No dobra, czas zakończyć już tę relację - to Kochani (FINALLY!) - ostatni odcinek - później zajmę się już tylko spisem treści dla potomnych, a wątek ten odejdzie w zapomnienie w zakamarki CropelkiJedziemy do Polis - miasta położonego w północno - wschodniej części Cypru. Gdzieś po drodze do Polis, przy molo podobnym do molo w Pucku (zdjęcia robione na molo nie nadają się do publikacji)
A to już samo Polis, które jakoś mnie nie zachwyciło, zjedliśmy tam obiad, a potem udaliśmy się do Baths of Aphrodite (które już pokazywałem)
Chix - Chox Cafe restaurant
Jeśli chodzi o Polis to wsjo, przeglądam jeszcze zasoby, sprawdzając, czy są jeszcze zdjęcia, które były przeznaczone do relacji, a jeszcze ich nie użyłem..
A... tak...ostatniego dnia, na cztery godziny przez odjazdem autobusu na lotnisko (22.00) byliśmy jeszcze w górach - odwiedziliśmy
Chrysorrogiatissa MonasteryA było to tak: zamknięte, stoi tylko jakaś fura, dzień szarzeje, nagle wychodzi młody chłopak i mówi, że jeśli chcemy zwiedzić Monastyr to on dla nas go otworzy.
W środku czekał już duchowny, który miał pewne problemy z mówieniem z racji wieku, ale oprowadził nas, pytał skąd jesteśmy i powiedział, że znał Jana Pawła II i był na jego pogrzebie.
Początki monastyru sięgają XII wieku, obecny wygląd jest z wieku XVIII.
(w środku nie można było robić zdjęć)
Gdyby ktoś był zainteresowany -
Zdjęcia MonastyruNa piątej z rzędu fotce jest mnich, który nas przyjął
Wracając do Pafos, kończąc nasz trip po Cyprze (za kilka godzin żegnamy tę piękną wyspę, po pożegnalnym piwku w ulubionej knajpce na promenadce w Pafos) przejeżdżając obok kolejnego monastyru (ten jednak był zamknięty na głucho - nikt do nas nie wyszedł
Ostatni spacer po Pafos - odkryliśmy miejsce, w którym nie udało nam się być przez tydzień
Do komunikacji z kosmitami
Żegnaj Pafos, żegnaj Cyprze
(Trzy ostatnie fotki z Zamku w Porcie w Pafos)
Geroskipou (odnalazłem dwie fotki) - słynny obiekt
Agia ParaskeviCiężko się pożegnać z Pafos ...
...kotkami...
..knajpkami ...
... kijanką...
ADIEU! Czekamy na samolot - planowana godzina odlotu to 0.30
ŻEGNAJCIE CZYTELNICY - może jeszcze KIEDYŚ pojawią się tu MAPKI
(ale nie wiem czy będzie mi się CHCIAŁO)