Re: Trochę lata wiosną, "How are you, my friend?" - Turkiye
napisał(a) tony montana » 14.05.2013 09:50
BODRUM cz.4 i ostatnia (na razie)Zamek z "drugiej" strony portu (zachodniej, jeśli chodzi o strony świata)
Zboża na dachu rosną ...
Kierujemy się ku "górze" - wiemy już, że Mauzoleum dziś zamknięte ... wiem, też, że po tym jednym z Siedmiu Cudów Świata Starożytnego została naprawdę kompletna KUPA KAMIENI (nie dla Myszy i nie dla Potter)
więc jakoś strasznie nie żałuję, że nie wejdę ... ale zza ogrodzenia CHCĘ zobaczyć ...
Za WIKI
Mauzoleum w Halikarnasie (obecnie Bodrum w południowo-zachodniej Turcji) – jeden z siedmiu antycznych cudów świata. Był to grobowiec Mauzolosa, perskiego satrapy Karii wzniesiony ok. 350 p.n.e. Budynek został zaprojektowany na polecenie królowej-wdowy – Artemizji, przez architektów Satyrosa i Pyteosa, ozdobiony przez rzeźbiarzy Skopasa, Leocharesa, Timoteosa i Bryaksisa z Karii[1].
Pozostałości po Mauzoleum
Mauzoleum nie przetrwało do naszych czasów — zaniedbana budowla pod wpływem upływu czasu, działań ludzi i trzęsień ziemi stopniowo popadała w ruinę. W 1404 roku tylko fundamenty i podstawa budynku pozostawały całe. W 1494 i 1522 joannici zagrożeni najazdem muzułmanów używali surowców z mauzoleum, aby wzmocnić swoją siedzibę, Zamek św. Piotra. W trakcie rozbiórki Mauzoleum został odkryty sarkofag Mauzulosa, który następnie zaginął. Część zabytków z mauzoleum, m.in. rzeźby, znajduje się w British Museum w Londynie.
Wysokość: 45 m, Wymiary: 35,6 m x 25 m
Jońska świątynia z kolumnadą, na którą składało się 40 kolumn[2]; na szczycie 24-stopniowa piramida z kwadrygą niosącą postaci zmarłego króla i jego małżonki – Artemizji.Miejsce to znajduje się przy Turgutreis Street
ale tak naprawdę koło prywatnych domów i ogrodów dzisiejszych mieszkańców Bodrum (nieco trudno trafić nawet zaryzykuję stwierdzenie)
Mało widać, ale co tam
Idziemy dalej Turgutreis Cad w stronę dworca dolmuszy .... tutaj dochodzimy do clu mojej opowieści ... czyli ...
Jak nie wypożyczać 6 osobowego auta w Turcji - będzie DŁUŻSZA PRZYPOWIEŚĆ, omawiająca rzecz, jak może nie udać się taka prosta wydawałoby się sprawa ...
Ale to w następnym odcinku!!
teraz jeszcze zobaczmy ... parę fotek
"Kwiatki" w Bodrum
palemki...