Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trochę lata wiosną, "How are you, my friend?" - Turkiye 2013

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Lidia K
Cromaniak
Re: Trochę lata wiosną, "How are you, my friend?" - Turkiye

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 20.05.2013 19:47

tony montana napisał(a):o jakiej nimfie mowa? :)

tony montana napisał(a):"MIAŁEŚ zrobić ZBLIŻENIE, jak ja tam SE LEŻĘ... a nie znowu ten basen pokazywać... przecież mnie tam w OGÓLE nie WIDAĆ!!

Sympatyczną Nimfę z daleka było widać. Ale to chyba nie na tych zdjęciach widziałam :wink:
No fakt, to nie z tego odcinka. :oops:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 20.05.2013 19:51

tony montana napisał(a): Obrazek

Kupki kamieni w takim otoczeniu - w sensie wody :D - nawet mi się podobają.
tony montana napisał(a):Small Theater
Obrazek

Trza było rękawki zakasać i trochę opielić, bo nie dość, że mały to jeszcze zarośnięty :wink: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.05.2013 20:02

Lidia K napisał(a):
tony montana napisał(a):o jakiej nimfie mowa? :)

tony montana napisał(a):"MIAŁEŚ zrobić ZBLIŻENIE, jak ja tam SE LEŻĘ... a nie znowu ten basen pokazywać... przecież mnie tam w OGÓLE nie WIDAĆ!!

Sympatyczną Nimfę z daleka było widać. Ale to chyba nie na tych zdjęciach widziałam :wink:
No fakt, to nie z tego odcinka. :oops:

Aaaaa.... no tak... :) Moje ujęcie tego tematu fotograficznego było SKANDALEM ....

Fajna ta Chioggia u Was!!! :papa:

(Ja zaczynam niedługo drukować mapki Południowych Miasteczek)...

Potter napisał(a):Trza było rękawki zakasać i trochę opielić, bo nie dość, że mały to jeszcze zarośnięty :wink: .

Ostatnio pieliłem wczoraj więc trochę ręce mnie bolą i w krzyżu łamie ...
To jeszcze siedliszcze Talesa miałbym pielić??? Tyle mnie geometria nerwów na mat-fizie kosztowała ;(

:papa: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.05.2013 10:24

tony montana napisał(a):
To tu kształtowały się i czerpały radość z nadmorskiego wtedy życia wielkie umysły, z których niektóre złamały karierę niejednemu humaniście nie mogącym poradzić sobie z twierdzeniami wymyślonymi przez gościa 2500 lat temu ;)

Obrazek

Jak ten Tales doszedł w takich okolicznościach do swojego twierdzenia 8O .

:smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.05.2013 17:14

mysza73 napisał(a):
Jak ten Tales doszedł w takich okolicznościach do swojego twierdzenia 8O .

:smo:

Szedł, szedł ... i jakoś doszedł ... ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.05.2013 17:36

DIDYM - część 1

No cóż .... odwiedzających mało.... choć kilku wiernych ;) LEĆMY "DALI"

Z Miletu wybieramy się do kolejnego stanowiska archeologicznego w tym rejonie Didymy

Nieco żałuję, że nie starczyło nam czasu na Priene (ponoć ładnie położone), no ale w końcu nie można być na wszystkich kamieniach, które powstały na przestrzeni wieków....

Jedziemy z Miletu około 25 km, jest wczesne popołudnie 1 maja :) Lud pracujacy wsi i miast w Polsce wrócił już w pochodu i rozpala przydomowe grille ;)

Parkujemy auta na sporym parkingu (aktualnie pustym), płacimy po 5 lir za postój panu parkingowemu i zmierzamy w stronę obiektu

Obrazek

Po drodze mijamy stanowiska z pamiątkami, a więc jesteśmy kilkanaście minut i kilkadziesiąt lir do tyłu ;)

Obrazek

Zakupy są ponoć ulubioną rozrywką Polaków, a sprzedawanie towarów jedną z najlepszych umiejętności Turków, więc .... inwestujemy...

Obrazek

Ja swoje "zakupy pamiątkowe" załawiłem już w Milecie przy kawie i lodach spożytych po zwiedzaniu miasta, w knajpce niedaleko Wielkiego Teatru, zainwestowałem 15 dolków w pozycję książkowo-albumową: Milet, Didym, Priene, Efez. Jest to pozycja z gatunku: dobry kredowy papier, na jednej stronie folia jak to kiedyś wyglądało, na kolejnej jak dziś i tę pierwszą nakładasz tak fajnie na tą drugą i jedna drugą uzupełnia ... trochę zamieszałem ale chyba wiecie o co chodzi :)

Naprzeciwko Świątyni ku czci Apolla, do której zmierzamy (jakieś 400 metrów od wspomnianego parkingu), znajduje się taki obiekt

Obrazek

A oto i gwóźdź programu - zza płota ;)

Obrazek

Wchodzimy na teren, koszt, jak zwykle 5 lir za łebka (ok. 10 PLN) - płatność tylko w lirach (to dla tych, którzy sądzą, że Euro wszędzie przyjmują) ;), ale można płacić con la carta di credito (czy bancomato) ;)

Obrazek

Pierwsza świątynia ku czci Apollina, w tym miejscu powstała już w VI w p.n.e., jednak została zburzona.
Odbudowywano ją w IV wieku p.n.e, a legenda mówi, że brał w tym udział sam Aleksander the Great. Przez pierwsze wieki naszej ery ponownie ją przebudowywano,m służyła dzielnie do roku 1453, w którym to powaliło ją wielkie trzęsienie ziemi - zresztą data ta jest znana także z innych wielkich wydarzeń (znający historię będą wiedzieli o co chodzi)

Obrazek

Wyobraźmy sobie budowlę długą na 120 metrów, szeroką na 50 metrów (boisko piłkarskie) i wysoką na ponad 20 metrów, z zestawem ponad 120 kolumn (na dalszych zdjęciach pokażę ocalałe trzy!!)

Obrazek

Obrazek

A ile KAMIENI po tym zostało!! 8O 8O 8O

Obrazek

End of part 1
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 22.05.2013 08:58

tony montana napisał(a):Obrazek

Tony 8O ! Ludków wstawiłeś 8O !
Tak sam z siebie :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.05.2013 09:13

Potter napisał(a):Tony 8O ! Ludków wstawiłeś 8O !
Tak sam z siebie :lol:

No czasem trzeba ... bo jeszcze nikt tu więcej nie zajrzy i co? ;)

8O 8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.05.2013 09:16

tony montana napisał(a):A oto i gwóźdź programu - zza płota ;)

Obrazek

Tony,
wczoraj wieczorem czytałam ten odcinek i nijakiego gwoździa nie widziałam, same kamienie 8O ,
ale właśnie wróciłam z drugiego meczu (to co się działo, to coś fantastcznego było),
myśle se, dobra, popatrzę rano :wink: ,
no i dalej widzę tylko kamienie :? :roll: :devil: :smo: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.05.2013 09:21

mysza73 napisał(a):
Tony,
wczoraj wieczorem czytałam ten odcinek i nijakiego gwoździa nie widziałam, same kamienie 8O ,
ale właśnie wróciłam z drugiego meczu (to co się działo, to coś fantastcznego było),
myśle se, dobra, popatrzę rano :wink: ,
no i dalej widzę tylko kamienie :? :roll: :devil: :smo: .

Mysza musisz wczuć się w kamienie i wyobrazić sobie jak one wyglądały, gdy były POUKŁADANE ...

I ludzi chodzących wokół kamieni i przy nich ;)

Ja Ci chyba muszę jakiś dobry album z kamieniami sprezentować w lipcu na .... 8O :twisted: 8)

:oczko_usmiech:

Ps Jedziesz w sobotę do Bielska? (3 dyszki TYLKO ) :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.05.2013 09:28

tony montana napisał(a):
Mysza musisz wczuć się w kamienie i wyobrazić sobie jak one wyglądały, gdy były POUKŁADANE ...

I ludzi chodzących wokół kamieni i przy nich ;)

Dziś, to ja mogę sobie jedynie wyobrazić, jak moi Czarni na tych kamieniach grają :oczko_usmiech: .

tony montana napisał(a):Ps Jedziesz w sobotę do Bielska? (3 dyszki TYLKO ) :)

Mam ogromną ochotę :oczko_usmiech:
i kto wie :wink: .
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.05.2013 19:35

Zbyt rzadko zaglądam do strony ze spisem treści :mrgreen:

No przegapiłem Twoją relację.

Marcinie uśmiechaj się częściej na tych zdjęciach :wink:

Turcja jest ok.

:hut:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.05.2013 19:56

kaszubskiexpress napisał(a):Zbyt rzadko zaglądam do strony ze spisem treści :mrgreen:

Marcinie uśmiechaj się częściej na tych zdjęciach :wink:

Turcja jest ok.

Żeby mi oko w ogóle do góry poszło jak cyklopowi? ;( (czytałeś dokładnie komentarze?)

:boss: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.05.2013 20:00

kaszubskiexpress napisał(a):Zbyt rzadko zaglądam do strony ze spisem treści :mrgreen:

I moją też :( :wink: ,
wiem, wiem mogłam zadzwonić, że robię :wink: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.05.2013 20:06

Didym część 2

No to pochodzimy trochę wokół świątyni....

Obrazek

Napawając oczy ogromem tego, co zostało...

Obrazek

Obrazek

O, tutaj chyba jestem uśmiechnięty ;)

Obrazek

Gdzie sięgnąc okiem - kupa kamieni ;)

Obrazek

Niestety większość rzeźb została wywieziona do Muzeum w Londynie...

"Kamień na kamieniu..."

Obrazek

Obrazek

Obracam głowę i widzę słynną Meduzę, która jest chyba w każdym przewodniku po Turcji.... i jej Koleżanki...pójdziemy do nich na końcu

Obrazek

Obrazek

Wiem, że tłumy odwiedzających tę relację nie mogą się doczekać, aż wejdziemy do środka Świątyni, zostawię to jednak na trzeci i ostatni odcinek Didymy

"WINTER IS COMING..." ......
:idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Trochę lata wiosną, "How are you, my friend?" - Turkiye 2013...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies