Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trochę lata wiosną, "How are you, my friend?" - Turkiye 2013

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Potter
Cromaniak
Re: Trochę lata wiosną, "How are you, my friend?" - Turkiye

Postnapisał(a) Potter » 07.05.2013 13:15

tony montana napisał(a):Potter Hallo :)
a gdzie relacja z Werony i reszty ?
:smo: :smo: :papa:

"Najsampierw" to ja muszę aparaty znaleźć. A żeby je znaleźć to muszę się zastanowić w której torbie są. A potem jeszcze muszę tę torbę spod stosu innych wydobyć i ją rozpakować ... :wink:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 07.05.2013 15:14

ROZPOZNANIE TERENU vol.1

http://wikimapia.org/#lang=pl&lat=37.07 ... 4&z=17&m=b

Lokalizacja Hotelu Crystal
http://goo.gl/maps/9npcx

Gdzie w ogóle byliśmy? Półwysep Bodrum leży w płd-zachodniej Turcji, jest terenem mocno pagórkowatym (gdy ujrzałem teren, wybiłem sobie z głowy pomysły o zwiedzaniu go rowerem porankami - nie ta kondycja, Kaszubski pewnie nie spękałby :)). Samo miasto Bodrum to starożytny Halikarnas, stolica Karii - dziś miejsce, w którym potrafi przebywać w sezonie jednocześnie kilkaset tysięcy osób - pamiętając rozmiary miasta (choć tylko podobno 35 tysięcznego jeśli chodzi o liczbę mieszkańców) jest to bardzo możliwe - jest ono bardzo rozległe.

Jesteśmy pośrodku drogi pomiędzy Yalikavak i Gumusluk
A oto kilka fotek z porannego widoku z balkonu
Obrazek

Obrazek

Restauracja hotelowa
Obrazek

Nasz basen
Obrazek

Widok z okien na okna ;)
Obrazek

Schodzę zatem na pierwszy spacer po okolicy hotelu - jest poniedziałek 29 kwietnia godzina, coś przed 7 rano
Obrazek

Zdjęcie chyba z innego dnia, ale co tam ... schodzę tą ścieżką w dół - bardzo stromo! Ta ciuchcią będziemy jeździć na plażę (oraz z niej wracać) :)
Obrazek

Obrazek

Okolice hotelu Crystal
Obrazek

Obrazek

CDN...
Ostatnio edytowano 08.02.2022 13:23 przez tony montana, łącznie edytowano 2 razy
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 07.05.2013 15:21

tony montana napisał(a):Ta ciuchcią będziemy jeździć na plażę (oraz z niej wracać) :)

Obrazek

Sam będziej ją prowadził 8O ,

no a mapki to mogłeś sam wyrysować :roll: :smo: .
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 07.05.2013 15:29

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):Ta ciuchcią będziemy jeździć na plażę (oraz z niej wracać) :)

mysza73 napisał(a):Sam będziej ją prowadził 8O ,

no a mapki to mogłeś sam wyrysować :roll: :smo: .

Gdy pewnego razu Pan Operator Ursusa C-330 się spóźniał miałem taką ochotę, ale zabroniła mi tego performensu Małżonka ;)

Mapki będą .... może ... na koniec...

:smo: :boss:
Potter
Cromaniak

Postnapisał(a) Potter » 07.05.2013 15:48

I znowu zdjęcia bez ludków :roll: .
No trudno ... I tak będę zaglądać :papa: .
A wokół basenu nie było leżaczków ?
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 07.05.2013 15:53

Potter napisał(a):I znowu zdjęcia bez ludków :roll: .
No trudno ... I tak będę zaglądać :papa: .
A wokół basenu nie było leżaczków ?

Będzie... będzie... WSZYSTKO będzie .... tylko baseny to chyba na końcu pokażę i resztę zdjęć hotelowych bo mi się LUDZIE wynudzą w tej relacji i więcej nie przyjdą ...

Ludki może CZASEM będą ... ale z rzadka

:oczko_usmiech: :papa:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 07.05.2013 16:06

Idę w dół ulicą o bardzo złym stanie nawierzchni ... BTW - ostatniego dnia pobytu - w niedzielę, chłopaki z tureckiego GDDKiA ;) wzięli się za wyrównywanie drogi - jednego dnia zrobili z 500 metrów ! 8O 8O 8O (Panie Witecki i Pani Nelken, Prezydencie SZCZUREK miasta Gdynia zakorkowanego przed 4 spore remonty równocześnie) - jak nie można - jak MOŻNA? (dobra, jasne, przecież WIEM, to władze Yalikavaka i Gumusluka pewnie dały na to kasę, a nie jakaś państwowy twór)

Idę w dół ... nad morze
Obrazek

Obrazek

"Nasza" wysepka z poziomu plaży
Obrazek

Rubieże Yalikavaka ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To trochę przypomina mi Pag i Mandre
Obrazek

:papa: :papa: :papa:
Ostatnio edytowano 08.02.2022 13:30 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 07.05.2013 16:12

tony montana napisał(a):To trochę przypomina mi Pag i Mandre

Obrazek

No faktycznie, prawie jak CRO :oczko_usmiech: :smo: .
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 07.05.2013 16:14

mysza73 napisał(a):

no, tylko Maun była trochę większa, ale Skrda jak znalazł ... :)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 07.05.2013 16:15

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):To trochę przypomina mi Pag i Mandre

Obrazek

Zupełnie jak w Drage 8O:

Obrazek

Cromaniacy wszędzie widzą Cro :mrgreen: :lol:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 07.05.2013 16:19

Turcja do zwiedzania tak; AI w jednym hotelu zdecydowanie nie. :wink:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 07.05.2013 16:22

FUX napisał(a):Turcja do zwiedzania tak; AI w jednym hotelu zdecydowanie nie. :wink:

Też nie jestem fanem All-a, byłem pierwszy raz w takiej formule...
Nie przeszkodziło mi to jednak zrobieniu autem 750 km....i zobaczeniu PARU rzeczy :)

i Jeszcze trochę dolmuszami

:)
Ostatnio edytowano 07.05.2013 16:23 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 07.05.2013 16:23

maslinka napisał(a):Zupełnie jak w Drage 8O:

Cromaniacy wszędzie widzą Cro :mrgreen: :lol:

No, ale JAKIEŚ podobieństwo faktycznie JEST :)

8O 8) :hut:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 08.05.2013 09:54

PORANNY CHILLOUT

:) :oczko_usmiech:

No dobra, okolice hotelu z porannych spacerów pokażę na samym końcu, jak i 100 zdjęć z samego rozległego terenu hotelu, baseny, urządzenia rozrywkowe, widoczki etc, bo jak od tego zacznę to pies z kulawą nogą nie będzie zaglądał do tej relacyjki ;)

Pokażę jednak trochę wody, po moim spacerze i pierwszym pysznym śniadaniu przetestowaliśmy ciuchcię na plażę hotelową. Ciuchcia, jak widzieliście, jest przerobionym ciągnikiem Ursus C-330 ;), do którego szalony kierowca tego składu dołącza zestaw jednego wagonu i wiezie zakrętami i stromiznami w dół omijając dziury w drodze sprytnie zastawione przez przedsiębiorczych Turków kamieniami. "Transfer" wyjeżdża o każdej pełnej godzinie od 10 do 18, wraca do góry 15 minut po każdej pełnej godzinie.

Tak więc kilka razy jechaliśmy tam np o 10 rano, aby wrócić na lunch składem, który wyjeżdżał z dołu o 13.15.
Obrazek

Na dole było wszystko, co potrzebne, oprócz wypasionej plaży, nie była to plaża Rucica, ani nawet wąski pas przy promenadzie w Mandre, ale najważniejsze woda była czyściutka i nadawała się już do kapieli!

Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że temperatura na przełomie kwietnia i maja br. podobna była do temperatury na Brać w naszej Uvala Prvlja w lipcu 2012 ! :) Czyli coś koło 21/22 stopni

Tak więc - DO WODY!
Obrazek

Obrazek

Potem basen
Obrazek

Dawali piwo (Maniust pisał chyba, że Efes to siki, mnie natomiast i całej rodzinie (aha, bo zapomniałem napisać, że byliśmy w szóstkę tym razem, z teściami) bardzo smakowało, miało delikatny smak
i było naprawdę DOBRE!, Napoje, wodę, naleśniki, frytki i czego tam jeszcze dusza zapragnie :)

IYI GUNLER ;)
Ostatnio edytowano 08.02.2022 13:35 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
cronaturki
zbanowany

Postnapisał(a) cronaturki » 08.05.2013 10:03

osobiście na temat ludzi pochodzenia tureckiego mam "specyficzny pogląd", ale relacja bardzo mi sie podoba.. i niecierpliwie czekam na CD
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Trochę lata wiosną, "How are you, my friend?" - Turkiye 2013...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies