodice, Primosten, i wiele innych miejscowosci które trudno wymienić z racji ich ilości, załozenie było takie - nie wielkie miasto ale i nie mała mieścina, nie tłok ale i nie pustkowie, widok na Jadran - obowiązkowy, plaza dla dzieci.
Wybór jest naprawde trudny, relacje z forum były różne zawsze jest za ale potem jakaś inna relacja, jedno zdanie na nie i znów watpliwosci. po tygodniu wahań - decyzja pada na Ciovo - dlaczego? blisko Trogir, Split, Makarska, Baska Voda, Sibenik, Primosten i inne, bardzo duzo różnych plaż dla każdego zarówno dla dzieci jak i dorosłych, na wyspie małe mieściny ale też blisko do miasta. Problemem była tylko lokalizacja kwatery - czy to ma być Mastrinka, Arbanija, Slatine, Okrug Gornij? Pierwsza wersja to Okrug Gornij ale od strony kanału Splitskiego - Zatoka Mavarstica - jednak w zwiazku z perturbacjami z posrednikiem w sprawie kwatery w ostatniej chwili zapada zbawienna decyzja - wybieramy kwaterę na Mastrince. Zaliczka wpłacona więc zaczyna się nerwowe wyczekiwanie na upragniony termin urlopu.
Tu kilka uwag odnośnie planowania podróży - nie robiliśmy jakichś szczegółowych planów odnosnie tego co bedziemy robili w poszczególne dni ani co zwiedzimy. Jesteśmy osobami (tzn. ja i małzonka) które nie moga tydzień czy dwa leżeć na plazy i smażyc brzuchy - preferujemy aktywny rodzaj wypoczynku co mozna było zobaczyć w mojej ubiegłorocznej relacji z Istrii. Jednak wakacje z dziećmi mają swoje prawa i dlategoteż plaża była dla nas wazna.
ps. w nawiązaniu do mojej poprzedniej relacji - obiecuję ze pisanie obecnej bedzie trwało znacznie krócej