Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trochę wiosny zimą - CYPR - thanks Aphrodite's Island!

Cypr jest trzecią co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Hymn państwa nosi tytuł „Imnos is tin Eleftherian, co oznacza „Hymn do Wolności”. Jest to jednocześnie hymn Grecji. Z tego powodu jest nieakceptowany przez Turków zamieszkujących wyspę. Znajdują się tu trzy obiekty, które zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Należą do nich zabytki archeologiczne w regionie Pafos, zdobione kościoły regionu Trodos oraz stanowisko neolityczne Chirokitia. Charakterystycznym dla Cypru gatunkiem fauny jest muflon, który znajduje się tu pod ścisłą ochroną.
Potter
Cromaniak
Re: Trochę wiosny zimą - thanks Aphrodite's Island!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.03.2013 11:29

tony montana napisał(a):Możesz kupić sobie takie kamerki na kask, które też fotki robią

Sie nie śmiej bo już o tym myślałam :evil: . Tylko, że na allegro są takie po 20 zł i po 1000 zł.
A ja się nie znam :evil: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.03.2013 12:37

Hala Sultan Tekke

Obrazek

Za stroną wirtualnycypr.pl

Meczet poza tym, że posiada wspaniały widok na słone jezioro, może pochwalić się niesamowitą historią. Budowlę tę wzniesiono w miejscu, gdzie znajdował się grób Umm Haram, uważanej za krewną (w innych źródłach także za mamkę) Mahometa – stąd wyjątkowe znaczenie tego miejsca dla muzułmanów. Każdego roku przybywają tu tysiące pielgrzymów.

Dokładna data powstania świątyni nie jest znana. Nad grobem Umm Haram, która pochowana została w miejscu swojej śmierci (prawdopodobnie spadła z muła w czasie oblężenia Larnaki przez wojska arabskie pod dowództwem swojego męża), stopniowo wznoszono poszczególne budowle świątynne. Jedną z najczęściej powtarzających się dat wzniesienia meczetu jest rok 1816.

Hala Sultan Tekke jest kompleksem, na który składa się meczet, minaret, mauzoleum i parcele mieszkalne.

Wykopaliska archeologiczne ostatnich lat potwierdzają, że obszar wokół słonego jeziora był zasiedlony już w czasach neolitycznych.

My przyjechaliśmy tutaj po pobieżnym, jak widzieliście, zwiedzeniu Larnaki. Jest mniej więcej godzina 14 , piątek, czyli dzień święty dla Muzułmanów.

Podjeżdżamy naszą Kijanką i widzę, że przygląda nam się z zaciekawieniem facet z podobnej Kijanki Picanto.
Nagle mówi "Widzę, że Kijanka to taki nasz narodowy polski samochód na Cyprze". Para ze Śląska, okazuje się przebywająca już tydzień na Cyprze, podróżuje sobie organizując sobie samemu Reise.

Nazajutrz mieli lecieć do domu, ale przez Rzym, a którym mieli zamiar spędzić dzień. Polecili nam Maltę na przyszłe wojaże (faktycznie, kupiony przewodnik po Malcie sporo obiecuje!), dowiedziałem się, że przepłaciłem za auto ;) (na drugi raz chyba rzeczywiście sprawdzę ceny w necie przed wyjazdem ;)) i rozstaliśmy się po wspólnym odpoczynku pod meczetem.

Nie można jednak było wejść do środka, ponieważ akurat odbywała się tam uroczystość (piątek, wiadomo), lecz i tak miejsce położone jest przepięknie, zaś pogoda, która nam dopisała, dopełniła poczucia dobrze spędzonego czasu daleko od "domu - hotelu" (od razu uprzedzę fakty, że wracaliśmy z Larnaki nie autostradą tylko drogą nadmorską zahaczając m.in na godzinkę do Limassol - mimo, że nieco obawiałem się jazdy lewą stroną po tak dużym i zatłoczonym mieście - ale nie było źle - w końcu był to już mój czwarty dzień za "prawym kółkiem")

Salt Lake, przy którym leży Meczet

Obrazek

Wchodzimy

Obrazek

Moi rozmawiają z Polakami, ja póki co, "japończykuję"

Obrazek

Obrazek

Obiekt z KAŻDEJ strony ;)

Obrazek

Obrazek

To zdjęcie nawet mi się podoba

Obrazek

Obrazek

Jak juz wspominałem, wejść nie było można

Obrazek

Impressive...

Obrazek

Podobno nie można podchodzić do jeziora bardzo blisko, bo można zapaść się po pas znienacka (powiedziała nam polska kelnerka w Larnace)

Obrazek

Żegnaj SALT LAKE - flamingów nie było zbyt dużo :(

Obrazek
Ostatnio edytowano 04.03.2013 13:07 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.03.2013 12:48

tony montana napisał(a):
To zdjęcie nawet mi się podoba

Obrazek

A mnie to :P
tony montana napisał(a):Moi rozmawiają z Polakami, ja póki co, "japończykuję"

Obrazek

Tony,
jak mogłeś zrobić takie niedopatrzenie i pojechać tam w piątek :? ,

musisz wrócić :smo: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.03.2013 12:50

No ale przecież dwie godziny wcześniej, w Larnace, też byliśmy w meczecie :)
I jakoś nas wpuścili, mimo, że piątek

:smo: :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.03.2013 12:57

tony montana napisał(a):Nie można jednak było wejść do środka, ponieważ akurat odbywała się tam uroczystość (piątek, wiadomo), lecz i tak miejsce położone jest przepięknie

Wiedziałem, że Ci się to miejsce spodoba. :)
Miałem to szczęście, że byłem w śrdoku - jest zacnie - ale za to meczet w Larnace zastałem zamknięty, a Tobie się udało wejść.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.03.2013 13:02

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Nie można jednak było wejść do środka, ponieważ akurat odbywała się tam uroczystość (piątek, wiadomo), lecz i tak miejsce położone jest przepięknie

Wiedziałem, że Ci się to miejsce spodoba. :)
Miałem to szczęście, że byłem w śrdoku - jest zacnie - ale za to meczet w Larnace zastałem zamknięty, a Tobie się udało wejść.

Pozdrawiam,
Wojtek

Jak dla mnie to jedno z najpiękniejszych miejsc, które odwiedziłem podczas pobytu na Cyprze - zgadza się :)

No to Ty miałeś szczęście w tym przypadku, ja w innym

:papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.03.2013 13:44

tony montana napisał(a):
Podobno nie można podchodzić do jeziora bardzo blisko, bo można zapaść się po pas znienacka ...

My z kolei byliśmy tam w lipcu i mam zdjęcia jak dzieciaki latają po soli :lol: . Jezioro zupełnie wyschło. Niesamowite wrażenie :papa: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.03.2013 14:03

Potter napisał(a):
tony montana napisał(a):
Podobno nie można podchodzić do jeziora bardzo blisko, bo można zapaść się po pas znienacka ...

My z kolei byliśmy tam w lipcu i mam zdjęcia jak dzieciaki latają po soli :lol: . Jezioro zupełnie wyschło. Niesamowite wrażenie :papa: .

Potter,
chyba zapomniałaś napisać relacji :? :roll: :smo: .
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.03.2013 14:52

mysza73 napisał(a):Potter,

Mysza to było 10 lat temu :lol: . Mieliśmy tylko analoga i pożyczoną od kolegi, co to ojca w Jameryce miał, cyfrówkę o zabójczej matrycy 800 tys. pikselków :lol: . Zdjęcia raczej do Muzeum Techniki niż do relacji się nadają :mrgreen: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.03.2013 15:23

Potter napisał(a):
mysza73 napisał(a):Potter,

Mysza to było 10 lat temu :lol: . Mieliśmy tylko analoga i pożyczoną od kolegi, co to ojca w Jameryce miał, cyfrówkę o zabójczej matrycy 800 tys. pikselków :lol: . Zdjęcia raczej do Muzeum Techniki niż do relacji się nadają :mrgreen: .

Aaaaaa :lol: ,
czyli to Ty biegałaś po soli :smo: .
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.03.2013 15:35

mysza73 napisał(a):Aaaaaa :lol: ,
czyli to Ty biegałaś po soli :smo: .

No raczej :lol: .
Jak nie zapomnę to spróbuję coś wyszperać i wstawić ... Tylko jedno malutkie zdjątko coby Tony'emu nie śmiecić :mrgreen: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.03.2013 18:13

Można "pośmiecić" ne ma problema

Jeśli dobrze rozumuję to czy jedna z Koleżanek wraz z weekendem majowym będzie miała "zrobione" trzy spore wyjazdy w tym roku?

Toż to "prawie jak Wojtek Franz" ;) :P

3 x ITALIA!!!

Albowiem zakładam, że nasza WSPÓLNA kawa w Weronie będzie trzecim skandaliczno-włoskim wyjazdem :wink: :wink: :P

I KTO TU JEST BURŻUJ MYSZA?

8O 8O 8) :twisted: :smo: :hut:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.03.2013 18:56

No właśnie: I kto tu jest burżuj Mysza ?
Bo ja tam nie wiem ... :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.03.2013 19:12

Potter napisał(a):No właśnie: I kto tu jest burżuj Mysza ?

Mysza chyba siatke oglada...

No to co Mysza? KTO? :) ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.03.2013 19:56

tony montana napisał(a):
Potter napisał(a):No właśnie: I kto tu jest burżuj Mysza ?

Mysza chyba siatke oglada...

No to co Mysza? KTO? :) ;)

Obydwoje burżuje jesteście :oczko_usmiech: :smo: ,
ja to szara myszka przy Was :smo: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Cypr - Kýpros

Trochę wiosny zimą - CYPR - thanks Aphrodite's Island! - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone