Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trochę lata wiosną, "How are you, my friend?" - Turkiye 2013

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
mysza73
Weteran
Re: Trochę lata wiosną, "How are you, my friend?" - Turkiye

Postnapisał(a) mysza73 » 09.05.2013 11:27

tony montana napisał(a):CDN Bodrum nastąpi .. (nie wiem kiedy) :)

:papa: :papa: :papa:

Już ja Cię przypilnuję, żebyś się nie guzdrał :roll: :evil: :smo: .
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 09.05.2013 21:08

Bodrum CZĘŚĆ 2

Gwoździem programu jak dla mnie było zwiedzanie ogromnego Zamku Św. Piotra.

Do Zamku nie sposób nie trafić, znajduje się przy samej marinie jachtowej.

Obrazek

Ze względów informacyjnych podaję ceny wstępu: od łebka 20 lira (czyli ok. 4 dyszek), dzieci poniżej 12 roku życia nie płacą, płatność tylko w lirach, można płacić kartą, co też uczyniłem.

Wchodzimy na obiekt

Obrazek

Joannici trochę pobudowali na tych terenach (byłem juz na ich obiektach w Rodos Town i Lindos)

Obrazek

Budowali go od XV do XVI wieku

Obrazek

Budowla jest imponujących rozmiarów

Obrazek

Obrazek

Na Zamku znajduje się kilka wież nazwanych od narodowości rycerzy wchodzących w skład zakonu

Obrazek

Rozciągają się stąd wspaniałe widoki (zdjęcia nie są w stanie tego oddać)

Obrazek

Obrazek

Ciężko mi uwierzyć, że w Bodrum mieszka tylko ok. 35.000 ludzi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN

:boss: :papa:
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 09.05.2013 22:47

Fajnie jest wrócić na forum po małej nieobecności - jest co poczytać w kontynuacjach , a i nowych relacji sporo

Jestem już na bieżąco z Twoją relacją . Podoba mi się :D

Pozdrawiam
Piotr
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 09.05.2013 23:05

WOW! Blade twarze wyruszyły na kolejne ziemie!!! 8O
I poznają kolejne ludy i plemiona!

tony montana napisał(a): lotnisko Milas-Bodrum powitało nas zaś pogodną pogodą i rzeszą pań z Itaki ;)

Z tego co wiem, to "Itaka" zajmuje się uprowadzonymi i zaginionymi.
Turcy Was porwali czy samolot ktoś wam uprowadził? 8O :lol: :wink:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 10.05.2013 09:15

piotrf napisał(a):Fajnie jest wrócić na forum po małej nieobecności - jest co poczytać w kontynuacjach , a i nowych relacji sporo

Jestem już na bieżąco z Twoją relacją . Podoba mi się :D

Pozdrawiam
Piotr

Wczasowałeś gdzieś Piotrze?
Ciesze się, że będziesz wpadał :
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 10.05.2013 09:17

Fatamorgana napisał(a):WOW! Blade twarze wyruszyły na kolejne ziemie!!! 8O
I poznają kolejne ludy i plemiona!

tony montana napisał(a): lotnisko Milas-Bodrum powitało nas zaś pogodną pogodą i rzeszą pań z Itaki ;)

Z tego co wiem, to "Itaka" zajmuje się uprowadzonymi i zaginionymi.
Turcy Was porwali czy samolot ktoś wam uprowadził? 8O :lol: :wink:

Bladze twarze nie próżnują ostatnio, po co kisić kasę jak zaraz kryzys wszystko zeżre? (1,5-2% zarobku na lokatach - nawet na inflację nie starcza - pusty śmiech) Trza żyć i bawić się HE!

Na szczęście nic nam się nie stało, a Panie były w nadobnych kostiumach, każda w takim samym ;) :boss:
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 10.05.2013 09:36

tony montana napisał(a):

... fakt ! 8)
Kowal38
Cromaniak

Postnapisał(a) Kowal38 » 10.05.2013 10:13

..hm :roll:

..no i co tu godać :roll:

..dlo Tony-ego i Rodzinki :papa:

..six with a plus for You my Friends :wink: jak godo Tony po anglicku

..po turecku .....ino umiym..... sabah iyi :wink: i :wink: iyi geceler :wink:

..w Bodrum my nie byli , pzejyzdzoli my łobok

...oglondomy i cytomy s pzijymnościom

..Pozdrowiajom Kowolki :wink: :papa: :hut:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 10.05.2013 10:31

mariusz-w napisał(a):
tony montana napisał(a):

... fakt ! 8)

A jechało się dwupasmówką przez miasto kawał czasu, zresztą przez dużo większy Limassol (przez jego kawałek) jechałem 3 razy dłużej. Tajemnicy wg mnie w tym żadnej nie ma - po prostu tam nie ma bloków :)
Każdy ma domek, a przy domku kawałek ogródka - to musi sporo miejsca zajmować :)

Kowal38 napisał(a):..hm :roll:

..no i co tu godać :roll:

..dlo Tony-ego i Rodzinki :papa:

..six with a plus for You my Friends :wink: jak godo Tony po anglicku

..po turecku .....ino umiym..... sabah iyi :wink: i :wink: iyi geceler :wink:

..w Bodrum my nie byli , pzejyzdzoli my łobok

...oglondomy i cytomy s pzijymnościom

..Pozdrowiajom Kowolki :wink: :papa: :hut:

Dziękuje piknie Kowolkom :)

Będziemy jeszcze w kilku miejscach, które mogą Was zaintersować :boss:
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 10.05.2013 11:05

tony montana napisał(a):Każdy ma domek, a przy domku kawałek ogródka - to musi sporo miejsca zajmować :)

No musi ! 8) ... ja przez te okolice tylko przemoknąłem i gdzieś na jakimś kempingu spędziłem noc.
Ale to gdzieś w lesie było ! 8)

pozdrawiam.
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 12.05.2013 10:58

tony montana napisał(a):Bladze twarze nie próżnują ostatnio, po co kisić kasę jak zaraz kryzys wszystko zeżre? (1,5-2% zarobku na lokatach - nawet na inflację nie starcza - pusty śmiech) Trza żyć i bawić się HE!

Z tego wniosek, że mój brat i jego bliscy wykonują tzw. "Taniec Życia" (kiedyś wojownicy odprawiali "Taniec Ducha"...). :) :) :) :wink: :lol:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 12.05.2013 11:04

Fatamorgana napisał(a):
tony montana napisał(a):Bladze twarze nie próżnują ostatnio, po co kisić kasę jak zaraz kryzys wszystko zeżre? (1,5-2% zarobku na lokatach - nawet na inflację nie starcza - pusty śmiech) Trza żyć i bawić się HE!

Z tego wniosek, że mój brat i jego bliscy wykonują tzw. "Taniec Życia" (kiedyś wojownicy odprawiali "Taniec Ducha"...). :) :) :) :wink: :lol:

Chyba nieźle tancują :roll: :oczko_usmiech: ,
bo Tony nie ma czasu pisać dalej :evil: :smo: .
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 12.05.2013 12:44

tony montana napisał(a):Gwoździem programu jak dla mnie było zwiedzanie ogromnego Zamku Św. Piotra.
Swego czasu po przeczytaniu informacji w przewodnikach zrezygnowałem z wejścia do środka. Zobaczymy, czy mnie przekonasz, iż to był błąd.

Pozdrawiam,
Wojtek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 13.05.2013 10:12

piotrf napisał(a):Jestem już na bieżąco z Twoją relacją . Podoba mi się :D

Podpisuję się :lol:

Ale się Tony rozpodróżował 8O :)
Samolotowo... to chyba rozlatał :roll: (no bo nie rozleciał :wink: )
Co prawda mi (nam) opcja samolotowo-hotelowa niezbyt odpowiada :wink: , ale na szczęście Tony strasznie lubi zwiedzać, super opisywać co widział, no i podaje masą szczegółów praktycznych :idea: . I o to chodzi...

Tak więc na pewno chętnie będę tu zaglądał bo wciąż jest w nas dylemat... wybrać się do TR czy może jednak nie :roll:

Pozdrawiam
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 13.05.2013 11:34

mariusz-w napisał(a):
tony montana napisał(a):Każdy ma domek, a przy domku kawałek ogródka - to musi sporo miejsca zajmować :)

No musi ! 8) ... ja przez te okolice tylko przemoknąłem i gdzieś na jakimś kempingu spędziłem noc.
Ale to gdzieś w lesie było ! 8)

pozdrawiam.

Przemokłeś - deszcz padał ? (w Turcji?!? ;) to tam też pada? ;), czy raczej przemknąłeś Mariuszu :)
Zakładam, że to drugie, ale wolę się upewnić :)

:papa: :papa:

Fatamorgana napisał(a):

No, mam nadzieję jeszcze trochę .... POTAŃCZYĆ :)
Bo jakoś mi to to z KOŃCEM kojarzy - to co napisałeś :)

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Gwoździem programu jak dla mnie było zwiedzanie ogromnego Zamku Św. Piotra.
Swego czasu po przeczytaniu informacji w przewodnikach zrezygnowałem z wejścia do środka. Zobaczymy, czy mnie przekonasz, iż to był błąd.

Pozdrawiam,
Wojtek

A tego nie wiem, mnie się bardzo podobało, piekne widoki na Bodrum i Wyspy, sporo kamienia pod nogami :)

Jaki dowiedziałem sie, że Mauzoleum we wtorki(sic!) nieczynne - a podobno tylko w poniedziałki maja wolne... to stwierdziłem, że Zamku Św. Piotra na bank nie odpuszczę

:) :papa:

kulka53 napisał(a):
Ale się Tony rozpodróżował
Samolotowo... to chyba rozlatał (no bo nie rozleciał )
Co prawda mi (nam) opcja samolotowo-hotelowa niezbyt odpowiada , ale na szczęście Tony strasznie lubi zwiedzać, super opisywać co widział, no i podaje masą szczegółów praktycznych . I o to chodzi...

Tak więc na pewno chętnie będę tu zaglądał bo wciąż jest w nas dylemat...
wybrać się do TR czy może jednak nie

Pozdrawiam

No, ale za to Włochy póki co musiałem skrócić nieco (wypadł tydzień na Gargano) ze względów rodzinnych

A szczegóły praktyczne lubię podawać, bo ciężko je czasem znaleźć w necie, są opisy zabytków, ale już w jakiej kolejności do nich iść, jaki jest czas przejścia z jednego miejsca na drugie, ile co kosztuje, czy można płacić kartą albo w innych walutach - już nie zawsze łatwo można znaleźć

8) :twisted: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Trochę lata wiosną, "How are you, my friend?" - Turkiye 2013...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies