Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trochę słońca zimą... Andaluzja Luty 2019

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.06.2019 18:29

Buber napisał(a):Tony co byś polecił na tydzień w Andaluzji (pierwszy raz) zimową porą - 1. Sewille, Kordobę, ew. Kadyks (baza Sewilla i renfe a la marzena), czy 2. Malaga (+ auto - Gibraltar, Ronda, Granada)

Robiłam przymiarki do Andaluzji na ten rok. Liczyłam, że uda się skorzystać z pociągów między Malagą, Sewillą, a Kordobą, ale szybko sobie odpuściłam. To nie trenitalia, jest rzadziej i przede wszystkim drożej. Lądując w Maladze najbardziej racjonalny wybór to moim zdaniem auto.
Chyba, że będziesz lądować w Sewilli? Między samą Sewillą i Kordobą jakoś to jeszcze wygląda.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 22.06.2019 18:57

Marzena co do wyboru środka transportu nie mam wątpliwości - z Sewilli do Kordoby mnóstwo połączeń kolejowych - w tym bardzo szybkie, no i do Kadyksu też można na jeden dzień wyskoczyć (ceny akceptowalne - zwłaszcza jak kupimy wcześniej); rejon Malaga - tylko auto .. pociąg mocno czasochłonnie i drogo, autobusy ...ewentualnie.
Ja zastanawiam się tylko co najpierw i dość gruntownie ...a mam tylko tydzień.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.06.2019 21:46

Buber napisał(a):Ja zastanawiam się tylko co najpierw i dość gruntownie ...a mam tylko tydzień.

Ciekawa jestem opinii Tonego, bo trudno byłoby mi wybrać.
Miałam chęć, żeby w dwa, może dwa i pół tygodnia mniej więcej objechać całość, ale temat został odłożony na kiedyś.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.06.2019 08:55

Tony co byś polecił na tydzień w Andaluzji (pierwszy raz) zimową porą - 1. Sewille, Kordobę, ew. Kadyks (baza Sewilla i renfe a la marzena), czy 2. Malaga (+ auto - Gibraltar, Ronda, Granada) ??
Wiesz że ja lubię gruntownie i też spanie każdego dnia gdzie indziej jak Michał radzi, nie wchodzi w grę.

Hej
Sam nie wiem, trudny wybór, ja w zachodniej Andaluzji byłem tylko latem, a we wschodniej tylko zimą
Nigdy nie jeździłłem w obcym kraju koleją na taką skalę, więc mam dośw. tylko z autem

Mimo Sewilli i Kordoby (ach!) zacząłbym jednak od bazy koło Malagi i zwiedzeniu tego miasta + Granada, Gib, Ronda)
Fajnie jest jednak pochodzić sobie rano i wieczorem nad morzem w Andaluzji
:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.06.2019 09:13

Ja mogę nocleg podrzucić na priv w Torrevieja (na zachód od Alicante) - przyjaciółka siostry wynajmuje :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.06.2019 10:08

piekara114 napisał(a):Ja mogę nocleg podrzucić na priv w Torrevieja (na zachód od Alicante) - przyjaciółka siostry wynajmuje :D
Dawaj Beatka ten namiar :oczko_usmiech: , zawsze się przyda ... kiedyś :smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.06.2019 07:30

Alhambra odcinek 657

8O 8O
Obrazek

Ujmują mnie te detale...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fantastico
Obrazek

8O 8O
Obrazek

Pałac Nasrydów wart jest każdych pieniędzy
Obrazek

Obrazek

Spędzamy tu około 45 minut
Obrazek

Po czym mamy okno na Granadę
Obrazek

Dźwig
Obrazek

Z tego świetnego view pointu będziemy oglądac Alhambrę za godzinkę
Obrazek

CDn
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 28.06.2019 12:39

Allhambra przepiękna. Zdjęcia (w sensie kadry) jakbym prawie swoje widział ;)

pozdrawiam, Michał
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.06.2019 13:26

majkik75 napisał(a):Allhambra przepiękna. Zdjęcia (w sensie kadry) jakbym prawie swoje widział ;)

pozdrawiam, Michał

Podejrzewam, że akurat z tego miejsca to wszyscy maja takie same foty ;)

:lol:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 28.06.2019 15:09

Żeby nie było ,że nikt się w relacji nie odzywa :oczko_usmiech: ...dalej sobie oglądam :wink: :papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.06.2019 22:06

piekara114 napisał(a):Ja mogę nocleg podrzucić na priv w Torrevieja (na zachód od Alicante) - przyjaciółka siostry wynajmuje :D

Dzięki , fajna miejscówka na wypoczynek, ale na zwiedzanie Andaluzji raczej za daleka.

Tony - Alhambra piękna ... cudowności - ile tam trzeba czasu, żeby się tym ponapawać i dobrze zwiedzić ?
Ta czy siak myślę, ze to architektoniczne ukoronowanie Andaluzji, więc nie wiem czy najpierw nie zobaczę Sewilli i Kordoby, a lepsze zostawię sobie na zaś ...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.06.2019 07:25

ajdadi napisał(a):Żeby nie było ,że nikt się w relacji nie odzywa :oczko_usmiech: ...dalej sobie oglądam :wink: :papa:

Spoko Adrian :)

Buber napisał(a):Dzięki , fajna miejscówka na wypoczynek, ale na zwiedzanie Andaluzji raczej za daleka.

Zdecydowanie za daleka - chyba, że mysli się o zwiedzaniu raczej ALicante, Murcii, okolic Tabernas, ew Lorca.

Buber napisał(a):Tony - Alhambra piękna ... cudowności - ile tam trzeba czasu, żeby się tym ponapawać i dobrze zwiedzić ?
Ta czy siak myślę, ze to architektoniczne ukoronowanie Andaluzji, więc nie wiem czy najpierw nie zobaczę Sewilli i Kordoby, a lepsze zostawię sobie na zaś ...

Aby sie ponapawać to myślę, że można spędzić tam cały dzień. My jednak ze względu na napięty grafik - zwiedzumy jeszcze tego dnia sama Granadę oraz pojedziemy w zaśnieżone Sierra Nevada, spędzilismy tam ok. 4-5h

:papa:
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 03.07.2019 20:02

Buber napisał(a):No pięknie tam jest ... i nie wiem czy nie najładniej w Andaluzji.
Tony co byś polecił na tydzień w Andaluzji (pierwszy raz) zimową porą - 1. Sewille, Kordobę, ew. Kadyks (baza Sewilla i renfe a la marzena), czy 2. Malaga (+ auto - Gibraltar, Ronda, Granada) ??
Wiesz że ja lubię gruntownie i też spanie każdego dnia gdzie indziej jak Michał radzi, nie wchodzi w grę.

Nie doradzę co masz wybrać, bo nie wszędzie byłam.
Może coś Ci podpowie taki plan jaki zrealizowaliśmy i bardzo byliśmy zadowoleni.
Polecieliśmy z biurem podróży, bo było tanio, a na miejscu wypożyczyliśmy auto.
Hotel mieliśmy w miejscowości Fuengirola ok. 30 km od Malagi.
1 dzień. Pociągiem pojechaliśmy do Malagi
Teraz już mamy auto
2 dzień. Dotarliśmy do Rondy, potem do Setenil de las Bodegas – bardzo polecam, piękne (nie komercyjne) białe miasto w skałach Wracając do hotelu jeszcze na chwilę wpadliśmy do komercyjnego białego miasta Mijas Pueblo. Też warto, bo ładnie jest i widoki piękne.
3 dzień - Sevilla.
4 dzień – Gibraltar i na deser jeden z najpiękniejszych portów w Benalmádenie.
5 dzień – Granada (wycieczka z biura, bo my lecieliśmy do Hiszpanii z nienacka :smo: i już nie można było biletów kupić do Alhambry)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 04.07.2019 12:09

Tony i Aga dzięki... coś powoli się krystalizuje :D .
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 04.07.2019 12:12

Buber napisał(a):Tony i Aga dzięki... coś powoli się krystalizuje :D .

Wojtek na jaki termin planujesz Hiszpanię :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Trochę słońca zimą... Andaluzja Luty 2019 - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone