No dobra, może starczy już (ale tylko na chwilę! ) "ogólnych" zdjęć Pafos. Skupmy się na Archeological Site of Pafos. (UNESCO)
W zimę otwarte od 8-17 (w lecie do 19.30) wejście płatne 3.40 E (dzieci under 16 nie płacą - zresztą jak w większości zwiedzanych obiektów na Cyprze)
Wejdźmy zatem
"Wejszliśmy"
Idziemy w kierunku Asklepeionu i Odeonu
Asklepeion - Sanktuarium poświęcone bogu medycyny, Asklepiosowi, był używany również jako dom opieki.
Znajduje się na południe od Odeonu i południowy zachód od Agory.
"Rzut beretem" znajduje się też Odeon. Obiekt z drugiego wieku naszej ery. Dziś, w lecie odbywają się tam koncerty muzyczne i wystawiane są sztuki teatralne. Przetestowałem akustykę, jest znakomita, mówiłem prawie szeptem z jednego końca, zaś byłem słyszany na drugim
Zewsząd widać latarnię (nowa)
Widoczki - tam daleko, po prawej znajdują się Tombs of the Kings (będziemy, a jakże)
Roślinność Pafos (2)
A teraz seryjka jak to się mówi "weltberumhtes" mozaik sprzed nieraz prawie 2000 lat - Wojtek Franz - dał ich całkiem sporo i zdjęcia miał o wiele ładniejsze - ja dam więc nieco mniej, aby się nie powtarzać.
A to moja ulubiona, sprośna nieco mozaika. W skrócie - Pan Hipolit podczas polowania, w towarzystwie swojej sabaki, zostaje nieco onieśmielony listem miłosnym swojej macochy, Phaedry. Owa dziewoja, siedząca na tronie obok, wyraźnie czeka na reakcję Hipolita, czy będzie to rumiany pąs, czy jednak rzuci się on z pożądaniem na wyraźnie rozochoconą laskę. Płonąca pochodnia trzymana przez tego aniołka za nią, a skierowana w jej stronę, ma nam uświadomić, jak mocno "Fedra" płonie namiętnością do Hipcia i jest mówiąc współcześnie "hot"
A to scenka polowania - tygrysek goni czterokopytne zwierzątko ;(
Zaraz je pewnie dogoni, ale artyści układający 10 lat tę mozaikę już tego nie pokazali
Tak gwoli uzupełnienia dodam tylko, że nie są to jakieś "zwykłe" mozaiki - ocenione zostały jako jeden z największych skarbów Cypru. Pod hasłem mozaiki kryje się część wielkiego miasta z czasów rzymskich, (które właśnie zwiedzamy), w którym zachowały się spore kompleksy budowlane. Uważa się, że są one jednymi z najwspanialszych w całym basenie Morza Śródziemnego.