Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trogir, Ciovo, Sibenik, Krka, Plitvice, Split 2010!!!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kobieta32
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobieta32 » 09.03.2011 17:15

Witam,
Miło się czyta:) Nie moge się doczekać wakacji - planujemy w lipcu Ciovo/Mastrinkę sprawdzoną 10 osobową grupą.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 09.03.2011 18:02

W kupie siła.... :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.03.2011 18:15

"Przeleciałem" :wink: właśnie całą Twoją relację i widzę,że płynęliśmy na ten sam fish picnik i to tą samą łódką!!! :D
A to Sanktuarium Maryjne to chyba Vespić,tak?
Patrzę też na "woje" Krka i............straszne puchy :!: 8O
Epidemia jaka wtedy tam była czy co..... :wink:
kobieta32
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobieta32 » 09.03.2011 18:44

W 2008 roku byliśmy w Primosten, na półwyspie - kołek w bramie od rana jest złożony :) Jednak żeby dojechać do naszego mieszkanka musieliśmy złozyć lusterka , a sklepikarze musieli "okulary" do sklepów powciągać. I to był minus- mąż powiedział że napewno w trakcie pobytu nie będzie ruszał samochodu. Reszta to olbrzymi plus - teraz trochę sie martwię czy Ciovo nas nie zawiedzie :(
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 09.03.2011 19:01

anakin napisał(a):"Przeleciałem" :wink: właśnie całą Twoją relację i widzę,że płynęliśmy na ten sam fish picnik i to tą samą łódką!!! :D
A to Sanktuarium Maryjne to chyba Vespić,tak?
Patrzę też na "woje" Krka i............straszne puchy :!: 8O
Epidemia jaka wtedy tam była czy co..... :wink:

No to nieźle, też winka było za mało.... :D
Jeśli chodzi o Krka - przynajmniej nie musiałem sie przeciskać z dzieciakami a powaznie to było bardzo goraco i ja przyjechałem na Krka okolo 12-13 a tłumy były pewnie rano...

Moze jesteśmy na jakichś fotach z tego fishpicnicu?
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 10.03.2011 11:43

W czasie całego naszego pobytu w Cro, mielismy pewien schemat jesli chodzi o to co robimy kazdego dnia. W związku z tym, że byliśmy z dziećmi to zwykle jeden dzień zwiedzania, jeden dzień na plaży - tak rzeczywiście było przez cały dwutygodniowy urlop. Wyszło, że tydzień plażowaliśmy, tydzień zwiedzaliśmy. Podobnie dnia 10tego naszego urlopu - wypadło plażowanie. Ponieważ bylismy już na plaży w Okrugu, bylismy koło Medeny, byliśmy w Mastrince, znów w Okrugu, postanowiliśmy znaleźć jakąś dziką plażę, po wnikliwej analizie mapy stwierdziliśmy, że nasze poszukiwania skierujemy na drogę do Primostenu. Rano więc po śniadaniu, około 8.30 ruszamy w drogę. Na moście w Trogirze obowiązkowe 10-15 minut, potem w lewo, mijamy Seget Donij i powolutku jedziemy. Mijamy Primosten, kilka kilometrów póżniej znajduje się miejscowość Bilo, na wylocie z miejscowości jest bardzo ostry zakręt. Zobaczylismy tam bardzoładne widoki, małą zatoczkę i postanowiliśmy się zatrzymać.
Było to tu:

Obrazek

Tu gdzie widzicie jedynkę, po prawej stronie drogi jadąc w kierunku Sibenika jest bardzo szerokie pobocze, mozna tam bez problemu postawić auto. Naprzeciwko jest dróżka betonowa ktora prowadzi na plażę. Plaza mała, zeszliśmy tam, bylismy dosłownie 20minut, typowa patelnia, zero drzew, zero cienia, wokoło pełno spalonych drzew, a właściwie korzeni które zostały po jakimś ogromnym pożarze, cale zbocze wzgórza tak wygladało, plaza kamienista, na plazy nawet stoi Toi Toi, wejscie łagodne, betonowa promenada długści 20m i kilka łódek. Kilkanascie rodzin na plazy robi tłok.

Obrazek

Do tej plaży schodzi betonowa droga aż od ulicy, przy zejsciu na plażę kończy się beton jednak droga gruntowa, ubita idzie dalej i mocno zkreca z powrotem. Żona poszła się przejść, wróciła w ciągu 10minut, z usmiechem na twarzy - bananek, usmiech od uch do ucha - gdyby nie miała uszu to by się śmiała na okrągło. Okazało się, że dalej są skały ostre jak brzytwa, ale są delikatne wejścia do wody a widoki nieziemskie, spakowaliśmy więc bambetle, i poszlismy dalej. A o to co nam sie ukazało:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyspy widoczne w oddali to Kornati

Obrazek

Na mapie załączonej powyżej to miejsce jest oznaczone cyfra 3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzieciom podobało siue bardzo ze wzgledu na możliwość obserwowania zwierząt: rozwgwiazdy, kraby, ryby, polipy i inne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aparat nie był przystosowany do robienia zdjęć podwodnych ale coś tam widać:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żonie spodobało sie nurkowanie, nigdy tego nie lubiła ale mnogość fauny i flory która ma sie na wyciągnięcie ręki sprawiła że się przemogła i była zachwycona:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plażowaliśmy tam wiele godzin, super miejsce bo bardzo mało ludzi, skały ostre ale wystarczy tylko trochę uważać a wypoczynek gwarantowany. A ha - jesli ktoś lubi głos cykad jest tam nieziemski!.
Po powrocie oczywiście wieczorny spacer po Trogirze - punkt obowiązkowy kazdego niemal wieczora. Szczególnie podobały mi sie jednostki pływające przy głownym molo - wielkie jachty transoceaniczne czy katamarany jak ten

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie jachty

Obrazek

Na zakończenie dnia dałem sie namówić na coś takiego, tzn córki namówiły mnie zebym sie zgodził ne hennę

Obrazek

Obrazek

Powrót przez przepiękny drewniany most na kanale Kardynała Alojzija Stepnica

Obrazek

Jutro Plitvice....
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 17.03.2011 10:17

No może pojutrze...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2011 10:48

santosz napisał(a):No może pojutrze...

Poczekam... :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.03.2011 11:16

Janusz Bajcer napisał(a):
santosz napisał(a):No może pojutrze...

Poczekam... :wink:
"y"
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 17.03.2011 14:19

To Wy jeszcze tu zaglądacie? 8O

no proszę....aaaaa, zmieniłem temat... poprzedni niewiele mówil o tym co można tu znaleźć, może dzieki temu będzie więcej wejść... :lol:
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 17.03.2011 15:46

Zaglądamy
eagler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eagler » 17.03.2011 18:09

Santosz świetna miejscówka będę w lipcu na Ciovo w Slatine mam nadzieję że trafiż w to miejsce po Twoim opisie
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 17.03.2011 19:40

Byliśmy rok temu na Ciovo w tym samym czasie :D Twoja relacja podpowiedziała mi kilka miejsc na te wakacje, na które zabrakło czasu, w tym roku jedziemy w to samo miejsce a dokładnie do Mastrinki chętnie zobaczę Primosten bo oglądaliśmy tylko z drogi do Wodospadów Krka i Makarską, widzianą z busa w drodze do Dubrownika, no i jeszcze raz Dubrownik bo mąż miał mały wypadek na fish picniku i nie pojechał :wink: i przede wszystkim samą wyspę Ciovo bo na to też zabrakło czasu, znamy tylko odcinek od Trogiru do Slatine a to stanowczo za mało jak twierdzi mój mąż :D
kopter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopter » 17.03.2011 19:51

Witam.

Widzę, że nie nudziliście się. Jeden dzień plaża, drugi wyprawa.

Moja rodzinka to też 2+2, taki sam skład, ale plaża to świętość. 4 dni nad morzem, a 1 na wycieczce. Nie daj boże jak słońce zajdzie za chmurkę. Liczenie zaczyna się od nowa :?

Wrzucaj więcej zdjęć, mam na tym punkcie hopla :lol:
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 17.03.2011 20:39

tak tak ... więcej zdjęć zwłaszcza z Twoimi ślicznymi muzami :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Trogir, Ciovo, Sibenik, Krka, Plitvice, Split 2010!!! - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone