Re: Trochę wiosny zimą - thanks Aphrodite's Island!
napisał(a) tony montana » 28.02.2013 09:31
Dobra.To skoro jesteśmy na Wyspie Afrodyty, a przed chwilą byliśmy w jej świątyni, "zaliczmy" jeszcze pozostałe miejsca związane ze słynną Boginią Miłości.
Wszyscy słyszeliśmy/czytaliśmy, że Afrodyta powstała z morskiej piany przy Cyprze. Ot, po prostu piana się spieniła i wyszła z niej Afrodyta. Inne źródła mówią, że wcale nie tutaj "wyjszła" jeno koło Kerkiry gdziesik.
Dość sprośny, jak sądzę Hezjod natomiast twierdzi, że powstała z odciętych sierpem jąder (przepraszam, GENITALIÓW) Uranosa i wrzuconych do morza koło Cypru. Tak mocno ponoć wrzuconych, że aż się piana morska skłębiła i "otoczyła" tfu tfu genitalia, że aż utworzyła naszą piękną boginię...
W to jestem w stanie uwierzyć, bo widziałem fale w tym miejscu w zimowy, dość w sumie bezwietrzny dzień przy pieknej pogodzie - to cóż tam sie dzieje, gdy jest sztorm?!
Anyway - pierwszym kochankiem Afrodyty był niejaki Adonis, młodzieniec kraśny i porywczy, a zdybał boginię, w miejscu, w którym będziemy później, a zwie się Baths of Aphrodite
Dalsze losy Afrodyty także są dobrze znane, pono nie zawsze była wierna, ale któż w dzisiejszych czasach jest
;P
Petra tou Romiou - czyli jak ją nazwałem Skała Romana - leży w ciągu drogi B6 ciągnącej się od Pafos do Lemessos (Limassol)
Hm...
Fale tam były mega - wszystko HUCZAŁO WOKOŁO (nie będzie tego widać na fotach zbytnio)
Słodka ta skałka
Wojtek Franz robił sporo zdjęć temu miejsc z tamtych skał w oddali
Ostatnio edytowano 28.02.2013 09:46 przez
tony montana, łącznie edytowano 1 raz