Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trogir, Ciovo, Sibenik, Krka, Plitvice, Split 2010!!!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 27.02.2011 21:12

Przywitam się i ja śledzę wątek.
Ahhhhhh Mastrinka, również byliśmy w lipcu 2010. Mam nadzieję że i za kilka miesięcy będzie....... :hut:
weger
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) weger » 27.02.2011 21:33

witam, w ostatnim rzędzie na kanapie się rozsiadam
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 28.02.2011 11:28

Na czym to ja skończyłem......a ha.

Wodospady Krka. Wędrówka kładką nie jest męcząca, nawet bardzo przyjemna w upale ze względu na chłód bijący od pobliskich źródeł wody. Część kładek jest jeszcze w budowie albo w remoncie, miejscami trzeba poruszać się udeptaną glebą.

Obrazek

My przepuściliśmy wszystkie osoby które z nami przyjechały autobusem i szlismy na samym końcu, luźno, bez tłoku a jak dochodzilismy do interesujących miejsc to już było luźno a i łatwiej zdjęcia robić kiedy nikt sie nie kręci :P
Woda ma przepiękny turkusowy kolor

Obrazek
Obrazek

Najdłuższym, najpiękniejszym i najczęściej odwiedzanym wodospadem Krka jest Skradinski Buk
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nawet zwykła żaba czy ptak może się okazać interesującym obiektem dla fotografa
Obrazek
Obrazek

Po drodze z rzadkatrafiają się rózne nacieki skalne co jest pewnego rodzaju urozmaiceniem
Obrazek

Niestety, sądzilismy że na terenie parku nie można zażywać kąpieli stąd nie przygotowaliśmy się na taką ewentualność (brak ręczników, kąpielówek itd.) a szkoda bo widoki są rewelacyjne. Pozostalo tylko pomoczyć nogi :(

Obrazek
Obrazek

A tu mała "turbinka"z elektrowni wodnej

Obrazek

Ogólnie, wbrew opinii "sąsiadów" z fish picnicu - bardzo nam sie podobało, po zejściu do wodospadu, gdzie mozna się kąpać oczywiście znajduja się toalety, ławeczki, restauracja i punkt informacji. Wycieczka owocna, niezbyt długa, niewymagająca ale bardzo fajna. Polecam każdemu kto bedzie w pobliżu.

W nastepnym wejściu - Sibenik
predatortata
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) predatortata » 28.02.2011 17:13

Jak wyszło twoje porównanie Plitvice vs Krka, na czyją korzyść?.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.02.2011 18:38

Witam i zasiadam i ja, dziękuję za skierowanie :D bo jakoś ominęłam tą relację :oops:

My wybieramy się w sierpniu do Vinisce (chyba, bo w ciemno i się zobaczy). Na naszej liście napewno Krka (ile Wam czasu spacer zajął?? my napewno kąpiel pod wodpspadem zaliczymy :D na to wszyscy liczą :D W plane też Szybenik, Trogi i Split, a po drodze, co się trafi to się trafi. :hut:
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 28.02.2011 18:44

zasiadamy ,zasiadamy :D
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 28.02.2011 18:47

predatortata napisał(a):Jak wyszło twoje porównanie Plitvice vs Krka, na czyją korzyść?.

Zdecydowanie na korzyść Plitvickich Jezier

piekara114 napisał(a):My wybieramy się w sierpniu do Vinisce (chyba, bo w ciemno i się zobaczy). Na naszej liście napewno Krka (ile Wam czasu spacer zajął??

Z przerwami około 2,5 godziny bez kapieli ale my mieliśmy napiety plan - póżniej wkleję skany mapki parku wraz ze szlakami i trasami łódek
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 01.03.2011 17:26

santosz napisał(a):Z przerwami około 2,5 godziny bez kapieli ale my mieliśmy napiety plan - póżniej wkleję skany mapki parku wraz ze szlakami i trasami łódek

Ja bym bardzo prosił o te mapki, wstępnie się przygotujemy . W tym roku chcemy zaliczyć wodospady. :lol:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 01.03.2011 21:26

jutro wstawię, dzis nie mam juz dostepu do skanera
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.03.2011 22:22

Właśnie przeczytałem i obejrzałem całą relację. Kasztele miały być podczas naszej pierwszej wizyty w 2001 roku, ale był taki skwar, ze odpuściliśmy.

Teraz dzięki Twoim zdjęciom widzę, że był to błąd, lubię takie klimaty.

Pozdrawiam.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 01.03.2011 23:30

kaszubskiexpress napisał(a):Właśnie przeczytałem i obejrzałem całą relację. Kasztele miały być podczas naszej pierwszej wizyty w 2001 roku, ale był taki skwar, ze odpuściliśmy.

Teraz dzięki Twoim zdjęciom widzę, że był to błąd, lubię takie klimaty.

Pozdrawiam.

Widzę, ze w ciągu 10 lat od pierwszej wizyty nie udało Ci sie. Zobacz - nawet po takim czasie i licznych wizytach zawsze mozna znaleźć cos czego sie jeszcze nie widziało lub miejsce gdzie sie jeszcze nie było. Masz powód by znowu jechać :lol:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 02.03.2011 21:38

Zgodnie z wcześniejsza zapowiedzią, ponizej skany przewodnika po Krka

Obrazek

A oto plan Parku

Obrazek

Objasnienia do powyższego planu znajdują sie poniżej po lewej stronie

Obrazek

Schemat trasy na Skradinski Buk

Obrazek

Krótki opis najwiekszych atrakcji Parku

Obrazek

I jeszcze to:

Obrazek

EDIT: Skany pochodzą z przewodnika, który jest wydawany do każdego zakupionego biletu w parku Krka w różnych językach, wystarczy przy zakupie biletu podać kasjerce w jakim języku chcemy otrzymać przewodnik
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 03.03.2011 15:13

Ok, po wojażach w Parku Krka udaliśmy się w drogę powrotną do Trogiru, jednak po drodze postanowiliśmy odwiedzić Sibenik, główną atrakcją miało być zwiedzenie słynnej Katedry wpisanej na liste Swiatowego Dziedzictwa UNESCO.
Na początku była mała wtopa, tzn wjeżdżając do Sibeniku od A1 próbowalismy kierować się na katedrę, znaki sa jednak mało widoczne albo ich w ogóle nie ma. Trafilismy wpierw na jakiś zamek w środku miasta, nie moglismy wejść do środka bo bylo już dość późno jednak widoczki ze wzgórza sa dość interesujące. Potem okazalo sie, że jest to Twierdza Św. Michała. kiedy jest otwarta wejście kosztuje 20kn a widoki z murów są podobno jeszcze ciekawsze, budlowa robi fantastyczne wrażenie.

Z niej widać na wzgórzu Twierdzę św. Jana - położona powyżej na wzgórzu w kierunku północno wschodnim. Jest najwyżej położoną częścia dawnych fortyfikacji w mieście. Pochodzi z roku 1646 i wybudowano ja na kształt gwiazdy w celu obrony przed Turkami. Nie dojechaliśmy tam niestety, nie mielismy żadnej mapy Sibenika wiec późnym popołudniem troche utrudnione było poruszanie po mieście.

W końcu udało nam sie trafic na promenadę skąd rzut beretem był już do katedry św. Jakuba.
Wrażenie robi juz na zewnątrz milionem detali dopracowanych w najmniejszych szczegółach, zatkało mnie na jej widok.
I ten jej kolor - niesamowicie biały...

Obrazek

Obrazek

Próbowałem sobie wyobrazić ile trzeba czasu, żeby takie coś doprowadzić do perfekcji w najdrobnieszych szczegółach - nic dziwnego, że budowali ją prawie 100lat!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na przykład zdjecie poniżej - to jedna z postaci na fasadzie budowli a jakież tam są szczególiki, jakie detale, nawet pojedyncze włosy wyrzeźbione, jaki kunszt artysty! Naprawdę godne podziwu - podobną dbałość o szczegóły widziałem do tej pory na placu Sw. Marka w Wenecji

Obrazek

Styl gotycki rozpoznawany w każdym calu, trudno się dziwić, przecież budowę rozpoczęto w 1402 roku, nie na darmo porównałem ten styl szczegółów na katedrze z placem Sw. Marka w Wenecji. Tam, rzeżby z Katedry Św. Marka i Pałacu Dożów, który jest obok są dziełem artysty pochodzącego z Zadaru - nazywał się Juraj Dalmatinac - jemu to powierzono w 1441 roku pieczę nad budowa katedry. Stąd ogromne podobieństwa.

To Katedra Św. Marka

Obrazek

A to Pałac Dożów

Obrazek

A to Katedra św. Jakuba

Obrazek

Tuż obok Katedry znajduje sie Pałac Książęcy, w którym obecnie mieści sie muzeum

Obrazek

A to jest Sw. Jakub

Obrazek

Obrazek

Widok od strony Pałacu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po prawej stronie widać na fasadzie katedry rzeźbione głowy - jest ich 74 na całym budynku - to podobizny ówczesnych znakomitych mieszkańców miasta. Co ciekawe Juraj własnoręcznie wykonał te głowy.

Obrazek

W 1475 roku Juraj zmarł a jego stanowisko zajął Nikolo Fiorentino który kończył katedrę juz w stylu renesansowym - zaczęta gotykiem a skończona renesansem. Efekt - Nigdzie na świecie nie znajdziemy tak idealnie półokrągłego dachu jak w szybenickiej katedrze. Sklepienie wygląda identycznie od góry i z wnętrza świątyni. Budowę ukończono w 1555 roku.

Obrazek

.Obrazek

Do budowy nie użyto ani grama zaprawy murarskiej :!: :!: :!:
Wszystkie kamienie są tak ściśle połączone, że tworzą całość bez konieczności kładzenia jakiejkolwiek spoiny. Warto też zwrócić uwagę na figurę archanioła na szczycie kopuły. To wiatrowskaz, obracający się zgodnie z kierunkiem wiatru

Obrazek

Szybenicka katedra jest największym na świecie kościołem zbudowanym wyłącznie z kamienia. Do budowy nie użyto ani jednej cegły. Wszystko jest w szarej tonacji naturalnego kamienia, bez żadnych tynków.
W 1991 roku szybenicka katedra była o krok od zniszczenia. Armia serbska (oficjalnie jugosłowiańska) próbująca spacyfikować niepodległą Chorwację oblegała m. in. Szybenik. To miasto przemysłowe (przetwórstwo aluminium i metali kolorowych, przemysł elektrotechniczny), więc Serbom bardziej zależało na jego zniszczeniu niż na zabytkowym Dubrowniku. I wiele pocisków trafiło w katedrę. Trudno powiedzieć, czy przypadkowo, czy rozmyślnie (Serbowie to prawosławni). Większość zniszczeń naprawiono, ale wciąż widać postrzelane drzwi i ślady po kulach na kamiennych murach.

Obrazek

Po wojnie katedra została pieczołowicie odbudowana. A w 2001 roku została wpisane na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO

To co widać na zdjęciach poniżej, rozpięte miedzy nawami to nowoczesny sytem informatyczny monitorujący 24 godziny na dobę ruchy katedry, jesli tylko jakaś ściana drgnie natychmiast sygnał jest przekazywany do centrali która sprawuje nadzór nad katedrą

Obrazek
Obrazek

Ogólnie nie mozna robic zdjęć w katedrze w środku, podobnie nie mogą wejść kobiety z odkrytymi ramionami, przy wejściu znajdują się narzutki które są nakładane na ramiona aby je zakryć. nam troszke ukradkiem udąło się zrobic te dwa zdjęcia a potem po kryjomu troszke nakręcić krótki film - w srodku katedra jest niesamowita!

W kwestii dat musiałem sie wspomóc Googlami jednak reszta wywodu jest mojego autorstwa - zezwalam na kopiowanie wcalości lub częściach 8O

Poniewaz było już późno nie szliśmy już na miasto, krótki spacer promenadą i powrót do Trogiru na kolację, ale wracalismy drogą nie przez Primosten tylko przez mieścinę Boraja, wyjechaliśmy na wzgórzu koło Trogiru i tam cyknelismy kilka fotek ze wzgórza - pokażę je w nastepnym wejściu, jak je obrobie i umieszczę na serwerze. pzdr.
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 04.03.2011 10:12

Podziwiam. Mi by się nie chciało pisać, chociaż ponoć mam do tego talent, ale jestem za leniwy. Świetna relacja!

P.S. IGO to nie dno, miałeś denne mapy :) Chorwacja, BiH, Słowenia, Słowacja tylko od lokalnych dostawców i masz pokrycie jak cholera. Zjeździłem na IGO Chorwację i AutoMapa wysiada.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 04.03.2011 12:09

Semedi napisał(a):Podziwiam. Mi by się nie chciało pisać, chociaż ponoć mam do tego talent, ale jestem za leniwy. Świetna relacja!

P.S. IGO to nie dno, miałeś denne mapy :) Chorwacja, BiH, Słowenia, Słowacja tylko od lokalnych dostawców i masz pokrycie jak cholera. Zjeździłem na IGO Chorwację i AutoMapa wysiada.

Zdania są różne, jednak powiem Ci, że na Igo jeździłem też kilka dni w Trójmieście, i powiem szczerze, że dla mnie Autmapa jest zdecydowanie górą, przy ustawieniach indywidualnych jest bardzo wiele opcji do zmiany, co oznacza szeroka gamę konfiguracji względem podawanych komunikatów. Nawet podawane były informacje o tzw. leżących policjantach. Jedyna przewaga jaką zauważyłem w IGO to tzw. zimny start, dużo szybciej się uruchamia i znajduje satelity - ale w innym wątku jest dyskusja na temat gps i map. Tu tylko wyraziłem swoja opinię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Trogir, Ciovo, Sibenik, Krka, Plitvice, Split 2010!!! - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone