Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trochę dziwne pytanie ???

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Paw_ulon
Podróżnik
Trochę dziwne pytanie ???

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paw_ulon » 20.08.2009 09:22

Witajcie .
Już za 8 dni wyjazd :lol: :lol:
Jak w temacie mam trochę dziwne pytanie / nie o cenę piwa , objazd autostrady ,kuny czy euro... / ale o drewno z drzewa oliwnego.
Chciałbym legalnie kupić i przywiezć korzeń lub drewno "oliwne"
Czy ktoś ma doświadzczenia lub wie jak to wygląda w praktyce :?:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 20.08.2009 10:36

Ostatnio nie zagłębiałem się w takie tematy ale: jeżeli w niewielkich ilościach to możesz raczej przywieźć. Jeżeli większe ilości to powinieneś zrobić na granicy badanie fitosanitarne i z takim świadectwem fito można wjechać do UE.
Dwa czy trzy np. korzenie drzewa oliwnego nie powinny stanowić jakiegoś problemu odnośnie wwozu do UE. O ile wogóle ktoś na granicy będzie Ciebie kontrolował bo w większości przypadków to tylko okazanie paszportów.
Paw_ulon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paw_ulon » 21.08.2009 08:25

Kevlar napisał(a):Ostatnio nie zagłębiałem się w takie tematy ale: jeżeli w niewielkich ilościach to możesz raczej przywieźć. Jeżeli większe ilości to powinieneś zrobić na granicy badanie fitosanitarne i z takim świadectwem fito można wjechać do UE.
Dwa czy trzy np. korzenie drzewa oliwnego nie powinny stanowić jakiegoś problemu odnośnie wwozu do UE. O ile wogóle ktoś na granicy będzie Ciebie kontrolował bo w większości przypadków to tylko okazanie paszportów.

Już za 7 dni :lol: :lol:
Dzięki za info. Tak jak piszesz myślałem o kilku gałązkach lub korzonkach
czyli ilości nieduże, o badaniach fito nie słyszałem.Sprawdziłem certyfikatów CITES też nie potrzeba.Na granicy nie trzepią to wiem ,ale gdyby to mogą żadać dokumentu lub innego glejtu ,albo powiedzą że jest to kawałek tego drzewa 1500 letniego z Kasteli i dopiero wtedy bym zabulił :cry:

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone