THE PLANLot Ryjkiem na tydzień do ciepłego.
Lot ma być z GDN (nie chce nam się jechać autem nigdzie daleko a potem wracać)
Lotnisko Gdańsk Mistrzowie PR od mydlenia oczu w kwestii sukcesu, nie ma za wielkiej oferty zimą na południe Europy (latem też zresztą nie ma ona porównania z KTW/KRK czy WRO, celowo nie wspominam o Wawie bo to bez sensu)
Zatem: Alicante.
Zwykle jest dość drogo na tej trasie z GDN - udalo się kupić jednak bilety za nieco ponad 1,7 tysia na trzy osoby dorosłe oraz 12 latka - oczywiście tylko z bagażem podręcznym (wyszło po 217 PLN za 1 lot na osobę)
Lokalizacja: nie, nie Alicante, jedziemy do Andaluzji - w 2015 roku latem w niebotycznych momentami temp. zwiedziliśmy nieco zachodniej Andaluzji (na wschód od Gibu byliśmy tylko na plaży w Esteponie wracając z Rondy), to teraz może okolice Malagi?
Wybraliśmy Nerja, sprawdzone miasteczko przez szwagrów latem. Urbanization Chimenea. Blisko plaży, ale dość stromo 500 metrów pod górę - w lato w 40 stopniach byłby problem z wchodzeniem
Auto - z Firefly (prze Ryanair Car) - pierwotnie 30 Euro za tydzień (z ubezpieczeniem z Axa - normalnie .... 15 Euro za tydzień....sic!) - Ford Fiesta or Similar plus opłata administracyjna 40Euro i jakaś mętna polityka paliwowa.....
Niby dostaje auto z pełnym bakiem, mogę oddać z pełnym ale coś tam za to jeszcze płacę, albo częsciowo pełny albo prawie pusty i wtedy płacę niebotyczne 60 czy 70Euro
Mogłem się z tego "zwolnić" poprzez wykupienie czegoś tam, opcję full insiurens i zmianę auta na Kia Carens w dieslu - wszystko za 138 Euro (myślę se - niecałe 20 Euro za dzień - biorę)
Auto dużo większe od Fiesty, diesel mniej pali - przeżyję
Natomiast wczoraj na karcie okazało się, że jakoś nie "wykupiłem" się chyba od tej całej opłaty adm., bo pobrali mi te 40Eur więcej
Ryanair Car umywa ręce "talk directly to Car rental" my nie mamy wglądu w ich system blablabla
Dali mi numer Firefly, ale maila już dać nie mogą.....
A ja wolę mieć moja petycję i i ich odpowiedz na mailu nie?
Zatem: żadnych tajemniczych polityk paliwa na przyszłość (ma być full>full) oraz żadnych dziwnych opłat administracyjnych (nie wiadomo za co)
Lecimy! Alicante 6:35
na Lotnisku w Alicante przy Firefly porządek jak w ZUS - każdy pobiera numerek i czeka na swoją kolej. Miałem chyba 17 numerek i byłem przerazony, ale szybko szło i po 40 minutach jechaliśmy już A7 kierunek Almeria/Malaga
CDN