Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trochę na wyspie trochę na lądzie 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 14.02.2013 23:35

witam wszystkich Cromaniaków :papa:

W te zimowe wieczory najlepiej powspominać troszkę o gorących zakątkach :hut: . A gdzie, jak nie na forum cro.pl, zwłaszcza, że wpominki dotyczą Chorwacji właśnie.

Chciałbym króciutko opisać relację z pobytu na Hvarze i miejscowości Vinisce. Zainteresowanych zapraszam.

A więc zaczynam
Do Chorwacji wybraliśmy się po raz trzeci. Poprzednio dwukrotnie odpoczywaliśmy w uroczym Marusici. Z pobytu w 2011 roku zamieściłem relację. Tym razem bardzo chcieliśmy wybrać się na wyspę. Zachęceni pozytywnymi opiniami wybraliśmy Hvar.

Opierając się na opinii doświadczonych forumowiczów wybraliśmy drogę promem przez Drvenik i pomimo, że wracając nie skusiłem się na prom do Splitu to i tak uważam, że krótki rejsik pomiędzy Sucuraj a Drvenikiem był strzałem w dziesiątkę.

Prom zapakowany na maxa

Obrazek

Obrazek

Płyniemy na wyspę :D

Obrazek

Rejs trwa krótko około 40 minut. W sezonie promy kursują często i niekoniecznie zgodnie z rozkładem. Jeżeli któryś nam ucieknie już w oddali widać jak płynie kolejny, nie oczekujemy więc zbyt długo. Do Drvenika jedziemy Jadranką, na którą zjeżdżamy z autostrady na wysokości miejscowości Zadvarje. Potem podziwiając makarską riwierę kierujemy się na południe. My po drodze zatrzymaliśmy się jeszcze na zakupach w Makarskiej, ale odcinek do przejechanie nie jest zbyt długi i można pokonać go w niecałą godzinę. Tak więc szczerze polecam tę trasę.

Dopływamy do Sucuraju i po prawej stronie fotografowana przez wszystkich latarnia, którą ja również muszę uwiecznić na obrazku :wink:

Obrazek

Na dzisiaj tyle - pozdrawiam
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 15.02.2013 00:16

Czyżby pierwszy?
Chętnie się ogrzeję.
ewelka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewelka1 » 15.02.2013 11:00

Jestem druga! :papa:
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 15.02.2013 11:02

Super,relacja z Hvaru,zasiadam i ja:)
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 15.02.2013 11:35

Załapałam się na pierwszy rząd :)
cocu1978
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocu1978 » 15.02.2013 12:13

Witajcie,
Z przyjemnością poczytam i popatrzę, bo na Hvar jeszcze z rodzinką nie dotarliśmy :D
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 15.02.2013 16:14

Jak się troszkę przesuniecie to i ja się zmieszczę :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2013 16:22

Chętnie popatrzę na piękny Hvar :)
Etosote
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Etosote » 15.02.2013 18:05

Rowniez zasiadam i czekam z niecierpliwoscia na ciag dalszy.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 15.02.2013 22:13

Jak miło zobaczyć znajome kąty... bardzo chętnie poczytam :D :D
:papa:
zibi.s
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi.s » 15.02.2013 22:34

Witamy i z chęcią podpatrzymy, zwłaszcza że to nasz tegoroczny cel :smo:
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 16.02.2013 03:29

Serdecznie witam wszystkich zainteresowanych.
W tym szczególnie Maslinkę- miłośniczkę wyspy Hvar dzięki jej inicjatywie dowiedziałem się bardzo wiele na temat wyprawy w ten rejon, mogłem się świetnie przygotować. I właściwie nic mnie nie zaskoczyło... Aczkolwiek wiadomo przeżyć na własnej skórze, a czytać, to co innego...
zibi.s
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi.s » 16.02.2013 12:31

Co jest Daniel? Niedługo południe, ludzie czekają :?
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 16.02.2013 12:40

No dobra jedziemy dalej.

Ze Szczecina wyruszyliśmy 5 sierpnia. Tym razem jechaliśmy bez noclegu po drodze. Do Sucuraju przybyliśmy, czy raczej przybiliśmy (promem) 6 sierpnia około godziny 11.00. Miasteczko moim zdaniem raczej nie nadaje się na wakacyjny pobyt, ale wiadomo każdy ma swoje typy. Naszym celem był Ivan Dolac.

Przed wyjazdem szukaliśmy czegoś niedużego z ładną plażą - z uwagi na 5-latka, z łagodnym dostępem do morza, bez skał, czy betonowych "tarasów". Po prostu dobrego miejsca do plażowania. Ivan Dolac spełniał wszystkie kryteria i nie żałujemy. Kwaterkę też wyszukałem niczego sobie, za całkiem rozsądną cenę - 48 euro za 4 osoby.
to link do apartamentu: http://www.apartmanilucic.com/.
Kuchnia, łazienka i pokój (sypialnia) z dużym łóżkiem małżeńskim i drugim piętrowym dla dwójki dzieciaków. Z sypialni wyjście na taras. Przy domu grill ze stołem biesiadnym. U właściciela można zamówić i dobrze podjeść, zwłaszcza polecam świeże owoce morza. Gospodarze nie wtrącają się są mili i uczynni.

Tak więc przybyliśmy do Sucuraju i bez zbędnych ceregieli od razu ruszyliśmy zgodnie kierunkowskazami w kierunku Jelsy. Na początku droga była niczego sobie, jednak już po kilku kilometrach zaczęła się niezła jazda. Asfalt na szerokość 2 samochodów zaczął się nieźle kręcić i wyginać to w prawo to w lewo.

Od Sucuraju do sławnego tunelu jest jakieś 53 km. Odcinek ten pokonaliśmy w półtorej godziny - to świadczy z jaką drogą mamy do czynienia.

Opowieści o tej trasie nie są przesadzone - zapewniam. Ale polecam tę drogę, jest niesamowicie malownicza i krajobrazowa. Oczywiście dla tych z lękiem wysokości i chorobą lokomocyjną będzie ciężką przeprawą no i kierowca też od czasu do czasu się spoci, zwłaszcza przy wymijankach. jednak kto nie przejechał tym odcinkiem nie ma co opowiadać o drogach na Hvarze. Te dzielą się na szeroką i nowoczesną w obszarze od Jelsy do miasta Hvar (z wyjątkiem starej drogi od Stari Gradu do Hvaru) i na pokręconą wąską jak cholera drogę nad przepaściami pomiędzy Jelsą a Sucurajem. Więc pewnie tym którzy przypłynęli promem ze Splitu nie dane było pojechać na wschodnią część wyspy.

Po pokonaniu najtrudniejszego odcinka dojechaliśmy do tunelu

Obrazek

Czy widzisz światełko w tunelu?

Przejazd przez tę skalną jamę :lol: regulowany jest światłem. Ruch musi odbywać się wahadłowo z uwagi na szerokość - dla jednego pojazdu. Ciekawe doznanie. Po drugiej stronie widok na morze, w pierwszym planie wyspę Scedro i kręty stromy zjazd w kierunku do Ivan Dolac i Zavali.

Obrazek

Tego dnia już nie miałem sił na fotografowanie, to był czas na rozładunek zakwaterowanie, i krótka orientacja w terenie. Kolejne dni to zwiedzanie wyspy, ale o tym później.
Skooter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skooter » 16.02.2013 12:46

Witam wszystkich. Ooooooooo ! Widze , ze prawie miejsc juz nie ma , ale przycupne na balkonie i czekam tez na relacje . Hej
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies