Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trogir, Ciovo, Sibenik, Krka, Plitvice, Split 2010!!!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 26.02.2011 19:13

8O 8O 8O 8O :?
Ostatnio edytowano 26.02.2011 19:17 przez Adrian34, łącznie edytowano 1 raz
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 26.02.2011 19:15

Adrian34 napisał(a):Witam wszystkich Cromaniaków !
Ja również przysiadam w czytelni.
W Kninie i Sinju byliśmy w 2005 r.- super przypomnieć sobie tamte strony, tym bardziej, że ze zdjęciami krucho - jeszcze robione analogiem, no i niewiele. Pisz i wklejaj... :lol:

Wszystkich, wszyskich bez wyjątku oczywiście :roll:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 26.02.2011 20:42

Jedziemy dalej..... przepraszam wszystkich ale będę okraszał moją opowieść dość dużą ilością zdjęć, nie lubię się chwalić - tylko łatwiej pokazać niektóre rzeczy, a poza tym wiele z tych zdjęć jest naprawdę dobrych, sam czytając niektóre relacje z forum szukam i czekam na duze ilości zdjęć, niestety zdarza się to rzadko, prosze więc abyście nie mieli mi tego za złe.

dzień 9 - w planie Primosten, Wodospady Krka, Sibenik,
Jak zwykle, pobudka około 7.30, którki wypad do piekarni po "ciabate", śniadanko, kawka na tarasie obowiązkowa, pakowanie i wyjazd. Zaplanowana trasa: Trogir-Marina-Rogoźnica-Primosten - bo ładne widoki i jazda koło morza, następnie miały być wodospady Krka a w drodze powrotnej - Sibenik.

Trasa przebiega spokojnie, do Primostenu niedaleko - pierwszy widok z parkingu przed miastem na górce po lewej stronie - zapiera dech w piersiach - całe miasto położone na małej wysepce. Największa plaża miasteczka nazywa się Raduca. Jej mniejsza część, Mala Raduca jest uznawana za jedną z 10 najpiękniejszych plaż w Chorwacji.

Ale prawie nikt z masy letników nie ma zielonego pojęcia, że pobliskie winnice są wpisane na listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO wraz z egipskimi piramidami, pałacem Dioklecjana w Splicie czy krakowskim Wawelem.

Trochę danych źródłowych:

Winnice znajdują się w okolicach Bucavaca Velikiego 3 km na południe od Primoštenu oraz Kruševa, odległego o kolejne 8,5 km. To kilkadziesiąt hektarów winnic, podzielonych na setki malutkich, nawet kilkunastometrowych działek. Jedną od drugiej dzielą kamienne mury.

Kiedyś były tu gołe skały. Ale mieszkańcy tych terenów własnymi rękami wyrwali z ziemi kamienie, ułożyli je w mury, tworząc charakterystyczne, opadające ku morzu tarasy. Z powodu niemożliwości mechanizacji (żaden traktor tam nie wjedzie), sposób gospodarowania nie zmienił się tu od czasów antycznych.

Charakterystyczna, czerwona gleba nadaje miejscowym winom niepowtarzany smak i aromat. Nic więc dziwnego, że chorwackie wina są bardzo wysoko cenione przez koneserów. Tyle, że niemal nie do kupienia; prawie cała produkcja jest wypijana na miejscu. Aby więc spróbować wspaniałego chorwackiego wina, trzeba pojechać nad Adriatyk.

Kolory winnic układają się w chorwacką flagę: czerwona gleba, białe skały i niebieskie morze...

Obrazek

Wjechalismy do miasta, dojechać mozna autem tylko do przesmyku prowadzącego na wysepkę, dalej - zakaz wjazdu - choć wjeżdżają auta z zaopatrzeniem i mieszkancy - dla turystów tylko pieszo - i dzieki Bogu. Krótko poszukujemy parkingu na postój, na szczescie niedaleko jest parking strzeżony i w dodatku zadaszony, 8kn za godzine - atrakcyjnie. Zostawiliśmy auto, po schodach w dół, przeszliśmy poprzez ciąg straganów - przez chwile poczułem sie jak na promenadzie w Ustce, na szczescie trwało to tylko krótką chwilę, weszlismy do miasta przez ładną bramę

Obrazek

Uliczki wąskie, super klimat, pelno małych kafejek i lodziarni, po lewej ładny port, jednak my skierowalismy swoje kroki ku kosciółkowi który widniał na szczycie tej wysepki.

Obrazek

Nazwa tego sklepiku pasuje idealnie do jego stanu

Obrazek

Obrazek

W tle kościół św. Jerzego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół niestety był zamknięty (kolejny zresztą - jakieś fatum), otoczenie kościoła to mały cmentarz, wśród grobów rosną przepiękne sosny karłowate, klimat tego miejsca jest niesamowity, widok na Adriatyk ze wzgórza przepiękny, a cmentarz wygląda raczej jak park, drzewka, ławeczki, scieżki - chwilę odpoczęlismy bo słońce prażyło niemiłosiernie, więc cień rzucany przez drzewa okazał się zbawienny, postanowilismy zejść do miasteczka druga drogą prowadzacą w poblizu portu, znów platanina uliczek, na dole postanowilismy skorzystać z lodziarni (trudno odmówić kiedy ma się dwójkę dzieciaków ze sobą).

Obrazek

Obrazek

Po lodach wrócilismy do auta i ruszyliśmy na Krka.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 26.02.2011 21:16

Ciekawa relacja, zwłaszcza że przypomina mi mój pobyt.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 26.02.2011 21:21

darek1 napisał(a):Ciekawa relacja, zwłaszcza że przypomina mi mój pobyt.

Były podobne trasy zwiedzania?
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 26.02.2011 21:51

Fajna relacja, świetne zdjęcia, imponujący nacisk na zwiedzanie, mnóstwo znajomych miejsc. Lejesz miód na moje serce, ciekaw jestem zapytać co w planach na rok obecny?
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 26.02.2011 22:21

Mario 1975 napisał(a):Fajna relacja, świetne zdjęcia, imponujący nacisk na zwiedzanie, mnóstwo znajomych miejsc. Lejesz miód na moje serce, ciekaw jestem zapytać co w planach na rok obecny?

W tym roku chyba zdradzimy Chorwację - w planie Costa Brava i Viva Espana
jacol1972
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol1972 » 26.02.2011 22:33

Bardzo fajna relacja, przysiadam się i czekam na ciąg dalszy :D
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 26.02.2011 23:01

jacol1972 napisał(a):Bardzo fajna relacja, przysiadam się i czekam na ciąg dalszy :D

Dzieki jacol1972 - a cdn nastapi za chwil kilka
predatortata
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) predatortata » 27.02.2011 00:28

Czekamy na ciąg dalszy :).
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 27.02.2011 00:59

A więc następnym przystankiem były wodospady Krka, parking był pełny jak podjechaliśmy, niestety wszystkie miejsca pod drzewami tzn zacienione były zajęte. Zaparkowaliśmy więc na słońcu - a grzało niemiłosiernie - komputer pokazywał 41st. C! Bilety 95kn za dorosłego plus 70kn za dziecko. Łacznie 250kn bo najmłodsza weszła za darmo. Kawałek za kasami czekały autobusy, które bardzo waską drogą zwiozły nas kilka kilometrów w dół. W tym miejscu warto nadmienić, że droga jest bardzo wąska, z prawej skały, z lewej urwisko, jak mijają się dwa autobusy to na milimetry wiec jazda jest dość ekscytujaca. Na dolnym przystanku dwie opcje do wyboru - albo idziemy szlakiem pieszym albo mozemy wybrać rejs statkiem który wtedy kosztował za moją rodzinę kolejne 220kn! Miałem ochotę ale do kolejnego rejsu były dwie godziny wiec postanowilismy isc pieszo. I dobrze, zeszlismy wiec jakies 200m ponizej przystanku i wchodzimy na kładkę drewnianą, okazuje się że to szlak, w taki sposób ciagnie sie właśnie przez cały park.

Bardzo to wygodne zwłaszcza dla dzieci.
Temperatura nie była dobra na wycieczkę ale jak się powiedziało a... to trzeba też powiedzieć.....

Tuż przy wejściu do parku

Obrazek

Takimi właśnie kładkami idzie się przez cały park

Obrazek

W trakcie marszu wiele gatunków zwierząt można spotkać tuż przy kładce

Obrazek

Było niesamowicie gorąco, miałem ogromną ochotę brodzic stopami w chłodnej wodzie ale dużo było ludzi, nie wiedziałem czy wypada, później mogliby np. jacyś Niemcy opowiadać sobie jak to Polak się chłodził w parku. Musiałem więc się powstrzymać. wierzcie mi - to trudne w 41st. upale.

Obrazek

Park Krka jest parkiem od 1985 roku. Jegoniezwykłość rodzi się w rzece Krka, króluje w niej tzw. Martwica Wapienna, jest to wytrącający się z wody wapień kóry osadza sie na wszelkich organizmach, mchy, algi itp. w wynilu tego procesu powstają niezwykłe formy skał osadowych. Tereny wokół rzeki bogate są w zabytki historyczne np. pozostałości akwedukturzymskiej Scardony, rzymski obóz wojenny Burnum - właśćiwie to jego resztki a takze ruiny kilku twierdz Trosenj, Necven, Bogocin a przede wszystkim Kljucica - ze wzgledu na swoje rozmiary i dobrze zachowane mury jest jednym z najwaznieszych obiektów fortyfikacyjnych w Chorwacji - tyle informacji - skróciłem trochę i przerobiłem te z googla.

Na początku wędrówki mamy od razu jedna z najstarszych elektrowni wodnych na świecie i w Europie - podobno została uruchomiona dwa dni poźniej niż znana Nikoli Tesli koło Niagary. Dostarczała niegdyś energię elektryczną dla Sibenika

Obrazek

Wewnątrz elektrowni

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wodospady w większości są małe, co wcale nie oznacza że nie są piękne, podobno dzięki temu bardzo sie szybko zmieniają, co roku trochę się różnią ze względu na ww. Martwicę Wapienną.

Obrazek

A pstrągi potokowe towarzyszą nam na kazdym kroku

Obrazek

Pozwólcie, że przez chwilę oddam głos fotografiom

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ok jak na ten post to chyba wystarczy, reszta pozniej dobranoc :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.02.2011 01:10

Ważka złożyła skrzydełka - modelka jedna :wink:

Fajny ten Wasz spacerek . . . pomimo upalnej pogody 8)

Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 27.02.2011 09:52

Mrugnęła mi okiem, wiedziałem kiedy robić :D
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 27.02.2011 12:11

Późno ale melduje się kolejny czytelnik. Fajne fotki, i milo się wspomina. Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 27.02.2011 12:57

janusz07 napisał(a):Późno ale melduje się kolejny czytelnik. Fajne fotki, i milo się wspomina. Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy.

Witaj, relacja jest ciągle w trakcie pisania - więc jeszcze nie jest za późno - a nawet po zakończeniu dyskusja może przecież trwać. pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Trogir, Ciovo, Sibenik, Krka, Plitvice, Split 2010!!! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone